Carregant...

Detall de notícia

  • El director tèccnic de la FAN, Alfonso Maltrana, parlant amb els seus nedadors. (Foto: FAN)
Per Eduard Piera, 06/10/2023 A LES 10:09

Alfonso Maltrana: 'La piscina del CEO és clau per al creixement de la natació'

Andorra la Vella.- Alfonso Maltrana complirà, el pròxim 28 d'octubre, dos anys al capdavant de la direcció tècnica de la Federació Andorrana de Natació. Amb passat en importants clubcs com el Real Canoe madrileny, Maltrana va agafar les regnes esportives després del pas efímer en el càrrec d'Hocine Haciane. En aquest període, el director tècnic ha afrontat diverses proves de calibre internacional, sent especialment rellevant la participació andorrana en els Jocs dels Petits Estats de Malta.

Com has vist els nedadors de la FAN aquesta temporada, que està ja a la recta final?
Aquest cap de setmana es va tancar la temporada d'aigües obertes, però la de piscina ja fa dies que l'hem tancat. En línies generals, he de dir que com a federació estem fent passes endavant. És una pena perquè encara som pocs i ens falta comptar amb més persones. Precisament la captació de nedadors més joves és una de les tasques més importants que tenim i de les que menys es veuen. A nivell competitiu, l'any ha estat molt intens i hem fet moltes coses. Encarem el curs vinent amb molta il·lusió.

En l'àmbit estrictament esportiu, quina valoració en fa?
Estic molt satisfet de la participació en els Jocs dels Petits Estats. Allí els nedadors sempre donen, si cap, un plus més, per sobre del 100% i els resultats van ser molt bons. Jo era la primera vegada que vivia aquesta competició i he de confessar que em va agradar molt. Malgrat això, he de dir que, com a entrenador, sempre penso que es pot anar un xic més enllà del que s'ha aconseguit i continuar treballant per millorar. Per sort, no som màquines, i sempre hi ha situacions que poden fer que no s'ontingui el que s'esperava. 

L'any vinent és important, hi ha uns Jocs Olímpics. Hi ha opcions reals de tenir-hi algun nedador andorrà?
Sí que hi ha opcions. Fins a finals de juny es poden aconseguir les mínimes per ser-hi, i Doha serà molt important. Després tenim les places d'universalitat, que es decidiran a la primera setmana de juliol. La Nàdia té opcions, si pot donar el seu millor rendiment, i també algun dels nedadors. Molts d'ells, aquest any, han canviat de llocs d'entrenament, per circumstàncies de la seva vida, i això sovient és un al·licient. 

L'Alexandra Mejia té opcions de ser-hi en aigües obertes?
És molt jove i té moltes nedadores més grans que ella, amb més experiència, que lluiten per les mateixes places en l'escala internacional. Però és una gran competidora, i hem de veure que serà capaç de fer durant la primera meitat de l'any; tot i que no es pot descartar res i no tanquem la porta a que hi pugui arribar. No hem de perdre de vista que ella encara és juior.

Tècnicament, ha de ser força diferent preparar un nedador, ja sigui en piscina o en aigües obertes.
Exacte. Sobretot a nivell de preparació. L'entorn, les distàncies... no té res a veure i el nedador s'ha de preparar d'una altra manera. Per tant, ha de tenir en compte una sèrie de variables a l'hora d'entrenar i fer un treball específic segons on hagi d'acabar competint. 

Tenen ja en ment els Jocs dels Petits Estats del 2025?
Sí, estem començant a planificar i a esbossar què cal fer, a grans trets. Estem treballant amb una massa d'esportistes àmplia, per grups d'edats, i som bastant optimistes sobre les condicions en les que poden arribar. Sempre sense perdre de vista els nedadors més veterans, que han de ser la punta de llança.

Arribaran a temps els més joves com en Kevin, l'Arnau o en Biel?
Sí, són jovenets, però, per exemple, en el cas de Biel i Kevin ja han tingut aquesta experiència a Malta. Després de coordinar-nos amb el Comitè Olímpic i veure els pros que hi havia per a que ells ens representessin a Malta, vam optar per portar-los i que adquirissin aquesta experiència. A més a més, tenen per davant dos anys de feina que tindran un valor incalculable. Jo crec que sí, que arribaran bé. A més a més, en Kevin ha guanyat una beca AQUA i està entrenant a Niça amb Fred Vergnaux, que va ser l'entrenador de Mireia Belmonte. Hi ha molt marge de millora.

Ara farà dos anys que està al capdavant de la direció tècnica de la FAN. Quina valoració en fa?
La principal valoració és que aquí hi ha potencial i hi ha moltes coses que podem fer i que podem millorar per poder tirar endavant. Però necessitem el suport de tots. Nosaltres, afortunadament, tenim el suport dels mitjans de comunicació, però cal que tothom remem cap a la mateixa direcció per assolir els objectius. Ens cal que es realitzin les instal·lacions planificades per poder continuar creixent com a federació i país.

Entre aquestes instal·lacions, serà clau la piscina del CEO?
Totalment, absolutament clau, perquè a partir d'aquí és poden generar sinergies per a les categories inferiors, formar-se i donar un salt qualitatiu per als nedadors que es preparen al Principat.