Andorra la Vella.- L'elecció de la seu dels Mundials d'esquí alpí està a només cinc dies de ser revelada, i en conseqüència, de saber si Andorra podrà acollir-los després de quedar-se a les portes l'any 2022. Aquesta és la segona vegada que presenten la candidatura, un fet que ha succeït tan sols dos o tres cops en els 50 anys i que el director general de Grandvalira i màxim responsable de la candidatura, David Hidalgo, ha declarat com a "punt a favor". Amb pocs canvis respecte a la proposta del 2027, des de Grandvalira Resorts i la Federació Andorrana d'Esquí (FAE) són optimistes, sabent que tot i competir contra Itàlia i Noruega "arribem amb possibilitats, però amb cap certesa". Així doncs, un dels factors diferenciadors és 'l'efecte país', el qual es desmarca de les altres dues nacions, que no apliquen com a territori, sinó com a ciutat.
El gerent de la federació, Carles Visa, ha valorat la bona opció que seria acollir els Mundials al territori per poder "descentralitzar una mica aquest seguit de finals al centre d'Europa". Des de 2017, l'esdeveniment més important del món de l'esquí alpí no ha sortit d'Europa del nord, sent Cortina d'Ampezzo (Itàlia) l'única estació d'un país del mediterrani que ha pogut acollir-ho. "Des de l'última Copa del Món fins a les modificacions de darrera candidatura al '27, hem donat una targeta de visita molt bona" ha mencionat el director esportiu del projecte, Santi López.
L'optimisme i les bones sensacions no desapareixen entre tots els integrants d'aquesta proposta, els quals han incidit en poder apropar a tots els membres del consell de la FIS el conjunt creat. A més, s'afegeix la presència en esdeveniments internacionals de la disciplina, els diversos discursos donats pel cap de Govern, Xavier Espot, així com organitzar les darreres Copes del Món femenines. De fet, durant la campanya, han recalcat la capacitat d'Andorra per ser amfitrions de qualsevol proposta d'alt nivell. "Ens estem posant a l'alçada de països potents en l'àmbit de pistes, i de federacions d'esquí potents, un fet que aporta confiança pels reptes de futur" ha qualificat el secretari general d'Andorra 2029, Marc Mitjana.
"Creiem en el projecte, amb la feina feta i ara, la responsabilitat és de la FIS" ha recordat Visa. Així doncs, en referència al viatge del pròxim 2 de juny, l'equip desplaçat al país escandinau seran representants de Grandvalira Resorts, l'equip de comunicació i directiva de la FAE, així com Espot, qui intervindrà en el discurs previ a les rondes de votació. "Volem ser una delegació més gran per donar suport a la candidatura" ha esmentat. Amb dues rondes de votacions, els tres països candidats hauran de fer una darrera explicació de la candidatura en 10 minuts amb uns altres cinc per preguntes. "La idea és poder arribar a tocar emocionalment, recordant tot allò que han viscut quan han estat en altres ocasions" ha assenyalat Hidalgo.
Dins d'aquest temps establert parlaran Hidalgo, la directora de màrqueting de Grandvalira i d'Andorra 2029, Elisabeth Pérez, i el cap de Govern, per després donar pas a un vídeo promocional. En la primera votació es descartarà al primer voluntari, i es donarà pas a la segona, la qual serà decisiva. Amb tot, si Val Gardena, Narvik o Andorra aconsegueix reunir 11 punts del consell, no serà necessari tornar a escollir, ja que es considera majoria absoluta dels 21 votants. L'acte es durà a terme el 4 de juny a les 20.30 hores, on s'ha preparat un gran esdeveniment a la sala Prat del Roure per seguir l'elecció en directe. En aquest acte hi assistirà l'esquiador Joan Verdú, així com la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell. Abans, però, la FAE donarà els premis de la temporada 2023-2024.