• Erica Gonçalves xuta a porteria. (Foto: Xavi Miró / FAF)
  • Les futbolistes d'Andorra han saltat al camp amb una samarreta de la seva companya Bibi Gonçalves, lesionada de gravetat. (Foto: Xavi Miró / FAF)
Per Eduard Piera, 05/12/2023 A LES 18:00

Andorra suma un punt i acaba tercera en la primera Women Nations League

Andorra la Vella.- Petita gesta la que ha consumat aquesta tarda la selecció nacional femenina. Les tricolor han sumat un punt contra Moldàvia, fet que els ha valgut per deixar darrere seu les rivals d'avui i consolidar-se en el tercer lloc de la classificació del seu grup de la UEFA Women Nations League. Les de Guti han merescut empotar-se els tres punts i només el bon fer de la portera visitant, Panova, i els pals, han evitat el triomf de les locals.

Les de Guti estaven molt còmodes sobre la gespa del Nacional i en només un minut, Erica Gonçalves ha estavellat dues pilotes al travesser de Moldàvia. Entre el 24 i el 25, l'avui davantera centre tricolor ha fregat el gol en sengles xuts llunyans. El primer ha picat directament contra el travesser quedant la pilota morta davant de l'àrea petita i Míriam Tizón recollint el rebot, ha xutat als núvols. En el servei de porteria, una pressió combinada de les tricolor ha permès a la 13 recuperar l'esfèrica i tornar a deixar anar una fuetada marca de la casa. Panova s'ha estirat de manera espectacular i a mà canviada ha tocat el just el cuir perquè aquest impactés contra la creueta de la seva porteria i sortís fora. Andorra mereixia el gol.

La rèplica visitant ha arribat passada la mitja hora de lloc quan una pilota a l'esquena de Paula da Silva ha permès a Tabur córrer tota la banda, amagar amb una passada de la mort, i xutar al pal curt, a Luna vençuda. La pilota, però, s'ha estavellat a la base del pal. Gonçalves ha tingut encara una tercera ocasió. Tere Morató ha forçat una falta a la frontal de l'àrea després d'una bona acció individual que la 13 ha xutat contra la tanca defensiva. El marcador no s'ha mogut i s'ha arribat al descans amb el 0-0 inicial.

Després del pas pels vestidors, Guti ha mogut la banqueta i ha fet un pas endavant en matèria ofensiva. Ha retirat del camp la lateral Neus Rosas per donar entrada a la davantera Maria Ruzafa. Amb el canvi, la 10 s'ha ubicat en el carril dret i Laia Sin s'ha situat com a defensa per darrere de la recentment entrada. La resta de l'equip continuava igual, amb Erica abanderant la pressió, Tere Morató a la sala de màquines i Tizón com a segona punta. Només començar la segona part, les locals han tingut la primera ocasió de gol. Una cavalcada pel carril dret de Ruzafa ha trobat a la frontal a Tizón, que ha xutat a porteria, massa centrat, a les mans de Panova.

Guti va a pel partit
Andorra ha ficat tota la carn a la graella de cara a la darrera mitja hora de joc i han saltat al camp les joveníssimes Noa Gallinat i Júlia Domingo per passar a formar amb un 4-3-3 amb Tere Morató a l'eix de l'atac, Ruzafa i Gallinat en els extrems, da Cruz i Domingo als interiors, i Gonçalves per davant de la defensa. Els primers minuts, les tricolor no s'adaptaven a la nova formació però ja en el darrer quart d'hora s'han asserenat i han mostrat la seva millor versió.

Tere Morató ha marcat un gol després d'una brillant passada a l'espai de Domingo, trencar el fora de joc i batre Panova amb una vaselina. No obstant això, l'assistent ha aixecat el banderí i ha assenyalat fora de joc malgrat que Morató arrencava un metre darrere de la darrera defensa. En el 79 de joc, Gonçalves ha fet lluir de nou la portera visitant amb una canonada des de 50 metres que Panova ha enviat a córner. En els darrers minuts, el centrecampisme ha acabat imposant-se i Andorra ha sabut guardar-se les esquenes i no concedir cap ocasió clara de gol; 0-0 final, un punt més al sarró i primera Nations League de la història per a la selecció.

FITXA TÈCNICA

Andorra: Luna Marcet; Neus Rosas, Laia Solé, Marina Fernàndez, Paula da Silva; Laia Sin, Tere Morató, Maria da Cruz, Míriam Tizón (Júlia Domingo, 58'), Sònia Carrancà (Noa Gallinat, 58'); i Erica Gonçalves.

Moldàvia: Panova; Sivolobova, Railean, Badiceanu, Virlan; Toma, Cernitu (Musteata, 59'), Mardari (Coceanovschi, 80'), Colesnisenco, Tabur; i Cojhuari (Catarau, 80').