Diumenge 08 de setembre de 2024
|
04:56 H
El director de la Federació Andorrana de Natació, Joan Clotet, i el director tècnic de la federació, Alfonso Maltrana, durant la roda de premsa. (Foto: FAN)

Darrera bala de la FAN per fer ús de les places d'universalitat

Andorra la Vella.- La Federació Andorrana de Natació (FAN) esgota la darrera bala per intentar aconseguir les places d'universalitat que el Comitè Olímpic Andorrà (COA) ja es va refusar a utilitzar-les el passat mes d'abril. Així doncs, el president de la FAN, Joan Clotet, i el director tècnic de la FAN, Alfonso Maltrana, han comparegut dilluns en una roda de premsa celebrada a la sala Polivalent del Centre de Tecnificació Esportiva d'Ordino (CTEO), per defensar les pretensions de la federació d'aprofitar aquestes invitacions que permetrien a la natació andorrana tornar a uns Jocs Olímpics. Tot i que el termini finalitza el 30 de juny, el COA celebrarà una assemblea, el pròxim dijous 27, que inicialment no inclou dins el seu ordre tornar a votar per eliminar la restricció autoimposada de no aprofitar les invitacions (una de cada gènere) de les quals disposen tant l'atletisme com la natació i que sumen quatre en total.

"Si tinguessin ganes segur que podríem haver solucionat tot aquest tema des de fa molt temps" ha defensat Clotet. De fet, l'entitat esportiva ha manifestat que la seva voluntat de conversa amb el comitè per poder trobar una solució sempre ha estat present. "No és una qüestió de voler anar de convidats" ha confirmat, volent aclarir que les invitacions representen una fórmula de participació olímpica reconeguda per la World Aquatics de la que se n'aprofiten molts països entre els quals es compten els petits estats europeus. "Si hi són és perquè les puguem utilitzar" ha incidit.

Per la seva banda, el COA defensa la seva posició de no demanar les invitacions amb arguments com que el criteri es va votar en assemblea. Des de la FAN, han confirmat que Clotet no dubtarà a impulsar una nova votació el dia dijous, encara que no està contemplada. Des de les jornades prèvies a l'Open d'Andorra de natació, els nedadors i la federació, segurs dels mèrits individuals i col·lectius, han fet un front comú, per fer pedagogia i facilitar una millor comprensió dels indicadors amb què es mesura el rendiment i es planifica la preparació dels competidors d'alt rendiment.

Nàdia Tudó i Bernat Lomero es van guanyar el dret d'optar a les invitacions en encapçalar el rànquing nacional de nedadores, femení i masculí, respectivament. El rànquing nacional utilitza l'estàndard mundial de puntuació World Aquatics (AQUA) per definir els llocs de classificació, que a la vegada representa un mètode objectiu que permet la comparació matemàtica de resultats. El sistema de punts World Aquatics, assigna valors de forma decreixent i gratifica amb més puntuació el temps de més qualitat de cada nedador. Habitualment, la xifra màxima està sobre els 1000 punts, amb una taula per a piscina curta i una altra per a piscina llarga i valors dividits entre homes i dones.

Durant la seva intervenció, Maltrana ha fet servir gràfics amb estadístiques i comparatius per constatar la progressió i mèrits de Tudó i Lomero durant el cicle olímpic que està per finalitzar. Ambdós nedadors han estat inscrits davant la World Aquatics com a candidats andorrans de la natació per a optar a les invitacions olímpiques. "En 16 anys, els organismes internacionals han incrementat un 4,6% l'exigència esportiva. Però només en els últims tres anys (aquest augment) ha estat un 2,9%, és a dir, més de la meitat de l'exigència" ha explicat amb relació a les mínimes olímpiques autoimposades pel COA, com únic criteri de classificació.

A més, el tècnic ha defensat la progressió i el treball de preparació dels nedadors durant el mateix període, on han pogut apropar-se a les marques de les mínimes B de Tòquio i mostrant les evidències de les millores de rendiment de Tudó (2%) i Lomero (3,5%) per aclarir que en termes d'alt rendiment "és impossible assolir un 6% o un 7% de millora". "Les mínimes A de Tòquio són les mínimes B de París" ha mencionat.

"Els esportistes estan millorant. Estem lluny, però l'important és que continuem millorant" ha esmentat el director tècnic que s'ha lamentat que davant la possibilitat de no assistir a París "ens quedarem sense exemple per a les generacions futures". En aquest sentit, s'ha recalcat que "com més cicles olímpics passem sense tenir representació més tard es tornarà a enllaçar la cadena, que es va trencar a Tòquio", un període que es calcula als 12 anys esportius sense cap representació. "Una generació esportiva es perd i les que vindran no tindran cap referent" ha conclòs Maltrana.