Carregant...

Detall de notícia

  • Ilde Lima aixeca els braços per acomiadar-se del futbol. (Foto: Xavi Miró / FAF)
  • Els capitans Granit Xhaka i Ilde Lima s'abracen abans de començar el partit. (Foto: Xavi Miró / FAF)
  • La família d'Ilde Lima, emocionada, acomiada el futbolista en el seu darrer partit. (Foto: Xavi Miró / FAF)
Per Eduard Piera, 13/09/2023 A LES 10:04

'Gràcies Ilde'

Escaldes-Engordany.- Penjar les botes no és mai fàcil. Qualsevol persona que hagi jugat a futbol, encara que sigui amb l'equip del poble, ho sap perfectament. La companyonia del vestidor, l'adrenalina d'abans de saltar el camp, la frustració d'un mal resultat o l'alegria després d'una victòria són sensacions molt difícils de reemplaçar. Si a aquest fet li sumes que et dius Ildefons Lima i Solà, que has format part de la selecció andorrana durant les darreres quatre dècades, un autèntic Rècord Guiness, que has vist passar davant teu a les millors versions de Ronaldo, Lewandowski, Harry Kane, Mbappe o Cristiano Ronaldo, encara més. I tot, havent jugat 136 partits amb la selecció nacional, i haver-se enrolat en equips de fins a sis països, encara ho fa més difícil.

Això, i mil coses més, ben segur que li van passar pel cap ahir, a Lima, quan en el minut 26 abandonava l'Stade du Tourbillon substituït per Ricard 'Cucu' Fernàndez. En el passeig que va portar al 6 des del centre del camp fins a la banqueta, va aglutinar abraçades i mostres de reconeixement tant dels seus companys com dels rivals, encapçalats pel seu capità Granit Xhaka de qui Ilde es va guardar la samarreta i el braçalet de capità per al seu particular museu. "Ha estat un dia molt especial; tot el que ha passat en els darrers dies... quan he entrat al camp, els minuts que jugues, veure l'agraïment de la gent en general i et sents orgullós de tota la carrera que has fet" deia el capità.

Les mostres de reconeixement per la seva carrera arribaven d'arreu. La premsa internacional avui té un forat a la seva secció d'esports per parlar de la llegenda del futbol andorrà, un autèntic mite del futbol modest de seleccions. Una referència d'aquest futbol que queda allunyat dels grans focus mediàtics i que només apareix quan s'enfronta a una gran patum, però que sense la seva presència no hi hauria ni competicions. La samarreta de la selecció era la primera en rendir aquest tribut amb un 'Gràcies Ilde' serigrafiat. Periodistes habituals d'aquest futbol com Victor Romero (Fútbol con Karma) van escriure sobre Ilde, però també, per exemple la periodista mexicana d'ESPN, Kary Correa, que acomiadava el mite recordant el seu pas pel Pachuca mexicà.

A les graderies, la seva família, representada per les seves filles, la seva esposa, el seu germà i també exfutbolista Toni Lima, la seva neboda i el seu marit... Ilde no estava sol a Suïssa i recordava el que els éssers estimats havien aguantat durant tants anys i reflexionava que "ha vingut tota la família, ells han aguantat molts anys tot el que comporta el futbol. Fins i tot en moments complicats i és un dia molt especial i hi havien de ser". La pilota del partit va completar els 'souvenirs' que Lima es va emportar del seu darrer partit com a professional. Avui comença el seu pertiguer endemà, després d'haver completat una carrera que molts dels nens que avui xuten una pilota en algun dels camps de futbol del món signarien tenir el dia que la pilota deixi de rodar.