Dissabte 23 de novembre de 2024
|
09:09 H
La Selecció andorrana de gimnàstica artística 2024 amb la directora tècnica de la FAG, Clàudia Lòpez; la presidenta de la FAG, Eva Rodríguez; i la directora de banca país d'Andbank, Maria Suárez. (Foto: E. M.)
La directora tècnica de la FAG, Clàudia Lòpez, durant la presentació de la Selecció de gimnàstica artística de la temporada 2024/2025. (Foto: E. M.)
La gimnasta Lia Puigdemasa durant la presentació de la Selecció de gimnàstica artística de la temporada 2024/2025. (Foto: E. M.)
La gimnasta Astrid Rieger durant la presentació de la Selecció de gimnàstica artística de la temporada 2024/2025. (Foto: E. M.)

Els JPEE, el gran objectiu de la Selecció de gimnàstica rítmica abans de les cites internacionals

Escaldes-Engordany.- La Selecció de gimnàstica rítmica de la temporada 2024-2025 ha estat presentada aquest dilluns a la seu d'un dels seus nous patrocinadors, Andbank, on s'ha esmentat que l'objectiu principal són els Jocs dels Petits Estats d'Europa (JPEE), que se celebraran el maig del 2025 al Principat, i la millora de les posicions ja aconseguides la temporada anterior en l'europeu i el mundial. "Els JPEE és el primer gran objectiu de la temporada, volem fer un molt bon paper en l'individual, malauradament el conjunt només podrà fer una exhibició" ha declarat la directora tècnica de la Federació Andorrana de Gimnàstica, Clàudia Lòpez. Així doncs, s'espera que la cita ajudi a "posar els nervis" a les esportistes per al pròxim pas: el Campionat d'Europa que se celebrarà a Tallinn (Estònia) del 2 al 8 de juny del 2025.

"Estem adaptant una metodologia d'entrenament que varia cada setmana" ha revelat Lòpez durant la presentació. En aquest sentit, també continuaran comptant amb una nutricionista, psicòloga, preparadores físiques i entrenaments de ballet. A més, la voluntat és poder tenir tot l'esforç de familiars i patrocinadors. Tot i que el focus està en els JPEE, les competicions nacionals serviran per agafar sensacions i millorar en molts aspectes tècnics. Pel que fa a les altres cites internacionals, les gimnastes competiran en el mundial júnior es disputarà a Sofia (Bulgària) del 16 al 22 de juny, i els mundial sènior de Rio de Janeiro (Brasil) del 18 al 24 d'agost.

El canvi de direcció que va assolir la FAG en l'any 2022 ha suposat una millora en el rendiment i la mentalitat. "Ja basta de ser Andorra els petits, no volem ser un estat petit en competició". Aquest és el lema sota el qual ha treballat Lòpez en els darrers anys i amb el qual s'han aconseguit resultats com un 24è lloc en l'europeu, la que ha estat la millor classificació fins a la data en conjunt o arribar a una final F.I.G en individual. A més, Lòpez comptarà amb l'ajuda de Juana Garro, la qui va ser la seva entrenadora. "Tot el que he après, ho he après d'ella. No podia tenir millor acompanyant" ha declarat.

Enguany, el conjunt, que passa de ser categoria júnior a sènior, està format per Aitana Garcia, Astrid Rieger, Clàudia Andaluz, Carmela Tonino, Elsa Kampfraat i Carolina de Sousa. Demanada pel canvi de categoria, Rieger ha mencionat que l'any passat, en ser el primer any en júnior i com a conjunt, "també teníem certa pressió de dir, 'i si en aquell moment no surt bé, com enfrontem l'any que ve?', però la preparació ha de ser la mateixa". "Quan entrenem no es nota el canvi de nivell respecte als altres països, i és molt important per nosaltres que continuï així perquè així no ens deixem perdre per la pressió" ha valorat. L'equip ja prepara un exercici de cinc cintes i un altre de dos cèrcols i tres pilotes.

Pel que fa a les gimnastes individuals, han estat seleccionades Clara Calverán, Berta Miquel, Aina Diaz, Lia Puigdemasa i Noa Lepoix. "Aquest any intentaré millorar al màxim la meva nota. Al tapís vaig més neta i més ràpida, penso que és un punt a favor" ha declarat Puigdemasa. Per la seva, Miquel ha valorat positivament els entrenaments que realitza periòdicament fora amb gimnastes d'Ucraïna, Espanya o Rússia. "Em poden ajudar molt perquè han viscut més experiències i a més entrenen les mateixes hores que jo" ha destacat, tot i que el cap de setmana entrenarà a Andorra.

Canvi de reglament

A partir del 2025, la gimnàstica rítmica patirà un canvi de reglament on es valorarà molt més el component artístic i la dificultat baixa, encara que es requerirà l'excel·lència. "El fet de portar tant nombre de dificultats, aparells i corporal, era un punt feble per Andorra perquè potser no estàvem preparades físicament com en la resta de països, i aquí ens afavorirà" ha conclòs López.