Dissabte 27 de juliol de 2024
|
16:13 H
El pòdium de l'eslàlom gegant complet. (Foto: Alexis Boichard / Agence Zoom)
Un instant de l'eslàlom gegant de la Copa del Món de Soldeu. (Foto: Alexis Boichard / Agence Zoom)

La pista Avet viu la celebració d'una nova líder a la general de l'eslàlom gegant

Andorra la Vella.- Ja s'anunciava i al final, les prediccions s'han complert. L'esquiadora suïssa Lara Gut-Behrami ha guanyat aquest dissabte l'eslàlom gegant de les Copes del Món de Soldeu. Això li ha permès sumar 100 punts i arrabassar-li el lideratge a l'estatunidenca Mikaela Shiffrin, amb qui tenia 95 punts de diferència.

En la primera mànega, Gut-Behrami acabava en 9a posició i cometia un error al tram final de la segona. Tanmateix, són aspectes que no han influït en el fet que fos la més ràpida amb un crono de 1.59.27. El segon lloc ha estat per la neozelandesa Alice Robinson, que s'ha quedat amb la mel als llavis, ja que ha marcat una centèsima menys que la suïssa. L'estatunidenca Amelia Josephine Hurt ha estat la sorpresa de la jornada, firmant el seu primer podi de la seva carrera esportiva en aquesta disciplina.

Gut-Behrami s'ha mostrat molt contenta, tot i reconèixer que "no ha estat un dia fàcil, perquè a la primera mànega no he trobat el feeling", i per això a la segona baixada "he intentat ser molt agressiva". La suïssa ha dit que "sempre és un plaer competir a Soldeu" i ha recordat que és on va guanyar el seu primer i únic gegant de Copa d'Europa. "Sempre m'agrada tornar, ja que el traçat de GS de l'Avet és un dels meus preferits" ha remarcat.

Les primeres posicions del rànquing d'eslàlom gegant no s'han mogut, a excepció de la pujada de la suïssa. Per aquest fet, la italiana Frederica Brignone, que ha firmat la 4a posició a la pista Avet, continua sent segona, i la sueca Sara Hector (9a) manté la tercera posició.

Segona i última jornada

L'organització ja ha iniciat els preparatius de la segona i última jornada de competició que acollirà l'eslàlom. Diumenge a partir de les 10.30 hores, es podrà seguir des de molt a prop la primera mànega, i la segona a les 13.30 hores. La prova comptarà amb la presència de Carla Mijares, qui correrà el seu segon eslàlom de Copa del Món de la seva carrera. Amb la gran absència de Shiffrin i l'eslovaca Petra Vlhová, tots els ulls estan posats en l'alemanya Lena Duerr, la suïssa Michelle Gisin i Hector.

L'estació demostra la seva resiliència

L'equip responsable de les curses de Copa del Món a Soldeu ha tornat a demostrar, un cop més, la seva capacitat de reacció davant de les dificultats meteorològiques. De fet, la prova d'aquest dissabte s'ha pogut dur a terme malgrat la nevada de divendres a la nit, que ha deixat uns 10 centímetres de neu nova. Aquest fet ha obligat a mobilitzar unes 150 persones, entre membres dels equips tècnics i voluntaris, que han treballat intensament des de la matinada per retirar la neu i assegurar així la qualitat del traçat. Així, tot i l'esforç extra que ha comportat la nevada, Soldeu ha pogut transmetre al món una imatge de paisatge hivernal com feia setmanes que no presentava.

El secretari general de la competició, Marc Mitjana, ha mostrat la seva gran satisfacció i el sentiment de feina ben feta, tot destacant la capacitat de resiliència de l'equip. A més, ha recordat que "fa tres anys que la meteorologia ens ho posa molt difícil i tres anys que ho tirem endavant", fent referència a les darreres ocasions en què Soldeu ha acollit competicions internacionals d'alt nivell.

Enguany, s'ha realitzat la celebració del 60è aniversari de Soldeu El Tarter, que ha servit per homenatjar les persones que han tingut un paper destacat al llarg de la història de l'estació. L'acte també ha comptat amb les autoritats del país i de la parròquia, com el cònsol de Canillo, Jordi Alcobé, que ha destacat que aquesta efemèride és tot un èxit i un reconeixement als pioners i a totes les persones que han treballat per Soldeu. Alcobé ha recordat que estaven presents "hi ha dos testimonis d'aquests orígens: la pista Avet, que encara sobreviu i que per molts anys sigui així, i la il·lusió que continua tenint l'equip que està al capdavant de l'estació, que és impressionantment sòlid i competitiu".

D'altra banda, abans de començar la cursa, també s'ha fet un homenatge a un dels voluntaris més històrics, Jordi Argemí, que va morir l'estiu passat als 91 anys. En presència de la seva família, s'ha projectat un vídeo de record i s'ha posat el seu nom a la zona d'animació del peu de l'Avet.