Divendres 18 d'octubre de 2024
|
09:51 H
La presentació del nou equip Sim Cycling, amb Toti Sasplugas, secretari general de l'ACA; i les atletes Magalí Salomon i Anna Sonnery. (Foto: M.S.)
Anna Sonnery i Magalí Salomon són les dues atletes que competeixen en el Sim Cycling. (Foto: M.S.)
Les dues esportistes entrenant damunt la bicicleta. (Foto: M.S.)

L'ACA crea un equip d'esports digitals femení

Andorra la Vella.- L'Automòbil Club Andorra (ACA) ha presentat aquest dimarts un nou equip en 'e-sports', que té la particularitat que està format exclusivament per dones. El Sim Cycling és la nova aposta que fa l'ACA pels esports digitals de simulació, una disciplina que el club ja disposava amb el Sim Racing, però aquest nou projecte destaca per competir en ciclisme i per estar format només per dues esportistes femenines, que són Magalí Salomon i Anna Sonnery. L'objectiu del club és crear referents femenins en el món dels 'e-sports', ja que des de l'entitat han vist que aquesta indústria està dominada per homes.

"A Andorra tenim una situació ideal per a desenvolupar projectes d’esports digitals", ha manifestat la tresorera i integrant del Consell Directiu de l'ACA, Montserrat Capdevila. "Disposem d’una Llei, un Pla Estratègic, un departament especialitzat a Andorra Business, una Lliga de Videojocs i un model consolidat en Sim Racing, de l’ACA", ha detallat la tresorera, que després ha adherit: "Tot i això, som conscients que les dones tenen un accés encara molt limitat en els esports tradicionals, i hem copsat que aquesta situació també es trasllada en els esports digitals. És per això que tenim la voluntat ferma d’accelerar els canvis necessaris per a assolir la igualtat de gènere en els 'eSports'".

"Hi ha un biaix de gènere molt gran en els e-sports", ha afirmat també el secretari general de l'ACA, Toti Sasplugas. L'organització automobilística va decidir aventurar-se en els esports virtuals fa quatre anys amb el Sim Racing, mitjançant jocs vinculats a l'automòbil, i durant tot aquest temps han comprovat que la presència femenina en el club i en altres competicions és baixa. De totes maneres, l'ACA va ser present en un esdeveniment a Singapur organitzat pel Comitè Olímpic Internacional i allà van veure la quantitat d'esportistes femenines que competien en ciclisme virtual. "L'any passat vam anar a Singapur i ens adonem que les noies tenen un pes important en el ciclisme virtual, tenien molta presència i vam veure que teníem una oportunitat", ha explicat el secretari. D'aquí ha nascut aquest nou projecte, que té la intenció d'ajudar a trencar "aquesta escletxa de gènere", ha esmentat Sasplugas, que ha afegit: "L'objectiu és generar referents femenins perquè les noies d'Andorra puguin tenir referents en els 'e-sports', com ja està passant a l'esport tradicional".

El projecte es va posar en marxa fa sis mesos i des de llavors les dues atletes s'estan entrenant. Sobre una bicicleta col·locada en un rodet i amb una pantalla al davant on es veu el traçat, Sonnery i Salomon pedalen com si circulessin per un coll de muntanya, però sense haver de sortir al carrer. Ho fan sota l'atenta mirada de Kilian Folguera, el tècnic esportiu de l'equip. "En Kilian em va trucar per Nadal i em vaig posar en el projecte", ha explicat Magalí Salomon, membre de l'equip Sim Cycling i corredora de curses de muntanya. "Hem arribat a un moment que amb les feines no ens podíem dedicar al cent per cent en el ciclisme professional. En digital demana compromís, però no demana tant temps, ja que una hora en digital pot ser igual d'efectiu que 3 hores sobre la bici", ha relatat Salomon.

Les curses duren entre 40 minuts i una hora i això significa que els "esforços són més curts", ha explicat Folguera, que ha agregat: "Treballem la capacitat anaeròbica, fent sèries podem simular els entrenaments tradicionals". Tot i que es preparen amb la màxima serietat i compromís, la intenció també és "generar un bon ambient, estar a gust i passar-nos-ho bé", ha reivindicat el tècnic esportiu.

En principi les competicions arrancaran el mes d'octubre i cap al gener està previst que finalitzi la temporada. En un futur, l'entitat espera poder competir en l'alt rendiment, ja sigui en els campionats de l'UCI (Unió Ciclista Internacional) o en els jocs olímpics digitals, que segons Sasplugas, en un futur es preveuen celebrar. En aquests moments l'ACA no contempla crear una acadèmia per aquesta disciplina virtual de ciclisme, sinó que ho aposta tot per aquestes dues ciclistes perquè vol que les noies "vegin que hi ha un espai d'oportunitats en els 'e-sports'", ha conclòs el responsable.