Sant Julià de Lòria.- L'esport com a medicina en totes les edats ha centrat la nova taula rodona de les jornades 'Parlem-ne', impulsades pel departament de Joventut del comú de Sant Julià de Lòria, on s'ha convidat especialistes del sector com esportistes, entrenadors i especialistes de la salut per donar a conèixer el seu punt de vista en diferents àmbits. Així doncs, s'han tractat temes com la salut mental, els valors que aporten la pràctica d'un esport i com afavoreix la seva pràctica en totes les etapes de la vida. "És important saber que és la disciplina, la constància, l'esforç o el treball. Tenir consciència que, per arribar a complir un objectiu, s'ha de dedicar esforç, temps i s'ha de gaudir" ha mencionat l'exesquiadora Mireia Gutiérrez.
La societat és coneixedora dels beneficis per la salut que té la pràctica d'un esport com pot ser portar una vida activa, evitar malalties cardiovasculars o sentir-se millor amb un mateix. Amb tot, també té molts altres beneficis en l'àmbit de la salut mental o, inclús, en el creixement personal i professional. Aquestes experiències les han explicat Gutiérrez i la muntanyista Ariadna Fenés, on han mencionat que ser esportistes els hi ha canviat la forma de veure la vida per afrontar-la amb uns valors que, de vegades, no es donen en altres professions. Qui ha concordat amb aquesta visió ha estat l'exfutbolista i entrenador Richard Imbernón, que ha mencionat que, els valors prèviament esmentats, són els que sempre ha intentat transmetre als joves, així com el treball en equip i el companyonia.
També hi ha hagut temps per parlar de salut mental, un tema que fa molts anys que està en el focus i que cada vegada se li està donant més importància. "S'ha fet una passa endavant, però sobretot en el món professional. Trobo una manca on més es necessita: en el futbol de base" ha mencionat Imbernón, afegint que fa 30 anys es transmetien coneixements tècnics i tàctics, però ara s'acompanya personalment amb la figura del preparador físic. En aquest sentit, ha remarcat que el psicòleg esportiu, per ell, és "essencial" i encara no es troba tant com es voldria. Per la seva banda, Gutiérrez ha mencionat que, des de la seva experiència, sempre ha tingut un psicòleg que l'ha acompanyat des de la federació d'esquí.
Que certs esportistes com ara Simone Biles o Ricky Rubio hagin parlat de forma oberta sobre la salut mental, ha fet que "es parli molt més del tema i es prengui consciència" de la importància de cuidar la salut mental, segons menciona l'exesquiadora tricolor. No obstant això, encara hi ha molt tabú en parlar sobre la pressió, exigència i derivats que s'han agreujat amb les xarxes socials i les expectatives. D'altra banda, la psicòloga esportiva Anna Verdaguer ha confirmat que l'esport ajuda al fet que els infants i joves puguin créixer d'una manera més assertiva i desenvolupada.
Finalment, el preparador físic del servei d'Envelliment i Salut del SAAS, Jan Missé, ha al·legat que "l'exercici físic té molts beneficis". "Com més aviat el practiquem, els beneficis seran millors com millorar la mobilitat, evitar patologies cròniques o processos oncològics, a part de fomentar aspectes psicològics com l'autoestima" ha declarat. En total, unes 3.000 persones acudeixen al servei del SAAS per fer activitat física amb ells, unes dades que creixen any darrere any, tot i que el projecte encara està en una fase embrionària. "Amb mi són unes 50 i amb derivacions podem dir que serien unes 150-200 persones. Podem dir que tracto unes 300 persones a l'any" ha conclòs.