Carregant...

Detall de notícia

  • El director de l'escola d'entrenadors de la FAF, Eloy Casals. (Foto: E. P.)
Per Eduard Piera, 03/12/2023 A LES 11:26

Eloy Casals: 'Volem assolir una periodicitat en els cursos d'entrenadors i fomentar la competència'

Escaldes-Engordany.- L'escola d'entrenadors de la Federació Andorrana de Futbol és un dels pilars principals de l'estructura de la FAF. Les exigències, cada cop més grans, de la UEFA, impliquen que hi hagi una important oferta formativa per als entrenadors del país i que aquests puguin complir amb el que marca l'estament rector del futbol europeu. Parlem amb el director de l'escola, Eloy Casals, sobre el moment que està vivint i els plans de futur.

Quina és la línia que estan seguint des de l'escola?
Bé, la línia que seguim des de l'escola és la que ens marca UEFA. Hi ha un quadre convenció, l'última és la del 2020 i aquí és on hi ha marcat un pathway bastant clar del que han de seguir totes les federacions. Per això, nosaltres hem d'estar alineats amb el que ens marca laconvenció i, a part, amb el que marca el licensing de UEFA.

Què vol dir amb això últim?
Que el licensing obliga, per exemple, als clubs a tenir l'entrenador del primer equip a ser UEFA A, el segon a ser UEFA B. A què han de tenir dins l'estructura del club, si no m'equivoco, tres entrenadors mínims en UEFA B i dos en UEFA C. Per això, si la UEFA requereix als clubs un mínim de titulacions, nosaltres hem d'oferir-les. Aquesta temporada és el primer cop que és obligatori tenir un entrenador de porters UEFA GK B. Per això la temporada passada vam fer un curs i enguany preparem ja la segona promoció. Nosaltres als clubs hem d'oferir això perquè, si no, no compliran amb els requisits mínims la llicència a UEFA i nosaltres, com a federació, no complirem amb el pathway.

Anem al principi de l'equació. Si algú vol ser entrenador, quin és el primer pas que hauria de fer?
Ha de començar pel UEFA C. I, ben aviat, introduïm el Grassroots Leaders, que serà un previ al UEFA C. Aquest curs té molt a veure, pel que fa al contingut, a la protecció infantil, a garantir un ambient segur, un entorn segur i amigable d'entrenament, un context que sigui, sobretot, afavoridor de l'aprenentatge del nen. Una mica el Grassroots Leaders és això, sobretot el tema de six warding que diuen a UEFA i FIFA. I el UEFA C seria continuar una mica en aquesta línia, entrant una mica més en temes d'entrenament.


Qualsevol persona es pot apuntar a aquests cursos?
Sí, qualsevol persona es pot apuntar al UEFA C sense haver tingut experiència prèvia. El requisit mínim és 16 anys i tenir acabada l'educació secundària obligatòria, o aban, el graduat escolar.


I a partir d'aquí pot escalar a UEFA B i a UEFA A i UEFA Pro o acabar a UEFA A?
Correcte. Pots anar pujant a partir d'aquí. Mentre estàs fent el curs és obligatori estar dins d'un club, perquè has de fer ABR, que es diu, que és l'aprenentatge basat a la realitat, el que abans es coneixia com a pràctiques. Llavors la idea és que tu, mentre fes el curs, puguis estar aplicant els coneixements en un entorn real. Després, una vegada acaben el UEFA C, han de passar sis mesos d'experiència treballant en un club per poder fer el B, i així successivament. Amb el B, en acabat necessites un any d'experiència per saltar a l'A.

L'experiència ha de ser om a primer entrenador a dins d'un cos tècnic?
Dintre d'un cos tècnic. I amb nosaltres pots arribar al UEFA A. Pel que fa al UEFA Pro, de moment no tenim autorització de UEFA per fer-lo aquí, dins del país. Per això si ets alumne que ha passat per la nostra estructura, nosaltres cada dos anys tenim dues places per poder anar a la federació espanyola a fer el UEFA Pro. De fet, aquest any tenim dos alumnes nostres fent el UEFA Pro a la RFEF.

Aquest tipus de col·laboracions amb federacions més grans són essencials per escalar els cursos.
Correcte. Nosaltres amb l'espanyola tenim un conveni de col·laboració amb la seva estructura d'escola d'entrenadors, on la veritat és que tenim molt bona relació. Fins i tot alguna vegada han vingut professors de l'espanyola. Sense anar més lluny, recordo la primera promoció del curs de porters que va venir Miguel Ángel Espanya a donar-nos un cop de mà, perquè era la primera promoció. També hem col·laborat amb el UEFA A, que hem acabat ara fa poc, on també va venir el director de l'escola espanyola, que és l'Israel López.

Com decideixin quin curs treure en cada moment?
Això va una mica en funció de la demanda. La veritat que els clubs funcionen quan es marca l'obligació mitjançant les directrius UEFA. Com que aquestes sempre van amb un marge de temps, preparem els cursos perquè quan entrin en vigor ja hi hagi almenys una o dues promocions fetes.

Veient el mapa que tenen marcat, sí o sí cal començar pel UEFA C?
Sí, el UEFA C és la porta d'entrada a entrenador o a les altres especialitzacions. A partir d'aquí tu decideixes. La ruta central, és UEFA C, B, A i Pro. A partir d'aquí tens curs d'especialistes, que són el futsal B, que són el de goalkeeper i en breu sortirà el de fitness coach.

Quin és aquest darrer curs del que parla?
Encara no s'està fent. De fet, al desembre tenim una formació a Malta i d'aquí a poc temps serà un altre curs d'especialitat que començarà a sortir. Hi haurà el UEFA fitness coach B i el UEFA fitness coach A i ben aviat serà obligatori als clubs tenir algú a l'estructura amb aquesta llicència, tal com va passar amb el d'entrenador de porters.

A nivell de reptes de futur, què es marquen des de l'escola d'entrenadors per als pròxims dos o tres anys?
Jo crec que el repte és intentar normalitzar els cursos i poder establir una periodicitat. Aquest fet afavoriria que els clubs tinguin més on escollir, que hi hagi suficients entrenadors, perquè ara quasi el que té el UEFA A pot treballar en un club, perquè no n'hi ha més. Pensem en què si comptem amb setanta entrenadors del C, d'aquests n'hi haurà una part que voldran fer el B, i un grup que escalarà a l'A. D'aquesta manera poder treure promocions cada dos anys i que hi hagi aquesta competència sana.

Els alumnes de l'escola, cal que siguin residents al país?
Per la normativa que ens regeix, cal que sigui resident o que la meitat del curs estigui vivint a Andorra. Ens arriben sol·licituds de persones de fora del país, però llavors és obligatori que hi hagi un document cross-border, que això significa que la Federació d'origen dona l'autorització a què pugui fer el curs aquí a Andorra. Però tothom ha de tenir clar que els requisits UEFA són els mateixos a tot arreu, i que el turisme acadèmic no està permès. A més a més, si vols venir a Andorra, perfecte, però també has de fer les pràctiques en un club del país.