Carregant...

Detall de notícia

  • Neus Rosas i Lia Gil amb l'entrenador que tindran a Iowa, Adam Sánchez. (Foto: LG)
Per Eduard Piera, 09/07/2023 A LES 15:58

Dues andorranes als Estats Units

Andorra la Vella.- El futbol femení andorrà cotitza a l'alça. Si fa uns anys es comptaven amb els dits d'una mà, i encara en sobraven, les jugadores que estaven més enllà de les fronteres del país, avui és una realitat que cada cop n'hi ha més i que aquestes assoleixen noves fites. A les Tere Morató, que està a Primera Divisió, o Maria Ruzafa, que juga a Itàlia, ara se'ls suma les dues primeres futbolistes amb DNI del Principat que disputaran la lliga universitària dels Estats Units.

Es tracta de les joves Lia Gil i Neus Rosas, que a aquesta temporada vinent, i si tot va bé, al llarg dels pròxims quatre anys s'abillaran amb la samarreta de la Universitat d'Iowa Western després de jugar els darrers anys amb l'ENFAF i compartir l'elàstica de la selecció nacional. "Era una oportunitat molt bona! Quan va sorgir, no m'ho vaig pensar dues vegades" recorda Gil; per la seva part, Rosas comenta que "la Lia em va proposar acompanyar-la i em va agradar la idea. Quan ho vaig proposar a casa, primer la meva mare s'hi va negar en rodó, però amb el meu pare la vam aconseguir convèncer".

Els primers contactes que van fer amb les universitats, però no van acabar de sortir com elles volien. Les primeres interessades en endurse-les a l'altre costat de l'Atlàntic no eren al mateix estat, ni tant sols estaven a prop. Una era a Virginia mentre que l'altra es trobava a Texas. "Quan vaig veure que havíem d'anar separades, jo em vaig refredar i ja no ho veia tant clar" recorda Rosas. No obstant això, al final, va sorgir l'oportunitat d'Iowa Western, que estava plenament convençuda d'emportar-se-les a totes dues.

L'entrenador de Iowa, Adam Sanchez, es va desplaçar fins a Andorra per conèixer de primera mà les que serien les seves noves pupil·les. "Tant a nivell d'instal·lacions, allotjament, equip de futbol... Iowa era la universitat que més s'adaptava al que volíem. Realment, serem pràcticament professionals del futbol" deia Gil. Cal recordar que la lliga universitària americana, fora de les competicions professionals, és la més important del món i per on han passat gran part de les jugadores de l'actual campiona del Món, la selecció dels Estats Units, i gran part de les futbolistes de la lliga nord-americana.

Futbolistes i estudiants
Ambdues jugadores tenen clar que en cap cas volen deixar de banda la seva formació. La Neus aposta per estudiar magisteri i la Lia Decoració i Interiorisme. No obstant això, cal recordar que el sistema universitari nord-americà és diferent i que els dos primers anys són assignatures comunes i les especialitzacions arriben després, a partir del tercer. "Tinc clar que vull estar els quatre anys aquí i en acabat ja veurem" diu Gil, mentre que Rosas explica que "primer només volia fer mitja carrera, però ara crec que, si em sento còmoda, sí que la faré tota aquí". L'aventura americana els comença el pròxim 28 de juliol.