Dissabte 27 de juliol de 2024
|
09:26 H
El president del MoraBanc Andorra, Gorka Aixàs, i el director esportiu del club, Francesc Solana, durant l'acte de balanç de la temporada. (Foto: E. M.)
Un instant de l'acte de balanç de la temporada del MoraBanc Andorra. (Foto: BCA)

Europa, el projecte a futur que no surt rendible per al MoraBanc Andorra

Escaldes-Engordany.- La temporada d'alts i baixos ha acabat amb un MoraBanc Andorra en 11a posició, fet que porta l'entitat a donar "per molt bona la temporada", segons ha valorat el director esportiu del club, Francesc Solana. La valoració de certs factors, com el recent retorn a la màxima divisió del bàsquet espanyol i la ratxa de vuit derrotes patides enguany, aporta un mèrit afegit a les 13 victòries. "Sempre posem l'objectiu en 12. Tot i el tram complicat, l'equip va poder demostrar molt compromís i anima que els ha fet retornar, sobretot a partir de la darrera victòria a Saragossa" ha assenyalat.

La paraula 'Europa' ha iniciat a sonar de nou després de guanyar contra l'FC Barcelona a casa. Un desig que, segons com acabi la classificació, pot fer-se realitat després de quasi cinc anys sense trepitjar una competició continental. Amb tot, el president del club, Gorka Aixàs, ha revelat que és un projecte a futur, "a dos o tres anys vista". "Sabem el que va passar la temporada passada, però no aquesta. No ho sap ningú, ni de quina manera, ni en quina competició podrem jugar, si hi ha opció" ha declarat. Una oportunitat que tampoc surt rendible per les despeses econòmiques que suposa viatjar als altres països en comparació amb el que reben per ser-hi presents. "Només et surt a compte si guanyes o arribes a les finals, i per fer-ho, has de ser un Unicaja o Tenerife" ha pogut analitzar Solana, incidint en el gran gruix de partits combinats amb la temporada regular de l'ACB i la quantitat a repartir. "Si juguem a Europa, volem que sigui per mèrits esportius, com ho portem fent sempre" ha dit. La dinàmica actual dels tornejos continentals és difícil de comprendre, on entres "sense saber ben bé per què tens l'accés". No obstant això, és un factor molt important per poder retenir als jugadors, encara que no és imprescindible.

De fet, el focus està en poder tenir un "full de ruta" per arribar a estar entre els vuit primers de la classificació general, que aporta el passi directe a la Copa del Rei i als 'Play-offs' del tram final. "A llarg termini volem arribar a la Copa. I per fer-ho, hem d'ambicionar aquesta anhelada constància, que és el pas que ens manca" ha mencionat Aixàs. En conseqüència, mantenir la plantilla és prioritari per a la directiva, que han declarat que la feina de despatx "comença ara, després de la finalització de l'any". Actualment, només sis jugadors continuen tenint contracte de cara a l'edició 2024-2025: Rafa Luz, Adam Somogyi, Stan Okoye, Felipe dos Anjos, Nacho Llovet i Jean Montero, sent aquest últim el nom que més perilla en les files de l'entrenador Natxo Lezkano, qui també continua amb contracte vigent. "Nosaltres tenim el dret de Montero. Si algú té opcions d'emportar-se'l, serà pagant" ha confirmat el president tricolor, revelant que podria arribar a ser el traspàs més car del club. La voluntat, però, és que continuï una temporada més encara que els percentatges surten desfavorables. "No tirarem la casa per la finestra per ningú, entenem el nostre límit i sempre ens ha anat bé d'aquesta forma" ha recalcat Solana. En relació, s'ha qualificat al MoraBanc Andorra com un "trampolí de sortida" a jugadors com ara Andrew Albicy o el mateix dominicà.

En referència a la continuïtat del 'coach' natiu de Portugalete, l'entitat té claríssim que vol continuar amb la seva presència a la banqueta, deixant a l'aire la possibilitat d'una etapa similar a la viscuda amb l'exentrenador Joan Peñarroya, qui va prendre la batuta tricolor durant vuit temporades. "No hem dubtat d'ell ni en el pitjor moment de la temporada" ha desvelat Aixàs. Generalment, quan les fites no acaben de sortir, se sol penalitzar als dirigents, tot i que no sempre tenen la culpa de tot. "Intentem combatre-ho i estar junts, però arriba el moment en què les coses no van bé i venen les destitucions" ha explicat Solana. Tanmateix, han afirmat mantenir una "relació jove" amb Lezkano, tenint al cap que "fer cicles tan llargs està a l'abast de pocs".

L'època daurada del club

Segons s'ha esmentat durant l'acte de balanç, el MoraBanc Andorra està en el seu millor moment quant a factor social. Vuit 'sold-out' amb un factor pista immillorable, augment de patrocinis i socis, i un creixement dels equips bases insòlit, amb 21 clubs i més de 300 inscrits. Tot això, havent baixat de categoria l'any anterior. "La reflexió més important és la resposta que hem tingut de la nostra gent. Ens ha fet més sòlids, tenir més 'múscul' i poder donar els arguments necessaris per a continuar creixent" ha declarat Aixàs. En tots els moments en què semblava que els tricolors tocaven sostre, es tornaven a superar una mica més, demostrant que "podem fer molt més". Tret de dues temporades, han demostrat una continuïtat en l'aspiració de superar-se, segons ha declarat Solana. "Les coses que poden semblar dolentes, moltes vegades t'ajuden a ressorgir amb més força, com ha sigut el cas del descens" ha valorat el president.

"Les persones volen venir al pavelló" ha afirmat Aixàs, sabent que no es plantegen una ampliació d'aforament, però sí les reformes pertinents. Perquè succeís, haurien de penjar 32 cops el cartell 'd'entrades exhaurides' i tenir cua per veure les cites. Ara, tracen el camí pas a pas, sent el següent la creació d'un equip femení sènior a falta de jugadores. "Estem tirant a veure si s'acaba de solidificar, encara que hi hagi poques opcions, les portarem fins al final" ha afirmat. Pel que fa al filial, continuen amb les conversacions per arribar a jugar EBA o Supercopa, ja que "és el nivell que volem, però veurem on podem arribar".

Pavelló Antoni Martí

La demanda de renovació de les instal·lacions ja està sobre la taula de Govern, a l'espera de les darreres converses i punts per concretar. "Tenim bones dimensions, però són antigues i les hem de millorar" ha esmentat Aixàs. Confien en el fet que l'organització dels Jocs dels Petits Estats de l'any vinent al país pugui ajudar i accelerar aquest projecte per millorar "el pavelló més multifuncional que tenim al territori" ha definit Solana. D'altre costat, la llum verda està a punt d'aparèixer al canvi de nom del pavelló, el qual passaria a anomenar-se Antoni Martí, com a homenatge a l'excap de Govern que va morir el passat mes de novembre. "Volem presentar-ho i realitzar un dia d'homenatge a la gran figura que va ser Martí" ha explicat Aixàs, mencionant la voluntat de fer-ho en un partit pròxim a la data de la seva mort.

Dilema arbitral

La qualitat dels àrbitres durant aquesta edició de la Lliga Endesa ha estat molt inferior del qual s'ha vist en altres ocasions. Marcats per la polèmica, la majoria dels duels han transcorregut amb decisions controvertides que han acabat decidint els resultats. "Encara no hem parlat amb l'ACB. Pròximament, tindrem la reunió, però des del club tenim la sensació que hi ha aspectes que costen, i no acabem d'entendre" ha mencionat el president.

Finalment, la demanda contra l'associació de clubs de bàsquet sobre el cànon que es va atorgar al MoraBanc Andorra durant l'ascens del 2014 està pendent de tramitació i sentència, després que els tribunals espanyols li donessin la raó als tricolors i l'ACB presentes un recurs per evitar pagar els 1,2 milions d'euros als andorrans.