Dissabte 21 de desembre de 2024
|
13:54 H
Remco Evenepoel celebra la victòria en la 19a etapa de la passada edició de la Vuelta. (Foto: Quick Step Alpha Vinyl)

La millor Vuelta de la història

Andorra la Vella.- Barcelona és, aquest dissabte, el punt de sortida de la que molts experts ja han descrit com la millor edició de la història de la Vuelta a Espanya, tant per participants com per al recorregut. La nòmina de ciclistes és espectacular: l'actual vencedor de la prova, Remco Evenepoel, l'actual guanyador del Tour de França, Joans Vingegaard, el guanyador del Giro d'Itàlia i tres vegades guanyador de la Vuelta, Primosz Roglic, la gran esperança espanyola, Juan Ayuso, el mallorquí resident a Andorra del Movistar que no va poder completar el Tour, Enric Mas o el veteraníssim gal·lès de l'Ineos, Geraint Thomas, en són alguns exemples, sense obviar les sorpreses que sempre ofereix una carrera ciclista de tres setmanes. Només hi falta Tadej Pogacar entre les grans bicicletes del món.

Pel que fa al recorregut, la cita començarà pels carrers de Barcelona amb una sempre espectacular contrarellotge per equips de poc més de catorze quilòmetres. La segona etapa, amb sortida de Mataró, acabarà recordant la mítica Pujada a Montjuïc, una rampa dura i intensa que sempre pot fer diferències. I ja el dilluns comença la muntanya amb l'arribada al Principat. Arinsal (primera categoria) serà el punt d'arribada després de passar pel Coll d'Ordino, de primera categoria. El dimarts, es clourà el periple pel Principat baixant cap a Tarragona en una etapa que sembla més de transició que no pas una altra cosa, però on hi pot haver les emboscades a Belltall o a l'Illa. El pas per Andorra oferirà les primeres grans diferències entre un pilot que encara tindrà totes les forces intactes.

Javalambre, ja en la sisena etapa, serà el segon final en alt de la cursa, completament una primera setmana que segur que ja deixarà a més d'un dels favorits sense opcions. La vuitena etapa tindrà una altra de les ascensions més dures i que estan fora de les grans serralades, com és el Xorret del Catí, que vindrà precedit de 4 ports (tres de segona i un de tercera) i que acabarà en descens. La primera tanda de la Vuelta acabarà amb l'ascens inèdit del Collado de Caravaca, i l'endemà de la jornada de descans oferirà la contrarellotge llarga de l'edició, que tindrà 25 quilòmetres amb sortida i arribada a Valladolid.

El sis de setembre oferirà un nou final en alt, a la Laguna Negra, únic port de la jornada, de primera categoria. Els focs artificials tornen el divendres 8 de setembre, amb una etapa de només 137 quilòmetres, però que pujarà el Portalet (3a), l'Aubisque (especial), Spandelles (1a) i el mític Tourmalet, en la segona visita als Pirineus. L'endemà tampocc es quedarà endarrere amb dos ports de categoria especial Hurce i Larrau, i el final en el primer port de Belagua. Cinc dies després, la traca final a Astúries. Les rampes impossibles de l'Angliru seran el final d'etapa, precedit de les pujades de Colladiella i el Cordal, ambdós de primera categoria. La segona etapa asturiana tindrà tres ports de primera amb el final inèdit a La Cruz de Linares, que és la darrera gran oportunitat per als escaladors. La Vuelta acabarà amb una emboscada a la Sierra madrilenya amb l'etapa més llarga, de 207 quilòmetres, i el tradicional passeig per Madrid. Espectacle per terra, mar i muntanya.