Andorra la Vella.- La delegació andorrana va tancar la seva participació en els Jocs Olímpics de París 2024 aquest dilluns després que l'atleta Nahuel Carabaña es quedés a només quatre segons de poder passar a la final olímpica dels 3.000 metres obstacles (segona eliminatòria, 7è lloc amb 8.19.44). "M'he vist lluitador en una cursa que no pensàvem que seria així" ha declarat Carabaña en la roda de premsa de valoració. El tricolor ha esmentat que es va veure amb un molt bon nivell, millor que quan va poder assolir el cronòmetre de 8.16 a Marsella del passat mes de maig. De fet, l'estat de forma ha estat el causant que hagi pogut aguantar tota la carrera. "No podem dir que ho he fet malament, estic molt content de la meva actuació" ha valorat.
Analitzant les tres eliminatòries, l'esportista podria haver quedat classificat per a la final en la darrera cursa amb el temps assolit, ja que l'etíop Lamecha Girma es va classificar com a primer de la sèrie amb 8.23.89. En aquest sentit, Carabaña és coneixedor d'aquest factor, però ha al·legat que "el temps no té res a veure" i el que realment compta és poder ser el més ràpid en arribar a la línia de meta. "Vam tenir mala sort perquè van sortir molt ràpid i van deixar fora a tots els que no tenien la marca" ha analitzat, mencionant que els rivals van posar en joc les seves cartes. Així doncs, tot i que la possibilitat hagués estat allà, "no ho sabrem mai".
Carabaña ha mostrat alegria i satisfacció envers la seva actuació a les olimpíades, si no que també en relació amb l'experiència viscuda, la qual ha estat "la millor fins ara". "Córrer en un estadi ple de gent, on tothom es bolcava a sobre et fa sentir molt més motivat" ha expressat, afegint que espera tornar-ho a repetir aviat. Davant una pregunta dels mitjans de comunicació sobre les següents cites olímpiques, s'ha mostrat optimista i ha declarat que "tard o d'hora podrà arribar". D'altra banda, ha mencionat que veu com a clar guanyador al marroquí Soufiane el Bakkali a la final programada per aquest dimarts a les 21.43 hores.
Per la seva part, l'entrenador Kevin Poulet ha valorat la participació de Carabaña com "un pas més". "Mai hem anat a una categoria que no tocava. Des de Múnic 2022 estem en categories absolutes: Budapest va ser un pas, Roma va ser un altre pas i a París hem fet un altre" ha mencionat. Així doncs, el pròxim pas és poder assolir la mínima de 8.15 que es demana per al pròxim Campionat mundial del 2025.
Qui també ha estat durant l'atenció als mitjans ha sigut el president de la Federació Andorrana d'Atletisme (FAA), Josep Maria Missé, que ha aprofitat l'espai per recordar que Carabaña "és l'exponent principal de la federació i hem d'estar orgullosos". "Sempre busca ser protagonista. Hem deixat de participar per competir i ara ja ens miren, saben que venim i lluitem" ha revelat, incidint que és una mentalitat que comencen a inculcar a les categories inferiors. El resultat més gran d'aquesta filosofia, a banda del corredor absolut, són les germanes Viñals, Alba i Duna, que no paren de batre rècords i fer actuacions memorables a les cites. "Ens ho hem d'acabar de creure. Per una banda, estàs molt content i orgullós del que fa el Nahuel (Carabaña). D'altra, et fa ràbia perquè et veus passant de ronda" ha confessat.
Primer cop als JJOO
"He pogut viure l'atletisme com mai ho he fet" ha revelat. En acabar la seva prova, Carabaña, qui ha debutat en uns Jocs Olímpics, va quedar-se a gaudir de la resta de la programació, on la sessió nocturna va estar marcada per un Mondo Duplantis que va tornar a batre el rècord olímpic (6,10 metres) i el rècord mundial que ell mateix tenia (6,25 metres) en salt de perxa. "Escoltar l'himne dels Estats Units, veure el rècord de Duplantis, gaudir amb la gent ha estat excepcional" ha destacat.
Un nou cicle olímpic comença per als esportistes andorrans, i, especialment per a Carabaña, el seu camí en aquesta competició no acaba aquí. Tot i que falten quatre anys, l'atleta i el seu entrenador ja tenen l'objectiu fixat a Los Angeles 2028 amb addició del Mundial 2025 a Tòquio i l'europeu 2026 a Birmingham. Així doncs, l'esportista ha esmentat que han de continuar "fent les coses com es fan fins ara", sense imposar-se límits, ni intentant avançar-se al futur. "Hi ha marge de millora i és el que més feliç em fa" ha assenyalat, afegint que cada vegada gaudeix més de la competició i dels resultats.
La controvèrsia de la Vila
Abans del tret de sortida de les olimpíades, les xarxes socials ja es van emplenar de fotografies i vídeos d'esportistes denunciant les condicions de la Vila Olímpica d'enguany. Llits de cartó o menjar sense qualitat han estat alguna de les queixes més sonades dels darrers dies, i que han derivat en situacions com la dels jugadors de bàsquet dels Estats Units, que han hagut de contractar un hotel a part per poder descansar i tenir una bona alimentació; diversos atletes posant a prova els llits; o el medallista italià Thomas Ceccon, que va acabar dormint a un parc després de denunciar la situació.
Segons ha declarat Poulet, aquesta controvèrsia és "relativa". "Des del punt de vista d'entrenador, ho considero exagerat. El dinar és repetitiu, però no podem esperar més per la quantitat de persones que hi ha a la Vila" ha valorat. Així doncs, ha confirmat que han estat còmodes i gaudint de l'experiència. Pel que fa a Carabaña, ha mencionat que són criteris personals per a cada esportista. "Jo no tinc cap problema a dormir a cap lloc i per menjar tampoc, menjo de tot" ha confessat.
Finalment, Poulet ha volgut agraït a Govern, la FAA i el Comitè Olímpic Andorrà pel suport obtingut durant la seva estada a París, on ha declarat que sense ells hagués estat tres vegades més difícil. "Tenim bastant sort en comparació a països no desenvolupats. La sort d'Andorra és que per poc que facis, se't dona molt suport" ha conclòs.