Carregant...

Detall de notícia

  • La consellera de Turisme d'Encamp, Verònica Solsona, i l'alpinista, Stefi Troguet, en la presentació d'aquest dimarts. (Foto: C. G.)
  • La consellera de Turisme d'Encamp, Verònica Solsona, i l'alpinista, Stefi Troguet, en la finalització de la presentació. (Foto: C. G.)
  • La consellera de Turisme d'Encap, Verònica Solsona, i l'alpinista, Stefi Troguet, en la presentació d'aquest dimarts al comú d'Encamp. (Foto: C. G.)
  • L'alpinista, Stefi Troguet, presentant la seva sisena expedició. (Foto: C. G.)
Per C. G., 26/03/2024 A LES 12:21

Stefi Troguet i el seu sisè repte al Makalu

Encamp.- L'alpinista Stefi Troguet ha anunciat aquest dimarts el nou destí de la seva sisena expedició dels 14 x 8000 sense oxigen assistit. Serà al Makalu, la cinquena muntanya més alta del món i situada en la zona de Mahalangur de l'Himàlaia, a només 19 quilòmetres del Pic de l'Everest. "No és un repte petit, continuem amb els reptes grans", ha destacat. L'alpinista començarà el seu viatge el pròxim 9 d'abril i ha anunciat que marxarà "sola amb un xerpa", ja que en aquest cas "no hi ha un grup muntat" com en altres expedicions. El xerpa que l'acompanyarà serà el nepalès Nirmal Purja, també conegut per Nimsdai, l'alpinista rècord de l'himalaisme de l'actualitat. Així mateix, compartirà camp base amb altra gent que pugui fer el Makalu en el mateix moment.

L'any passat, Troguet es va marcar dos objectius: el Lhotse i l'Everest. Malauradament, va haver d'abandonar degut a les diverses situacions personals i condicions físiques. Així doncs, entre les propostes per aquest any per part del seu acompanyant, la primera en la llista era tornar al Lhotse, "perquè logísticament és molt més fàcil", però per "no repetir, vaig decidir que no" explica, l'alpinista. Davant la negativa, Nimsdai li va plantejar el Makalu.

L'alpinista, de moment, té una planificació dels dies de trekking. Així doncs, la primera presa de contacte amb el terreny serà el dia 11 d'abril amb un trekking d'uns vuit o deu dies. Amb aquesta ruta, Troguet preveu arribar al camp base el dia 20 d'abril. Tanmateix, l'alpinista ha comentat que les fites fixades "són suposicions", perquè l'objectiu final depèn de molts factors. Pel que fa als imprevistos, Troguet ha explicat que ho afrontarà "amb la ment oberta al 100%. Ens adaptarem a allò que vingui". Tot i el reconeixement del Makalu, Troguet es mostra tranquil·la davant la incertesa de la ruta, i l'ha descrit com una muntanya "molt real".

D'una altra banda, l'estat físic de l'alpinista és un punt a favor. Troguet reconeix que marxa "molt forta i molt bé". A més, tot i els entrebancs de l'any passat, l'alpinista ha comentat que emocionalment "ha tingut un any per digerir" i davant el seu bon estat aconseguit "és una carta molt guanyada".

La presentació també ha comptat amb la presència de la consellera de Turisme d'Encamp, Verònica Solsona, que ha aprofitat l'oportunitat per destacar tot el recorregut de Troguet fins a l'actualitat i ha realçat la dificultat afegida en les seves expedicions; pujar els cims sense oxigen, que li permet viure "la muntanya més natural i pura possible".