Carregant...

Detall de notícia

  • La fondista Gina del Rio en finalitzar la cursa amb les altres medallistes. (Foto: FAE)
  • La fondista Gina del Rio amb les tres medalles aconseguides als Mundials júnior d'Eslovènia. (Foto: FAE)
Per Redacció, 09/02/2024 A LES 16:48

No existeix sostre per a Del Rio: plata per tancar els mundials d'Eslovènia

Andorra la Vella.- Un cop més, Gina del Rio deixa el seu nom per tot l'alt als mundials júniors de Planica (Eslovènia). En aquest cas, ha aconseguit divendres al matí la plata als 10 km individual start classic amb un crono de 26.48', a tan sols 8.5 segons de la guanyadora, la sueca Evelin Crusell (26.40,1). La noruega Anniken Sand s'ha penjat el bronze amb +23,4 respecte al segon lloc. La fondista posa punt final als Mundials amb tres medalles, una de cada metall, col·locant al país entre les cinc primeres nacions del medaller dels mundials.

Sortia amb el dorsal 7 i des de l'inici, ja començava a marcar dels millors temps. Era el quilòmetre 1.85 quan Del Rio es col·locava primera, seguida de la italiana Iris de Martin, que al final ha acabat 7a, i Crusell completava el top 3 amb només un segon de diferència. Al quilòmetre 3.3, la disputa Andorra-Suècia seguia amb 0.9s a favor de la tricolor, mentre De Martin es quedava endarrere a 3 segons. Tanmateix, entrant al 5è quilòmetre, Crusell agafava la davantera i l'ha sabut mantenir fins al final. Del Rio, tot i haver fet esforços per acurtar la distància amb la guanyadora, no ha pogut superar-la.

En un vídeo publicat a les xarxes socials de la FAE, la subcampiona ha explicat que no es donaven les millors condicions climatològiques, tenint una pluja constant i un temps gens estable. La carrera estava conformada de tres voltes de 3,3 quilòmetres, on ha intentat sortir "amb cap, sabent que era una pista dura i vigilar amb les baixades per la perillositat de la pista". Amb tot, ha sabut gestionar-ho de manera correcta, guardant forces per a l'arribada i ha incidit en la qualitat dels esquís amb els quals treballava en aquesta cursa, els quals "m'han permès fer totes les pujades, plans i baixades bé". Es troba "molt satisfeta de la feina feta", una feina que ha qualificat "de tots" i on ha valorat el gran equip que formen. "Sempre vens amb expectatives, però mai t'esperes aconseguir tres medalles, molt menys jo. Espero poder donar la talla quan passem de categoria", ha esmentat.

L'entrenador Xabier del Val ha viscut la pujada al podi amb una alegria immensa. "Era la carrera per ser en clàssic on menys esperances teníem de fer-ho bé" ha confessat. Una disciplina que aporta un valor afegit a l'esquí demostrat, a causa del treball específic que han realitzat a partir de la pretemporada, i que finalment ha donat els seus fruits. "Em sembla increïble que marxi del Mundial amb tres medalles. Amb el temps ens adonarem del valor que té això, perquè és una passada" ha esmentat, sense passar de llarg de les felicitacions a la fondista "per com ha esquiat, per la cursa que ha fet, i també felicitar als skimans pels esquís". "Crec que teníem un molt bon material. Estic molt content per la Gina, per l'equip i per tots. Ara a celebrar-ho. És difícil posar paraules a tot això" ha finalitzat.

"Medalla de plata... crec que impecable, no pot ser millor" ha deixat clar la directora de la secció de fons de la FAE, Laura Orgué. Incideix en la dificultat tècnica i del material a emprar del clàssic, a la qual se li afegeix unes "condicions difícils per encerar i l'equip tècnic ha treballat molt bé". "La Gina ha demostrat que no baixa del podi, que ha sigut la corredora més regular de la competició, i demostra una classe, un nivell, una realitat i un potencial futur impecable" ha valorat.

"Se l'ha de felicitar moltíssim, perquè a més del nivell físic i hi ha l'aspecte mental, la gestió de tot això, que no és fàcil" ha declarat, puntualitzant en tota la pressió que ha tingut i com ha pogut mantenir-se al mateix nivell. "És una corredora molt completa, ha estat al davant en totes les disciplines, i en l'àmbit mental ha demostrat saber competir. Hem de continuar treballant perquè això és un treball de formigueta. Endavant amb el futur d'aquesta corredora", ha conclòs.