Dimarts 22 d'octubre de 2024
|
12:27 H
Carles Visa, Cande Moreno, Jordina Caminal i Xoque. (Foto: FAE)

Xavier Bellsolà 'Xoque', nou entrenador de l'equip de velocitat amb Cande Moreno i Jordina Caminal

Andorra la Vella.- L'estructura de l'equip femení de velocitat, amb les esquiadores Cande Moreno i Jordina Caminal, i el nou entrenador, Xavier Bellsolà 'Xoque' s'ha presentat aquest dimarts a la seu de la Federació Andorrana d'Esquí (FAE).

Carles Visa, gerent de la FAE, ha destacat l'experiència de Xoque al món de la neu i amb equips de velocitat, anteriorment vinculat també a la Federació. "L'hem tingut molts anys amb nosaltres i estem molt contents pel seu retorn" ha manifestat. Xoque havia estat a la FAE al capdavant de l'EEBE i també va portar els equips de velocitat en tres cicles olímpics. "Fa dos anys que vaig deixar la Federació pel projecte de les finals de la Copa del Món de Soldeu i dels Campionats del Món. Estic molt content de tornar amb un challenge com aquest, amb la Cande al top100 mundial i la Jordina a les portes d'aquest top100 mundial. Estic molt orgullós que la FAE m'hagi donat l'oportunitat de tirar endavant aquest repte" ha explicat, Xoque.

Jordina Caminal marxa dijous a Corralco (Xile) amb l'equip de tècnica. Cande Moreno, juntament amb Xoque, marxarà el 25 de setembre, per unir-se a la Jordina. "La idea és estar allà a la part final de la preparació de la Jordina, començar a esquiar amb la Cande després de la lesió i centrar-nos en fer el millor retorn possible a la neu", ha dit l'entrenador, que ha destacat el treball fet per Moreno aquest estiu: "Físicament, està anant tot molt bé i tenim unes idees per acabar d'enllestir-les de cara a la tardor i començar a competir al desembre, segur que amb la Jordina tot i que abans correrà algunes SAC -Copa de Sud-amèrica- i centrar-nos en la Copa d'Europa amb les dues, per tornar a agafar confiança i anar cap al circuit de Copa del Món". La Jordina començaria a les Copes d'Europa de St. Moritz -11 al 14 de desembre amb dos descensos- i Zinal -16 i 17 de desembre amb dos supergegants-, mentre que no hi ha data per la Cande, sinó anar analitzant la seva evolució.

Xoque ha afirmat que aquest any "no és un objectiu la Copa del Món, sinó tornar a agafar confiança la Cande, i la Jordina continuar amb la seva progressió". "A partir d'aquí", hi ha afegit, "volem construir un equip sòlid que pugui tirar endavant. Són joves i tenen molt recorregut".

Cande Moreno ha explicat les seves sensacions amb l'arribada de Xoque al cos tècnic: "Per mi serà altre cop tornar a un nou entrenador, un nou canvi, però estic molt contenta, tinc molta confiança amb el Xoque, ja el conec d'abans, tenim molt bona relació i penso que això és superimportant en un equip. Tenim els mateixos objectius i anem en la mateixa direcció". "Pel que fa al meu genoll", ha dit la Cande, "estic supercontenta perquè tot i que és una lesió greu, tota la recuperació ha anat molt bé. Avui en dia ja estic fent entrenaments pràcticament normals al cent per cent i em noto molt bé, forta i amb confiança".

El primer contacte de la Cande amb la neu serà a finals de setembre, principis d'octubre, "i ens ho prendrem amb molta calma perquè no tenim gens de pressa, sinó que volem construir des d'una base per poder arribar el més lluny possible perquè saltar-nos passes no va enlloc", ha dit Moreno, que ha explicat que ha "reflexionat molt aquest temps, coses que puc millorar, què ens estava fallant". "Quan et lesiones estàs molt sola, passes de cent a zero literalment, i em va servir molt per pensar que m'havia trencat el genoll, sí, però que tampoc estava fent una molt bona temporada", ha expressat Moreno, que considera que durant les tres últimes temporades no estava al cent per cent, en "l'ideal d'hores d'esquí ni volum ni preparació física perquè havia de cuidar molt l'esquena". L'esquiadora ha destacat que ha reflexionat per agafar "més calma" per poder créixer. Per això, abans d'arribar als entrenaments de qualitat es buscaran entrenaments de base també amb gegant per arribar al que està buscant.

Jordina Caminal, per la seva part, i després de la progressió que va tenir la temporada passada, ha destacat que li va costar acabar amb el nivell que estava mostrant, però ara es troba "molt més preparada per poder fer estades més llargues i poder mantenir el meu nivell". La jove esquiadora ha mostrat la seva satisfacció per tenir al Xoque com a entrenador: "Ja vam treballar a l'U19 quan ell estava a l'EEBE i la veritat és que entenc els seus missatges, entenc la seva informació i crec que podem treballar molt bé junts".

Ara ha finalitzat el bloc físic i es nota "bé i forta" abans de marxar al mes i mig de preparació a Sud-amèrica i amb ganes de posar-se "un dorsal i en situació". Caminal ha refermat que el seu objectiu aquesta temporada continuarà sent la Copa d'Europa on espera "rendir una mica millor que l'any passat".