Dissabte 27 de juliol de 2024
|
05:18 H
La jutge del comitè d'àrbitres de la federació catalana de Natació, Estela Rodríguez. (Foto: FAN/Reinaldo Márquez)
La jutge del comitè d'àrbitres de la federació catalana de Natació, Estela Rodríguez. (Foto: FAN/Reinaldo Márquez)

Estela Rodríguez: 'Estàvem ancorats en un punt que volíem trencar'

Andorra la Vella.- La natació artística es va reinventant constantment per poder garantir qualitat i oportunitats a parts iguals per a totes les esportistes. En aquest sentit, des de fa dues temporades, s'ha implementat un nou reglament on entren en acció les 'coach cards' per tenir la dificultat declarada, com es realitza en altres esports. Un mètode impulsat per la Real federació espanyola de Natació (RFEN) i el World Aquatics que pretén equiparar les ocasions de medalla, en qualsevol de les competicions actives, però sobretot en europeus, mundials o Jocs Olímpics. Durant la seva estada a Andorra per al Campionat nacional de rutines, la jutge internacional i cap de jutges de natació artística de la RFEN Aquàtics i de la federació catalana de Natació, Estela Rodríguez, ha valorat la imposició d'aquest nou reglament en una entrevista exclusiva per l'ANAEsports.

Què la va animar a passar de practicar la natació artística a ser jutge?

Als 18 anys, quan vaig acabar els estudis i l'esport, vaig marxar a l'estranger per continuar estudiant. A l'arribada, una persona que ja era jutge em va trucar, mencionant-me que buscaven gent que hagués practicat la sincronitzada. Em va explicar que hi havia un curs que iniciava en pocs dies a Granollers, que és d'on soc jo, i dient-me que fer-lo m'aniria molt bé. I així vaig començar.

Sobre quin any va començar?

Doncs va ser als 22 anys, és a dir, l'any 1998 vaig exercir per primera vegada com a jutge. Això significa que porto ja 26 anys de carrera professional.

Com tot, segurament la disciplina ha patit un gran canvi. Veu una gran diferència de quan va començar a com és actualment?

Doncs sí, sobretot amb l'última modificació. Durant la meva carrera com a jutge, he passat per diferents canvis de reglament. El més dur i significatiu ha estat aquest darrer. La dificultat apareix declarada per part de les entrenadores, com en la gimnàstica, llavors les nedadores surten a la piscina sabent quins elements i moviments han de fer correctament. Si fallen, la nota queda com 'eliminada' i és aquí on es queden amb l'anomenada 'basemark', és a dir, la nota base que és l'única que queda. Això equipara i aporta noves oportunitats.

Ara s'està iniciant a aplicar-ho internacionalment, ha vist una dificultat en la implementació per part de les entrenadores?

Aquesta és la segona temporada amb el nou reglament i sent sincers, ha costat bastant. Les tècniques i entrenadores en saben molt, i amb això, han aparegut unes noves figures que són les de controlador tècnic de dificultat i de sincronització. En aquest camp, les dirigents juguen un paper molt important perquè són molt coneixedores del seu àmbit de treball, llavors qualsevol persona que s'hagi examinat de controlador tècnic pot prendre aquest rol, no cal que sigui un jutge.

Hi ha un canvi de nivell en les nedadores?

Bé, estem en fase d'estudi de com estan sent aquests canvis. A priori, anem avançant. Jo crec que no serà d'inici, estem arrancant. Ara per ara, hi ha moviments repetitius que les nedadores i les entrenadores estan utilitzant per declarar la dificultat a la 'coach card'. Llavors, la primera visió que vam tenir la passada temporada va ser aquesta, la repetició. A banda, se li ha de donar molta importància al panell d'impressió artística. A poc a poc està guanyant més terreny, cada vegada més, però, tot i això, s'estan ajustant molt els factors de puntuació de cada panell.

Pel que fa a les esportistes, al principi ha sigut una modificació que ha comportat una pressió afegida, perquè saben que si no fan un dels elements declarats, la seva nota desapareix per a tot l'equip. Ho estan gestionant. Tanmateix, aquest és el futur i anem encaminats cap a això.

Comentava la presència dels moviments tècnics repetitius, creu que pot ser un factor que provoqui un retrocés cap al reglament antic?

Tornar al reglament anterior, no. Estàvem ancorats en un punt que volíem trencar, el famós rànquing, i el fet d'anar amb la declaració ja provoca aquesta alteració positiva. L'ajustament de les petites coses que ens anem trobant per part del World Aquatics ja s'està duent a terme, però dubto que es torni a l'anterior.

Com valora la qualitat de les noves generacions de la natació artística?

Estan pujant. Les nenes petites ja han començat amb el nou reglament i hi ha gent que ha hagut de fer el canvi de 'xip', com ara les noies d'entre 12 a 15 anys. Les que comencen d'escola integraran des de l'inici aquesta modificació tècnica. De mica en mica s'anirà normalitzant i trobant l'equilibri necessari.