Dissabte 27 de juliol de 2024
|
05:48 H
Una instant de la Trail 100 Andorra UTMB. (Foto: Arxiu ANA)

Compte endarrere per a la Trail 100 Andorra by UTMB

Andorra la Vella.- Falten menys de tres dies perquè Andorra sigui l'epicentre del trail running amb la celebració de la Trail 100 Andorra by UTMB, organitzada per The IRONMAN Group. Entre el 14 i el 16 de juny, s'acollirà una cursa de pura muntanya que forma part de les UTMB World Series i que ofereix fins a cinc distàncies per a tots els públics. La quarta edició en territori andorrà comptarà amb la presència d'uns 3.000 atletes que competiran en les distàncies de 105 quilòmetres (UTMB Index 100k); 80 quilòmetres (UTMB Index 100k); 50 quilòmetres (UTMB Index 50k); 21 quilòmetres (UTMB Index 20k) i la més popular, pensada per estar en família de 10 quilòmetres.

Segons esmenten en un comunicat emès per l'organització, s'està davant d'una edició que ha generat gran expectació entre els amants de les curses per muntanya, no en va ja fa mesos que es van esgotar els dorsals disponibles per a totes les distàncies. A més, els nens entre 6 i 13 anys també tindran de nou l'oportunitat de gaudir de l'esport en família i crear comunitat amb la Trail 100 Kids Race, que tindrà lloc el divendres 14 a partir de les 18 hores a Ordino.

Però, la gran novetat és la cursa de 80 quilòmetres, la qual està dins de la categoria UTMB Index 100k i que ofereix tres 'Running Stones', ampliant la cobertura per arribar a tothom amb una distància diferent en el circuit de les UTMB World Series. Cal destacar que la cursa també és puntuable per a l'Ultra Trail MontBlanc 2025.

Un esdeveniment internacional

Des de la seva primera edició l'any 2021, aquest esdeveniment ha registrat any rere any un augment de la presència internacional. Així doncs, enguany hi haurà més de 55 nacionalitats representades. Una tendència a l'alça que es consolida amb França (41%) i Espanya (38%) encapçalant el rànquing de corredors inscrits. Una altra dada ressenyable és que el nombre de francesos inscrits ha experimentat un increment progressiu des del primer any, gairebé sis vegades superior.

També hi haurà participants d'Andorra (4,29%), així com de països que tenien menys representació com Bèlgica (2,15%), el Regne Unit (2,08%), Portugal (1,94%), Alemanya (1,16%) i Polònia (1,02%). No hi haurà tan sols atletes del continent europeu, perquè aquesta edició disposarà de 25 corredors procedents dels Estats Units i 18 argentins, així com d'altres continents.

Corredors d'elit a Ordino

Nombrosos atletes d'elit han confirmat la seva presència durant aquest cap de setmana a la parròquia. Com a tall d'exemple, serà present el quatre vegades guanyador d'UTMB, el francès François d'Haene, o els guanyadors ex aequo, el nord-americà Ben Dhiman i el suïs Jean-Philippe Tschumi. En categoria femenina, el cartell internacional no es queda enrere i també comptarà amb la primera guanyadora de la distància de 125 quilòmetres a Andorra, l'espanyola Clàudia Tremps o la xinesa Yuanyuan Wu, segona en la darrera edició.

Durant la jornada de divendres, es viurà un acte de presentació dels atletes d'elit, una hora abans de l'inici de la Trail 100 Kids. En total, són més de 22 corredors professionals els que tindran l'oportunitat de gaudir de la bellesa natural del país.

Uns recorreguts espectaculars

Amb sortida des d'Ordino, centre neuràlgic de l'esdeveniment, la distància més llarga de 105 quilòmetres dona la volta a tot el Principat, passant per punts destacats com per exemple el pic de Comapedrosa, la vall del Madriu, o la vall d'Incles. Les altres distàncies també ofereixen una bellesa similar a través de l'emblemàtica ruta de Casamanya i l'impressionant Parc Natural del Comapedrosa. La nova prova transcorre per més de vuit llacs, com el d'Engolasters, el llac d'Esbalçat o el de Mort, així com el mirador solar de Tristaina i el pont tibetà de Canillo.