La Massana.- Andorra tornarà a acollir les competicions de bici de muntanya amb l'Andorra Epic Pyrenees, una competició que va néixer a la pandèmia i que, any darrere any, s'ha anat consolidant al país, fet que es demostra en números. "Estem molt contents perquè aquesta edició ens porta 233 equips de dues parelles i sobretot un gran volum d'atletes professionals, més de 30 equips UCI venen a competir aquí a casa nostra" ha esmentat el director regional sènior d'Ironman Sud EMEA, Agustí Pérez. Durant la presentació d'aquest dimarts, el director global d'Epic Series MTB, Jonathan Meintjes ha confirmat la renovació de la cita fins a l'any 2027, conjuntament amb la Trail100 Andorra by UTMB. "Aquest esdeveniment ja va sent un referent a nivell mundial amb aquest 97% de gent estrangera que ve a córrer i a gaudir dels paisatges naturals" ha revelat Pérez, incidint en la consolidació i el creixement de la cita.
Amb 466 inscrits totals, el que representa un 8% més de participació respecte a l'any passat, Meintjes ha desvelat que el 15% dels corredors són dones. En referència a les nacionalitats, a partir de dimecres hi haurà 44 països participants en la cita amb una forta presència d'espanyols (23%), seguits dels belgues (10%). Els altres tres territoris que tanquen el top cinc de les regions són Suïssa, França i Sud-àfrica, amb un 6% de participants cadascun. Els andorrans, però, es col·loquen en l'11a posició.
La màgia de la Massana continua atraient esdeveniments i esportistes que es concentren en aquesta parròquia per gaudir del sol, la muntanya i l'esport durant l'estiu. En aquest sentit, la cònsol major massanenca, Eva Sansa, ha citat l'Andorra Epic Pyrenees com l'antònim dels Campionats del Món de BTT que se celebraran a finals d'agost, a causa de les diferències dels ciclistes en ambdós esdeveniments. Per la seva part, el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ha mencionat durant la presentació que el valor afegit de la cursa són els diferents recorreguts disponibles en els quatre dies, on els participants visitaran quasi tot el territori andorrà.
Els recorreguts són "bastant semblants als que vam trobatr l'any anterior amb canvis" ha confirmat Pérez. La principal novetat és la reducció de la duresa i la millora de l'accessibilitat en certs trams, tot i que s'han inclòs nous descensos. "Semblen etapes curtes, però són llargues perquè el territori aquí realment és important, les pujades són molt altes i els atletes no estan acostumats" ha valorat. Cal remarcar que la cursa compta amb una distància de 200 quilòmetres, més de 6.400 metres de desnivell positiu i 7.000 metres de negatiu.
Des del ministeri de Turisme, s'ha incidit en el retorn positiu del 2023, el qual es preveu que, enguany, pateixi un augment. La reformulació de la prova va ser un punt d'inflexió que va afavorir la millora de la logística i l'organització de la "segona prova de més rellevància d'aquest circuit al país" ha conclòs Torres.