Andorra la Vella.- El món del futbol pot haver canviat per sempre. I ho dic en condicional perquè ningú pot imaginar l'abast de la sentència dictada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, on retreu les pràctiques monopolístiques de FIFA i UEFA i obre les tanques de l'autopista per a la Superlliga de futbol que impulsen Barça i Madrid.
Alguns opinadors ja apunten que el terratrèmol per al futbol mundial serà irreversible i ja hi ha fins i tot qui l'equipara amb la sentència Bosman, per la qual els jugadors comunitaris o d'estats associats deixaven de ser considerats estrangers, i acceptant que un futbolista podia marxar gratis del club en acabar el seu contracte.
De moment, el primer míssil de la Superlliga ha anat directe a impactar en els pilars fonamentals sobre els quals s'estructura el futbol avui en dia: el mercat audiovisual. Sota el mantra que el futbol s'ha de pagar, des dels anys noranta les plataformes primer de PPV via satèl·lit i ara les digitals, han marcat uns preus abusius per poder veure el futbol per la televisió. El primer que ha anunciat el CEO de la nova competició, Bernd Reichart, és que "tot el futbol serà en obert". Una clara picada d'ullet als aficionats, ja que precisament la crítica més ferotge a la Superlliga era que robava l'esport rei als seus fans. Segur?
Aquesta sentència té arestes que van des del futbol de més alt nivell, la Champions League, fins al futbol amateur. Amb les portes obertes de bat a bat a la nova competició, què passarà amb les competicions domèstiques si els millors equips marxen? Què passarà amb la Champions League? És evident que ja hi ha experiències d'èxit al marge de les federacions esportives, com és el cas de les lligues professionals nord-americanes o l'Eurolliga de bàsquet, perquè no el futbol?
Com poden veure en aquestes quatre ratlles d'emergència, tot són preguntes i realment hi ha poques respostes. El cert és que el model de futbol actual, cada cop més car, més allunyat dels aficionats i amb uns calendaris cada cop més carregats és insostenible. El sindicat de futbolistes ha posat el crit al cel amb el Mundial de clubs de la FIFA. És la Superlliga la solució a tot plegat? Doncs sincerament, no ho sé. El que sí que intueixo és que la sotragada que provocarà aquesta sentència canviarà moltíssimes coses en el món de la pilota. Falta veure si seran per anar a millor. De moment, gol per l'escaire de Florentino Pérez i Joan Laporta, que van guanyant el partit.
I una qüestió no menor. El Barça i el Madrid són els dos únics clubs que competeixen al màxim nivell mundial que no són societats anònimes esportives i que no tenen injeccions de petrodòlars ni tampoc d'empreses externes, més enllà dels patrocinis. Tampoc són clubs estat. I, com que això és una opinió, de moment, el futbol de la gent guanya al dels bitllets.