Andorra la Vella.- Amb motiu de l'increment del 16% en el nombre de visitants al Bicilab, el cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González, ha presentat la seva visió per convertir aquest espai en més que un museu, una ambaixada pel món de la bicicleta. Aquesta nova etapa de creixement es veu reforçada amb l'inici d'una col·laboració amb la Federació Andorrana de Ciclisme, que implicarà la celebració de la majoria d'esdeveniments i presentacions en aquest espai. La presidenta de la Federació Andorrana de Ciclisme, Carolina Poussier, ha destacat la importància d'aquesta sinergia afirmant que "per a la federació és impensable no anar acompanyada del comitè olímpic, del comú d'Andorra la Vella amb el museu Bicilab, i del ministeri i secretaria d'Estat d'Esports". Aquest esforç conjunt busca potenciar el ciclisme com a esport de referència al país. En la mateixa línia, el president del Comitè Olímpic Andorrà, Xavier Espot, ha recalcat que tant la federació com el comitè olímpic comparteixen objectius comuns. Així mateix, el secretari d'Estat de Joventut i Esports, Alain Cabanes, ha subratllat la importància d'aquest moment clau, ja que les federacions presenten propostes de subvencions per a la nova temporada. També ha posat èmfasi en la necessitat de reforçar aspectes com la formació d'entrenadors, el foment de l'esport base i l'impuls de la competició.
El projecte de la federació
La Federació de Ciclisme d’Andorra ha anunciat un ambiciós projecte estructurat en quatre eixos principals per reforçar la base esportiva, potenciar el rendiment d’elit i fomentar el ciclisme com a motor de sostenibilitat i impacte social. La presidenta de la federació ha destacat que el primer eix, i el més important a llarg termini, és la reactivació de la base esportiva per incrementar el nombre de corredors i garantir el relleu generacional. Aquest objectiu prioritari busca captar joves talents i fomentar el ciclisme entre els més petits. El segon eix se centra en el ciclisme d’alt rendiment i d’elit amb el programa CARE, que classifica els esportistes en tres nivells de competició. Aquesta estructura permet incloure no només professionals, sinó també aquells que volen gaudir del ciclisme sense dedicar-s’hi exclusivament. S'ha avançat un exemple en aquesta categoria com és el ciclista Àlex Iscla. El tercer eix aborda les relacions institucionals. Es treballarà per establir protocols d’igualtat, violència sexual, assetjament i discriminació, alhora que es busca ampliar col·laboracions amb organismes internacionals com la Unió Ciclista Internacional (UCI) i la Unió Europea de Ciclisme (UEC). Finalment, el quart eix posa el focus en la sostenibilitat i l’impacte social. L’objectiu és sensibilitzar sobre el ciclisme com a estil de vida saludable i com a transport sostenible, tot integrant plenament el ciclista dins la societat andorrana. De manera transversal, la federació aposta per la formació de monitors i entrenadors. Aquesta iniciativa permetrà oferir formació gratuïta als joves que se'n vagin a estudiar fora, assegurant que puguin continuar vinculats a la Federació malgrat no estar sempre al país.
El nou director general de la federació, Eduard Barceló, ha anunciat que se cerca "promoure des de ben petits, així com a tota la població en general, com es pot 'vehiculitzar' el país d'una altra manera, dins d'aquest país on sovint hi ha certs problemes de mobilitat". També ha remarcat que treballaran per fer d'aquest esport un element sociabilitzador, es cercarà que aquells que visquin al principat per poder practicar aquest esport entre d'altres motivacions, també puguin crear cert vincle amb el principat i la federació.
Entre les primeres accions anunciades, Poussier ha proposat una iniciativa per facilitar els entrenaments hivernals dels ciclistes: "Es plantejarà a les institucions, per petició dels federats, tancar un carril del túnel dels Dos Valires durant unes hores i dies concrets a la setmana".
D’altra banda, Martí Cerdà, responsable femení i de l’esport base de la federació, ha exposat els objectius per fomentar la participació dels més joves: "Cal promoure hàbits saludables i la pràctica esportiva entre els infants de menys de 13 anys." A més, ha ressaltat la importància d’unir esforços amb els clubs i altres modalitats ciclistes d’Andorra per oferir un acompanyament als joves que aspiren a arribar a l’elit.
El protocol contra l'assetjament sexual
Des de la federació han confirmat que ja han redactat un protocol específic contra l'assetjament sexual, però no es farà públic, ja que es tracta d’un document de treball que està supeditat al protocol general impulsat pel Govern. En aquest sentit, el secretari d'Estat de Joventut i Esports ha anunciat que al gener es presentarà el protocol marc d’assetjament a totes les federacions esportives. Aquest dcument inclourà pautes de bona conducta, normes a seguir i servirà de base per a totes les federacions, que després hauran d’adaptar-lo segons la seva realitat i casuística. Cabanes ha detallat que cada federació haurà de designar un delegat referent responsable d’aquest protocol, que haurà de conèixer a fons tots els passos a seguir en casos d’assetjament. També ha avançat que aquests delegats rebran formació contínua, amb l’objectiu que, el setembre de 2025, totes les federacions disposin de referents formats i el protocol sigui plenament operatiu.
La nova imatge de la federació
Aquest projecte de la FAC inclou la creació d’una nova pàgina web que oferirà informació detallada i accessible sobre totes les iniciatives i projectes de la federació. A través d’aquesta plataforma renovada, es busca establir una comunicació transparent. Així com, aviat també es podrà veure el nou logotip.