Andorra la Vella.- El projecte solidari Karaban està a 1.000 quilòmetres de la seva finalització a Kènia, on els membres Elena Milà i David Vilanova esperen poder arribar a recaptar 50.000 euros per l'ONG Kings and Queens of Kibera, on ajuden a nens dels suburbis de Nairobi. "Ara superem els 30.000 euros. Per poder donar suport als 22 nens i nenes que estan interns a l'ONG, hem d'aconseguir la meta fixada, ja que el cost anual per nen és de 1.000 euros" ha mencionat Vilanova, afegint que des de l'organització es fa un acompanyament perquè els infants puguin tenir una vida digna. Així doncs, després de pedalar 11.000 dels 12.000 quilòmetres establits, els ciclistes fan una crida a tota la gent que vulgui col·laborar en el projecte. "Hem arrancat a vendre fotografies solidàries del pas de Karaban per l'Àfrica amb un estudi fotogràfic a Barcelona; al museu Bici Lab hi ha un estand amb marxandatge de Karaban; i continuem cercant patrocinis i donacions particulars, per exemple, dels darrers 500 quilòmetres", ha puntualitzat Milà.
Iniciat el 23 de setembre del 2023 al Bici Lab d'Andorra la Vella ha patit diverses complicacions pel que fa al recorregut, inclus abans de fer el salt a l'Àfrica. "Vam recórrer 5.000 quilòmetres per Europa fins a arribar a Grècia, on vam haver de canviar els plans" ha esmentat Vilanova. La primera ruta establia el salt a Egipte per després baixar a Kènia, però l'esclat de la guerra a Sudan va fer que els ciclistes haguessin d'agafar un vol d'Atenes a Cape Town. Ara, després d'haver travessat 16 països (11 europeus i cinc africans) descansen a Tanzània abans d'encetar el darrer tram.
Durant el pas amb bicicleta, s'han anat sumant ciclistes interessats tant en el projecte, com en la participació que han fet la ruta molt més amena i animada per a Milà i Vilanova. "El dia de la sortida vam ser 20, però al llarg del recorregut europeu es van unir set persones més d'Andorra i Catalunya" ha recordat el membre de Karaban. Per la seva sorpresa, al continent africà (a excepció de Namíbia) també està participant gent, en concret, dos a Sud-àfrica durant deu dies; dos a Zàmbia; una a Malau; a Tanzània esperen a sis persones i a l'entrada a Kènia, dues que els han seguit per les xarxes socials.
L'acció solidària també ha portat a Milà i Vilanova a adquirir una sèrie d'aprenentatges durant el viatge, com ara, el valor del temps. "Aquí veiem un ús més contemplatiu del temps. Trobo que moltes vegades s'està sempre ocupat, i aquí, en canvi, ens trobem amb gent que s'apropa, t'acompanya o té temps i et pregunta" ha incidit Milà. De fet, una de les vivències que han valorat molt positivament és l'ajuda dels diferents turistes i gent local que es troben pel camí i que els ajuden a cercar recursos. "Hem parlat amb gent perquè ens deixin aigua o menjar amagat en certs trams, i sempre que fèiem una parada en aquell punt, hi havia recursos. Ens està sent de molta ajuda", ha explicat Milà.
Cal destacar que la llargada del projecte fa que els membres de Karaban visualitzin amb ganes la tornada a Andorra. "La clau és creure en el que fas, creure que pots aconseguir-ho i transmetre-ho. Requereix feina, però també dona sentit a tot el que fas" ha al·legat Milà en referència a la duresa de l'experiència i la suma de col·laboradors. Una altra de les motivacions és el contacte constant amb l'ONG i els nens als quals volen ajudar. "Tenen preguntes que descol·loquen i per ells també és una mica difícil entendre exactament el projecte, però sembla que ja ho han fet" ha mencionat Vilanova.
La previsió d'arribada a Nairobi (Kènia) és pel 6 d'octubre. Tot i que els joves ciclistes estan concentrats en finalitzar el projecte actual, no descarten tornar-ho a realitzar després d'un descans llarg. "Estem mirant de fer un documental i tancar l'expedició just on ho vam iniciar, però encara no hi ha res concretat" han conclòs Milà i Vilanova.