Diumenge 19 de maig de 2024
|
03:16 H
L'andorrana Gina del Rio fa història. (Foto: FAE)

Gina del Rio fa història i es converteix en campiona del món júnior d’esquí de fons

Andorra la Vella.- Eslovènia ha acollit aquest dilluns la primera cursa dels Campionats del Món júnior d'esquí de fons, una cursa Sprint (una volta d'1,2 quilòmetres) que ha deixat una fita històrica per a Andorra: Gina del Rio s'ha proclamat campiona del món.

L'andorrana s'ha imposat a la final a unes duríssimes rivals, la italiana Iris de Martin Pinter, la nord-americana Samantha Smith, la sueca Erica Laven i les noruegues Helene Haugen i Milla Andreassen. A la cursa, Del Rio ha utilitzat la mateixa tàctica que a totes les eliminatòries, que no era una altra que agafar la primera posició a la sortida, i així evitar possibles caigudes o problemes.

Així, Del Rio ha començat segona per darrere de la italiana De Martin, que liderava la prova fins al revolt en baixada a dretes en què ella sola perdia el control i queia. Del Rio passava a manar a la cursa i ja no ha deixat la primera posició fins a la meta, on ha arribat amb un segon (+1,07) respecte a la nord-americana Smith, i gairebé tres segons (+2,78) respecte a la tercera al podi, la noruega Andreassen.

Un or des de les classificatòries

Del Rio ha començat a construir aquest or mundialista a les classificatòries de les 10:30 h del matí, quan ha assolit el millor temps de les 84 fondistes de tot el planeta. El seu 1.24.39 deixava a 0,41 la nord-americana Ava Thurston, i a tota la resta a més de 2 segons.

Les eliminatòries pel camí a l'or eren, primer, uns quarts de final en què Del Rio ha guanyat el seu heat contra les franceses Convard i Perry, la italiana Cena, la finlandesa Haapalehto i la suïssa Hutter. Del Rio s'imposava per gairebé un segon a Convard (+0,96), i passaven les dues a semifinals.

En semifinals, l'andorrana tornava a guanyar deixant a +0,89 a la nord-americana Smith, i ja més lluny la italiana Gismondi, la sueca Crusell, l'alemanya Veit i la francesa Convard.