Dimarts 22 d'octubre de 2024
|
12:31 H
La ministra de Cultura, Joventut i Esports,  Mònica Bonell, durant la presentació de les beques ARA. (Foto: E. M. )
La ministra de Cultura, Joventut i Esports,  Mònica Bonell, i el secretari d’Estat de Joventut i Esports, Alain Cabanes, durant la presentació de les beques ARA. (Foto: E. M. )
El secretari d’Estat de Joventut i Esports, Alain Cabanes, durant la presentació de les beques ARA. (Foto: E. M. )
La ministra de Cultura, Joventut i Esports,  Mònica Bonell, i el secretari d’Estat de Joventut i Esports, Alain Cabanes, durant la presentació de les beques ARA. (Foto: E. M. )
La ministra de Cultura, Joventut i Esports,  Mònica Bonell, durant la presentació de les beques ARA. (Foto: E. M. )

Adjudicades les beques ARA per un import de 421.612,50 euros, la xifra més alta del programa

Andorra la Vella.- Un total de 125 esportistes gaudiran de les beques del programa d'Alt Rendiment d'Andorra (ARA) per contribuir a la seva formació i desenvolupament en l'àmbit esportiu. Enguany, augmenta la xifra amb 37 becats més respecte a l'any passat, tot i que cal incidir que la xifra final passa a 31 per les set baixes durant l'any. Pel que fa a l'Esport-Estudi, la nova iniciativa del ministeri d'Esports que, a banda de l'esquí, viu aquesta temporada la prova pilot que inclou el futbol, el bàsquet, la natació i el judo, són 97 els joves que gaudiran d'aquesta ajuda. Segons ha revelat el secretari d'Estat d'Esports, Alain Cabanes, en aquesta 19a edició es destinaran uns 421.612,50 euros, el que significa un increment de 45.291,50 euros respecte al 2023-2024. Pel que fa a les beques servei, els ajuts corresponents als nutricionistes, físios i tots els serveis que necessitin els esportistes, es destinaran 142.000 euros (+42.000 euros respecte a la temporada anterior). "Es tracta de l'import més alt destinat fins a la data. Això demostra la voluntat de Govern per donar el màxim suport als esportistes" ha mencionat Cabanes.

Dividides en sis nivells (Elit, Pre-elit, Promeses, Joves promeses, Esports col·lectius, beques serveis), les beques esportives ARA s'adjudiquen, com ja és habitual, segons els mèrits i esforços que han anat assolint els esportistes durant la temporada. Un compromís que té el ministeri amb la llei de l'esport per a la promoció de l'esport d'alt nivell, que "ja fa molts anys que es treballa per motivar als esportistes perquè aconsegueixin el seu màxim rendiment i per fer un seguiment integral de tots els esportistes becats" ha recordat la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell. Durant la revelació dels noms dels esportistes, Cabanes ha assenyalat que molts d'ells han anat pujant de categoria, mentre que altres han entrat per primer cop, és l'exemple del muntanyista Max Palmitjavila, que ha passat de Joves promeses a Promeses o els nedadors Nàdia Tudó i Bernat Lomero, que han pujat a Pre-elit.

En total, s'han adjudicat 71 beques serveis (vuit d'elles a serveis d'esports col·lectius); nou beques Joves promeses; 25 beques a esports individuals i nou a esports col·lectius de Promeses; quatre beques Pre-elit; i set beques Elit Els imports més grans han estat destinats al nivell Elit amb beques que ascendeixen fins als 32.000 euros en esportistes com la palista Mònica Doria o l'esquiador Joan Verdú. Cal remarcar que, en cap cas, no s'ha inclòs la partida per als Jocs dels Petits Estats d'Europa a l'import destinat a cada esportista.

Tant Bonell com Cabanes han destacat el paper de l'Esport-Estudi, un programa que ha estat "un pas molt important". "Per acompanyar el programa també hem d'acompanyar l'alt rendiment. Si anem en aquesta línia, podrem tenir millors resultats" ha esmentat el secretari d'Estat d'Esports, posant com a exemple els resultats de Doria i Nahuel Carabaña en els Jocs Olímpics de París. Per la seva part, Bonell ha relatat que l'Esport-Estudi "és l'inici del recorregut dels joves esportistes cap a la resta de beques que ofereix el programa ARA".

D'altra banda, la ministra de Cultura, Joventut i Esports ha esmentat que les post-beques és un projecte que volen fer efectiu, però que encara no està sobre la taula. La idea que s'ha parlat amb els esportistes i les federacions és que es pugui valorar els mèrits dels esportistes d'elit retirats per optar a determinats llocs de treball en l'administració pública, així com continuar aportant els serveis de nutrició, psicologia i altres. "És un tema que hem parlat amb la secretaria d'Estat i les federacions, però de moment no hi ha res" ha confirmat.

El Govern destinarà 135.000 euros per les obres del Comunal

Durant l'acte, Bonell ha confirmat que el ministeri d'Esports té previst, a falta de l'aprovació pel Consell General, destinar 135.000 euros de la partida pressupostària del 2025 per a les millores de l'estadi Comunal Joan Samarra i Vila. Això sí, és una aportació que ajudarà a les reformes de les instal·lacions de la Federació Andorrana d'Atletisme i que no inclourà les infraestructures.