Carregant...

Detall de notícia

  • L'exjugador David Navarro durant la celebració de l'ascens a l'ACB de la temporada 2013-2014. (Foto: MBA / Martin Imatge)
  • L'equip del MoraBanc Andorra de la temporada 2013-2014 durant la celebració de l'ascens a l'ACB. (Foto: MBA / Martin Imatge)
  • L'entrenador Joan Peñarroya durant la celebració de l'ascens a l'ACB de la temporada 2013-2014. (Foto: MBA / Martin Imatge)
Per Elena Martins, 23/03/2024 A LES 16:15

L'afer impossible: 10 anys del segon ascens del MoraBanc Andorra a l'ACB

Andorra la Vella.- Corria la temporada 2013-2014 quan 20 anys després, l'antic River Andorra MoraBanc liderat per Joan Peñarroya tornava a la màxima divisió del bàsquet espanyol en un any marcat per l'excel·lència. Ara, una dècada més tard i amb l'ascens tot acabat d'aconseguir, l'entitat tricolor rendeix homenatge a tots els integrants que estaven a les seves files en aquell moment en el partit contra el Casademont Saragossa. Un doblet que figura en la història i que difícilment quedarà en l'oblit dels aficionats.

L'any 2010, es donava el tret de sortida al camí quan l'exjugador i entrenador català agafava el timó. L'actual president del club, Gorka Aixàs, posava tota la seva confiança i voluntat tant en Peñarroya, com en Francesc Solana, que exercia de director esportiu. Tres temporades en l'Adecco Plata (09-10, 10-11 i 11-12) on a poc a poc, començava la formació de les files que tocarien el cel amb un nivell que molts equips envejaven en aquella època. Tanmateix, no va ser fins al primer any en l'Adecco Or (actual LEB Or) quan van poder guanyar-se el respecte a Espanya.

Aterra la revolució


Els homes de Peñarroya s'obrien pas a la segona lliga amb set victòries consecutives i obtenint el millor registre dels equips debutants durant els 17 anys que portava la competició. Consolidaven la seva temporada 2012-2013 amb una segona posició a la Copa Príncep, a més de fer-se amb una de les places dels 'Play-Offs'. Així, era com l'equip començava a il·lusionar a tot un país.

Les passades en la pretemporada precedirien al segon any consecutiu en la lliga amb incorporacions tal com Asier Zengotitabengoa, David Navarro o Jordi Trías. Una plantilla que incrementava els somnis amb un lideratge durant els 17 partits inicials, el qual s'ajuntava amb l'assoliment de Copa Príncep al gener, on es treien 'l'espineta' de l'any anterior. Sense dubte, aquest va ser la millor pujada de moral per a la recta final de la lliga. River Andorra assolirien fins a 11 victòries seguides i només quatre derrotes. Encolats a la primera posició des del començament i pujats de forma matemàtica pel 92-81 del Breogàn de Lugo al Cerrato Palència.

A partir d'aquí, els tricolors enganxarien una ratxa de vuit temporades en Lliga Endesa (la més llarga de la història del club), dos quarts de final dels 'Play-Offs' per la lluita del trofeu de l'ACB, una semifinal en Copa del Rei i diverses presències en l'EuroCup, entre altres assoliments.

Una data, la del 22 de març del 2014, que queda gravada a foc en la ment de tots els entusiastes del bàsquet andorrà i en els integrants del que es denominava 'l'afer impossible'.