Carregant...

Detall de notícia

  • L'exentrenador de l'FC Andorra, Eder Sarabia, durant la roda de premsa de comiat. (Foto: E. M.)
  • L'entrenador Eder Sarabia i el director esportiu de l'FC Andorra, Jaume Nogués, durant la roda de premsa de comiat del basc. (Foto: E. M.)
  • L'entrenador Eder Sarabia; el responsable de lideratge, Javi Margota; el preparador físic, Aitor Yeto; i l'analista Guillermo Gómez amb familiars i amics. (Foto: E. M.)
  • L'entrenador Eder Sarabia; el director esportiu de l'FC Andorra, Jaume Nogués; el responsable de lideratge, Javi Margota; el preparador físic, Aitor Yeto; i l'analista Guillermo Gómez durant la roda de premsa de comiat. (Foto: E. M.)
  • El director esportiu de l'FC Andorra, Jaume Nogués, durant la roda de premsa de comiat de l'entrenador Eder Sarabia. (Foto: E. M.)
Per Elena Martins, 27/03/2024 A LES 15:30

Sarabia, entre llàgrimes: 'Ha sigut una de les millors decisions de la meva vida'

Andorra la Vella.- L'FC Andorra ha acomiadat aquest dimecres a qui ha sigut l'entrenador "més important del club", segons ha qualificat el director esportiu, Jaume Nogués. Una roda de premsa molt emotiva on Nogués ha pogut aguantar-se les llàgrimes, molt afectat per la situació que ha estat "fruit de la desesperació". Qui no ha pogut fer-ho ha sigut Eder Sarabia en recordar tot el que ha viscut, tant al país, com en l'equip, fent públic que apostar pel projecte des del minut zero "ha sigut una de les millors decisions de la meva vida". Així, els tricolors tanquen una etapa molt significativa per a la història del club a l'espera d'un nou tècnic a les seves files.

Moment difícil per l'equip presidit per Gerard Piqué que veuen com l'entrenador que ha aconseguit dos ascensos i dues Copes Catalunya, deixa la banqueta en una situació crítica. "No volíem arribar aquí" ha afirmat el director esportiu de l'FC Andorra, assenyalant que "la crueltat del futbol et porta cap a aquestes decisions, tot i que intentes forçar al màxim la situació". En aquest sentit, ha aprofitat l'espai per agrair públicament al basc i el seu 'staff' tot l'esforç en l'àmbit esportiu, professional i personal, volent incidir en el fet que l'equip està tan a dalt per mèrit seu. Una decisió que no tenien preparada en cap moment, ja que no han deixat de creure mai en la seva filosofia.

El míster ha portat les regnes dels andorrans durant tres anys en què, a més, ha pogut conèixer a la seva parella, tenir una filla i on ha sigut "tremendament feliç". Va ser com un instint. Ell mateix ha explicat que des de la trucada inicial de Piqué i la primera reunió amb Nogués a Bilbao, "sabia que era el meu lloc". "He pogut desenvolupar tot el que sento i tinc aquí. He pogut fer que l'equip expressi les raons per les quals em vaig fer entrenador de futbol, i no em quedo amb el que hem aconseguit, sinó com hem arribat" ha demostrat, pres de les emocions. En aquest sentit, ha volgut agrair a l'equip tècnic, jugadors, directiva, afició i al Principat per l'acolliment. "Li desitjo el millor possible al club, perquè és gent que s'ho mereix" ha expressat.

Eder Sarabia marxa per la porta gran, amb la consciència tranquil·la de saber que ho ha donat tot per revertir la situació, però amb 'l'espineta' de no haver "assolit tot el que li he dit al meu 'aita'". Tanmateix, Nogués ha sigut contundent i ha llençat un dard a la directiva: "Nosaltres no hem fet totes les coses bé, crec que toca fer autocrítica i no focalitzar-ho només en una persona".

Una decisió complicada

La presa d'aquest 'ultimàtum' ha sigut totalment inesperada. Motivat per arribar a obtenir l'afer impossible, Sarabia no veia el seu futur fora de l'entitat tricolor. "Sabia que ho podíem fer. Veia l'equip en el dia a dia, en la competició i estàvem fent moltíssimes coses bé" ha recalcat. No obstant això, ha sigut una decisió que "no ho compartia" en un principi, però que ha tingut temps d'assimilar i assumir bé. "A Jaume li va costar molt transmetre-m'ho. He après a viure al marge dels resultats i enfocar-me en el que puc controlar" ha declarat, afegint que ha empatitzat amb el club, i si "ells creuen que pot ser la darrera carta a jugar per capgirar-ho, no puc fer més". I és ben cert que com a professional, sempre s'està preparat per aquest tipus de decisions quan els resultats no acompanyen.

El llegat d'Eder Sarabia

"No em puc quedar només amb els trofeus i assoliments" ha esmentat el míster. El currículum d'un entrenador es basa en tot el que va acumulant durant els anys, en els equips on té la sort d'entrenar i en moltes ocasions, com en aquesta, s'han de valorar altres aspectes tals com la filosofia o els valors transmesos. "Estic molt orgullós del futbol que he aconseguit crear, que molta gent s'interessi pel que passa i en veure els partits" ha declarat. En conseqüència, Nogués ha reforçat les seves paraules valorant que "la identitat que deixa és la continuïtat de la filosofia que tenim" i la capacitat de fer ressonar el nom d'Andorra fora. "Parlaves amb gent d'Alemanya, dels Països Baixos o de Noruega i et coneixien. Això, és a causa de la seva exigència i saber estar" ha al·legat.

Dir 'adeu' al seu club

La part més dura de la circumstància, segons ha esmentat Sarabia, ha sigut haver-se d'acomiadar de tota una part de la seva vida. "Amb els jugadors ha sigut un moment difícil, perquè he compartit moltes coses amb ells" ha mencionat, subratllant que aquesta professió és molt especial en referència als vincles que acabes formant. "Els hi he donat les gràcies la seva entrega. Els he dit que no tinc res a retreure i que per a gran part d'ells, aquesta etapa seria un aprenentatge important" ha esmentat. Així doncs, el capità Rubén Bover ha agafat la paraula en nom del vestuari per expressar-li l'agraïment per tot el que han fet. "Seré un aficionat més de l'FC Andorra" ha garantit.

Això sí, una part del seu cor es queda entre les muntanyes dels Pirineus i és coneixedor de l'etern lligam que tindrà amb aquest país que "tant m'ha donat, on he conegut a tanta gent i on he passat els millors moments" ha conclòs.