Dijous 21 de novembre de 2024
|
13:40 H
El vicepresident de la FAE, Patrick Toussaint. (Foto: FAE)

Toussaint es queda fora de la renovació del Consell de la FIS i Visa convida a la reflexió

Andorra la Vella.- Menys de 24 hores després de la decepció de l'elecció de la seu dels Mundials d'esquí alpí 2029, on el Consell de la FIS va escollir l'estació noruega de Narvik, i posteriorment, en la votació extraordinària del 2031 es va seleccionar a Val Gardena (Itàlia), la FAE ha viscut un altre pal. Aquest cop, en la renovació del Consell, que ha tingut lloc aquest dimecres a Reykjavík (Islàndia) el que ha sigut representant d'Andorra durant dos anys en l'ens internacional, Patrick Toussaint, s'ha quedat fora amb 73 vots, un menys que el candidat de Liechtenstein, Alexander Ospelt, que ha entrat en la composició com a nou membre. De fet, Ospelt no ha estat l'únic que entrava per primer cop al Consell. Per part de la Real Federació Espanyola d'esports d'hivern ha ingressat el president May Peus, i França ha renovat al seu representat, que ara serà Fabien Saguez.

"Suposo que és la continuació del que va passar amb els Mundials del 29. El que ha passat dimecres m'ho esperava, però el de dimarts no" ha declarat Toussaint, on ha mencionat que el preu a pagar per la candidatura propera al president. Així doncs, ha revelat que són tres els països alpins que no volen "repartir més" i que la "guerra" que hi ha dins de la FIS entre el president i els territoris implicats ha provocat que el Principat sigui "una mica la víctima de tot això durant dos dies seguits".

L'exmembre del Consell internacional ha mencionat les idees de renovació amb les quals va emprendre el viatge, tot i que "costa molt", fet que va quedar demostrat en la votació dels Mundials. "No es volen obrir a nous destins, a nous països, i que candidatures com la d'Andorra, que era molt potent, per ells no ho és, i tornarem sempre al que és Val Gardena, Saalbach... aquests països" ha explicat. A més, ha incidit en la dificultat de trencar aquest cercle per la força de la qual doten. "Si no t'alinees del tot amb ells, en un moment o altre t'ho fan pagar i ens ho han fet pagar amb conseqüències molt lletges" ha assenyalat crític, afegint que les tres potències no volen deixar escapar "un Mundial". "Copes del Món, sí, Copes d'Europa, sí, però coses més importants els hi costarà molt, però molt. I nosaltres som un país molt petit i quasi es pot dir que hi ha com una falta de respecte cap a aquests països més petits, i també s'ha demostrat a les votacions aquestes (del Consell)" ha valorat.

Per la seva part, el gerent de la FAE, Carles Visa, ha manifestat que "ara és el moment de reflexionar al voltant de la situació creada". El balanç de tots els esdeveniments succeïts en les darreres 48 hores no és positiu, perquè "no ens porten ni els Mundials del 29 ni els del 31, i la sortida del Patrick, a més, ens afectarà". Amb tot, ha convidat a obrir el període de reflexió. Aquest, segurament ha estat determinat després del desmèrit andorrà per part de la federació internacional, que el mateix Visa ha qualificat de "decepció" per "factors polítics".

Consell FIS 2024-2026

Els pròxims dos anys, el renovat Consell de la FIS elegit queda amb vuit reelegits: Tzeko Minev (Bulgària); Deidra Dionne (Canadà); Martti Uusitalo (Finlàndia); Franz Steinle (Alemanya); Flavio Roda (Itàlia); Aki Murasato (Japó); Fiona Stevens (Nova Zelanda); i Enzo Smrekar (Eslovènia). Pel que fa als 10 nous membres, aquests són: Michael Huber (Àustria); Anna Harboe Falkenberg (Dinamarca); Saguez; Freddy Keirouz (Líban); Ospelt; Tove Moe Dyrhaug (Noruega); Peus; Karin Mattsson (Suècia); Jean-Philippe Rochat (Suïssa); i Dexter Paine (Estats Units).

Així mateix, el Consell, que tindrà una durada bianual, ha aprovat incloure dos representants dels esports de neu, i només un, com a representant dels atletes. El primer escollit ha estat Adam Hall de Nova Zelanda, mentre que l'altre està per decidir, tot i que ja s'ha confirmat que serà una dona.