Carregant...

Detall de notícia

  • Mihailovic condueix una pilota per la banda en el partit contra el Southampton. (Foto: AZ Alkmaar)
Per Eduard Piera, 05/08/2023 A LES 10:38

L'AZ Alkmaar, el darrer escull per l'FC Santa Coloma

Andorra la Vella.- L'FC Santa Coloma ja és, per mèrits, propis, història del futbol andorrà. El passi a la tercera ronda de la Conference League, amb una remuntada èpica, i eliminant primer al Penybont gal·les, i després al Sutjeska montenegrí, formen part ja dels moments estel·lars que el Principat tindrà per sempre. No obstant això, encara resta un darrer escull per poder acariciar, encara que sigui amb la punta dels dits, la fase de grups de la UEFA Europa Conference League.

El camí estava ja marcat, però pocs pensaven que els homes de Dimitry Cheryshev fossin capaços de transitar-lo. La darrera pedra és enorme, megalòmana, i és que es tracta de l'AZ Alkmaar neerlandès, un equip que el seu nom sona a qualsevol aficionat al futbol. Ja sigui perquè han guanyat lligues, els ha entrenat el cèlebre Louis Van Gaal, amb qui van aixecar el plat de campions la temporada 2008/2009, perquè va ser la porta a entrada a Europa de Sergio 'el chiquito' Romero o de Hector Moreno, o on va marcar els primers gols Graziano Pelle, per citar només alguns exemples.

Entrenats per Pascal Jansen, des del 2020, l'equip va acabar en la quarta posició de l'Eredivise. Fet que no va passar desapercebut per als grans d'Europa que s'han emportat diversos jugadors aquest estiu. La baixa més significativa, i que va provocar que Barça i AC Milan, sent els italians qui el van acabar fitxant, preguntessin per ell, és la de Tijjani Reijnders. La del migcentre no ha estat l'única sortida, ja que el Bornemouth de la Premier League es va endur Milos Kerkez, mentre que el Bolonya va fer el mateix amb el central Sam Beukema.

La pretemporada dels vermells està sent força bona i en els darrers tres partits no han conegut la derrota. Van empatar (1-1) amb el Norwich anglès, i es van imposar per la mínima tant al Brujes (2-1) com al Southampton (1-0). De cara a reforçar l'equip per aquest curs, Jansen ha optat, especialment, per la pedrera. Fins a cinc jugadors han promocionat al primer equip. Pel que fa als fitxatges, destaca la nova defensa formada pel central per Alexandre Penetra (Familicao), el lateral dret Denso Kasius (Bolonya) i l'esquerra David Moller Wolf (Brann); tots menors de 22 anys.

Dos fills d'ex futbolistes
En les files de l'AZ també hi ha lloc pel record i la nostàlgia. Aquest estiu ha arribat a les seves files Ruben Van Bommel, el fill de l'exjugador del Barça i de la selecció holandesa, Mark Van Bommel. No obstant això, en Ruben no hi ha un pivot destructiu, sinó que hi viu un extrem pur, amb classe, i que abans d'arribar a l'AZ ja havia sonat pels grans d'Europa. No és l'únic fill il·lustre ja que, com a un dels porters de la plantilla hi ha Sam Westerveld, el fill de Sander Westerveld, porter de la selecció i de la Reial Societat, famós per la potència de les seves sacades.

Il·lustres veterans
La plantilla neerlandesa, tot i tenir una gran base de jugadors joves, també compta amb veterans avesats en mil batalles, especialment importants en eliminatòries europees. Sense anar més lluny, l'exporter australià del València, Matt Ryan, forma part de la plantilla, així com el defensa Bruno Martins Indi. En la zona ampla també hi ha l'ex del Southampton i del Feyenord, Jordy Clasi i a davant l'internacional suec Jesper Karlsson.

L'onze probable
Tenint en compte els darrers partits que han disputat els neerlandesos, l'equip titular que es podria trobar l'FC Santa Coloma seria:
Ryan sota pals; la defensa conformada per Sugawara, Bazoer (reconvertit a central), Chatzidiakos i de Witt; el doble pivot seria per Jordy Clasie i Mijnans; i després pràcticament quatre davanters que serien, Karlsson per l'esquerra Poku i Pavlidis pel centre, i Mihailovic caigut a la dreta. No obstant això, hi podria haver el concurs de Van Bommel a un dels extrems i de Dani de Wit al mig del camp. El que sí que és, fins ara, innegociable és el 4-2-3-1, això sí, molt ofensiu.