Escaldes-Engordany.- La Federació Andorrana de Natació té molt clar per on passa el seu futur i en la presentació per als objectius del curs 23/24 ha remarcat dues apostes estratègiques, com són el programa 'Nedar és vida' i els quatre carrils d'entrenament de 50 metres que s'han de construir al Centre de Tecnificació d'Ordino. "Per nosaltres és crucial poder treballar de manera conjunta amb les escoles i els clubs de natació per tal que tots els nens del país sàpiguen nedar i, quan toqui, puguin escollir si gaudeixen de l'esport de manera lúdica o fan un pas més per competir sigui en natació, en waterpolo o en artística" ha dit el president de la FAN, Joan Clotet, durant la roda de premsa celebrada a la Sala Manel Cerqueda d'Andbank, patrocinador principal de la federació. L'acte ha comptat amb la presència del director tècnic, Alfonso Maltrana, la responsable d'Artística, Natàlia Meca, i ha estat conduït per la directora de Banca País d'Andbank, María Suárez. Entre el públic hi havia també el president del comitè organitzador dels Jocs dels Petits Estats del 2025, Xavier Espot.
"Indubtablement, el nostre creixement com a federació passa per aquests dos pilars" ha afirmat Maltrana, al que Clotet ha afegit que "si augmentem el nombre de llicències, és evident que faran falta més espais d'entrenament". Cal recordar que el projecte de la piscina per al CTO estava previst per aquest 2023, però el mateix president de la FAN ha informat que el Govern l'ha posposat. "Hem mantingut reunions amb la secretaria d'estat i ens manifesten que el projecte dels quatre carrils es farà, però que serà més endavant" ha dit Clotet. A més a més, ha remarcat que "tenim ambició per créixer i pensem que la natació del país té una gran potencialitat".
El tercer gran objectiu amb què treballa l'ens federatiu són els Jocs dels Petits Estats del 2025. En la roda de premsa, el president ha fet oficial que la natació artística serà part del programa dels Jocs, com ja havia avançat a ANA Esports en una entrevista. "Hem estat molt temps treballant aquesta opció amb el Comitè Olímpic Andorrà i amb el president del comitè organitzador dels Jocs, Xavier Espot, i ja podem dir que és oficial que l'artística formarà part del programa" ha explicat Clotet. Aquesta serà la primera vegada que la natació artística (antigament sincronitzada) estarà present en un programa dels Jocs dels Petits Estats. El que encara no s'ha fet públic seran les disciplines de natació artística en les quals es competirà al Principat el 2025. Quant als nedadors que aspiren a participar als Jocs, Maltrana ha indicat que "treballem en una plantilla en què comptem amb els nedadors més experimentats, i tenim un grup de cinc o sis joves que poden prendre part en alguna de les competicions".
Les beques
De cara a la temporada vinent, els nedadors de la Federació Andorrana de Natació disposaran de fins a quatre beques de caràcter internacional. Així doncs, la nedadora de llarga distància Alexandra Mejia, i el nedador Kevin Teixeira, disposaran de sengles beques Aqua, atorgades per World Aquatics (l'antiga federació internacional) per completar la seva formació a França, amb tècnics reconeguts internacionalment com és el cas de Teixeira, que entrenarà a Antives amb Fred Vergnoux, antic preparador de Mireia Belmonte. En l'àmbit competitiu, Mejia prendrà part en la prova de la Copa del Món d'aigües obertes que es nedarà a la localitat portuguesa de Funchal. A més a més, a aquestes dues beques, hi ha encara vigents les dues de solidaritat olímpica que tenen dos nedadors més consagrats com són el velocista Tomàs Lomero i la bracista Nàdia Tudó.
En aquest sentit, en l'àmbit més competitiu, el primer gran repte que afrontaran els nedadors de la FAN serà l'Europeu de piscina curta que es disputarà a Romania aquest mes de desembre. Abans dels Jocs de París, la darrera gran cita serà al febrer, en els Mundials de Dubai. "Els nostres nedadors encara tenen temps per fer les marques per participar en les competicions" ha indicat Maltrana. Sobre les opcions de tenir presència als Jocs, el director tècnic ha comentat que "a dia d'avui, l'única manera que tenim de ser-hi (als Jocs), és fer la mínima classificatòria. Si això no es produeix, hem de tenir els esportistes preparats per si el COA decideix fer ús de les places d'universalitat".
L'aposta per l'artística
Un altre dels cavalls de batalla que tindrà la FAN en els pròxims anys, és la consolidació de la natació artística. "Actualment, comptem amb un grup de nedadores seleccionables de 15/16, que estan disponibles" ha explicat Meca, que ha apuntat també que "participarem en la lliga de figures catalana i el nostre objectiu és poder-nos classificar en el campionat de Catalunya". Quant a les competicions per als clubs del país, enguany n'hi haurà vuit. A més a més, Clotet ha explicat que "hem entrat a formar part del Bureau Mediterrani de Natació i fruit d'això, organitzarem una competició internacional de natació artística després dels Jocs dels Petits Estats". En la mateixa línia, la FAN aspira a créixer en Masters. "Són esportistes que volen continuar gaudint de la natació i és una modalitat que està en ple creixement" ha explicat Maltrana.
El conveni amb França
L'actual mandat de Clotet fineix en el primer semestre del 2024. Abans que aquest acabi, el president ha expressat que "al gener del 2024 intentarem tancar el conveni de col·laboració amb França; per nosaltres serà molt important perquè tornarem a competir amb regularitat allí, farem estades, vindran... és una federació molt important i que s'emmarca en les col·laboracions que ja hem signat amb la catalana, l'espanyola o la portuguesa". Sobre la seva continuïtat, Clotet ha dit que "la voluntat és continuar, però abans hem de parlar amb els clubs i la junta".