Diumenge 24 de novembre de 2024
|
02:45 H
L'estació d'esquí de Soldeu celebra el seu 60è aniversari. (Foto: Grandvalira)

En els últims 30 anys l’estació ha invertit uns 224 milions d’euros, la meitat dels quals en els darrers 10 anys

Andorra la Vella.- El 8 de febrer de 1964, avui fa exactament 60 anys, va obrir les portes l'estació d'esquí de Soldeu, gestionada per la societat Esports de Neu Soldeu Incles SA (Ensisa). Ho feia estrenant el primer telecadira del país, de dues places, un telesquí al Pla d'Espiolets i 10 quilòmetres de pistes repartits en tres pistes. Els impulsors de la iniciativa van ser tres escaldencs entusiastes de l'esquí, Miquel Baró, Martí Salvans i Josep Torrallardona, i amb el suport de Crèdit Andorrà, que l'any 1959 van aconseguir del Comú de Canillo la concessió per explotar els terrenys.

Lluís Viu, que va ser director de l'estació entre el 1969 i el 1972, destaca que els tres impulsors van ser "molt optimistes i molt atrevits, i s'ho van jugar tot per poder fer l'estació". També remarca el gran creixement que ha experimentat Ensisa amb els anys: "En aquella època ja es van projectar les pistes que més endavant s'anirien obrint, però mai ens vam pensar que arribaríem a ser tan grans i a tenir el nombre d'esquiadors que hi ha actualment".

Entre els moments clau de la història d'Ensisa destaca el 1971, amb l'adquisició de la primera màquina trepitjaneu d'Andorra, i el 1981, any en què l'estació va ampliar el seu domini cap a El Tarter. El 1987 es van instal·lar els primers canons de neu, i l'any 1993 el Comú de Canillo i Creand Crèdit Andorrà van passar a ser els accionistes majoritaris de la societat, fet que va suposar una important inversió per millorar les infraestructures.

El director d'aquesta nova etapa, Conrad Blanch, que va estar al capdavant de l'estació del 1993 al 2017, recorda el punt d'inflexió que va suposar: "Històricament, l'estació havia estat molt centrada en la part tècnica, i en aquell moment vam fer un canvi de xip per focalitzar-nos en les necessitats del client, esdevenint pioners en qualitat i innovació".

A partir d'aquest moment, la modernització del domini ha estat imparable fins a convertir-se en una estació d'esquí de referència mundial. L'any 1996 es va remodelar l'accés a Soldeu amb la posada en marxa del primer telecabina de vuit places dels Pirineus, el 1999 es va ampliar el domini cap a la zona del Pla de les Pedres i el 2000 es va inaugurar el sector de Canillo.

La història recent de l'estació l'ha marcada el naixement de Grandvalira l'any 2003, que va suposar que Soldeu El Tarter entrés a formar part del domini esquiable més gran del sud d'Europa, així com la gran aposta per convertir-se en una estació de Copa del Món. Des del 2012, any en què es va acollir la primera prova del circuit, la projecció internacional de l'estació ha sigut imparable, cosa que ha permès obrir-se a nous mercats. També s'ha continuat amb la millora constant dels serveis i les infraestructures, entre les quals destaca la reforma del peu de pistes de Soldeu amb la construcció d'una gran plataforma l'any 2019. En els últims 30 anys, Ensisa ha invertit al voltant de 224 milions d'euros, la meitat dels quals en els darrers 10 anys.

A banda del vessant competitiu, David Hidalgo, director general des del 2017, també destaca com a gran fita dels darrers anys la creació de SETAP, el hòlding que agrupa Ensisa i EMAP "que ha ajudat a la creació d'un forfet de país, un objectiu llargament esperat". Per Hidalgo, el 60è aniversari d'Ensisa "és la demostració de la solidesa del sector de la neu i del fet que s'hagi seguit creixent, sobretot amb qualitat".

La commemoració d'aquest 60è aniversari es farà coincidir, com no podia ser d'una altra manera, amb la Copa del Món femenina d'esquí alpí que acull Soldeu aquest cap de setmana. Aquest dissabte 10 de febrer, entre la primera i la segona mànega de l'eslàlom gegant, es farà un acte de celebració al World Cup Village, situat a la plataforma de Soldeu. La commemoració comptarà amb la presència de les persones que han tingut un vincle destacat al llarg de la història de l'estació, i inclourà un pastís gegant i un brindis.