Carregant...

Detall de notícia

  • La pilota Mikasa i un camp de terra, com els d'abans. (Foto: Mikasa)
Per Eduard Piera, 26/06/2023 A LES 16:40

Futbol entre costures

Escaldes-Engordany.- Durant els anys 80 i 90, un dels trets diferencials que marcava la diferència del nivell del futbol d'un equip era la pilota amb què jugava. I encara més, les costures de la pilota. Sovint, en els camps de futbol de les competicions no professionals que no tenien la sort de comptar amb les cèlebres Adidas (Azteca, Etrusco o Questra) era fàcil veure sortir les costures de la pilota de tant rascar-se en el camp de terra, o pitjor encara, no veure-les si directament es tractava d'una Mikasa.

Avui en dia la proliferació de les marques de futbol i els acords comercials de les diferents lligues les costures han deixat de ser un problema; però hi continua havent futbol a diverses velocitats. Fins i tot en la competició de clubs més important del món, la UEFA Champions League. Demà dona el tret de sortida l'antiga Copa d'Europa, abans del canvi de format que el president de l'òrgan rector del futbol europeu, Aleksander Ceferin, ha anunciat.

La Casa del Otro Fútbol
I ho farà sota el més gran silenci mediàtic, en un quadrangular a Islàndia, i on gran part del públic podrem seguir els partits a través del canal de Twitch 'La Casa del Otro Fútbol' que té al comandament el periodista Víctor Romero (@futbolconkarma). "Per mi té tant de mèrit guanyar la lliga andorrana com l'espanyola. Al final, estem parlant d'equips que competeixen en els seus països amb uns recursos similars als dels seus rivals i després de tota una temporada es proclamen campions. També es mereixen aquest reconeixement" explicava el creador d'un canal de Twitch que compta amb una legió de seguidors.

Des de petit, sempre m'ha agradat més enllà del que era el futbol i aprendre de països i cultura perquè el futbol és un idioma comú" diu Víctor Romero que recorda que "en el Mundial, vaig estar amb un iranià, que no ens coneixíem de res, i vam estar un parell d'hores xerrant de futbol; com m'ha passat en molts llocs on he anat perquè el futbol és un llenguatge universal". Sobre què vol fer amb la Casa del Otro Fútbol és "donar a conèixer aquestes rondes. Perquè molts dels que es vanten de dir no a la Superlliga i tal, no segueixen futbol més enllà del Barça, Madrid o la primera divisió i fan de menys aquests equips, que no oblidem que també juguen Champions".

La prèvia
"San Marino i Andorra parteixen d'un nivell un xic inferior als equips d'Islàndia o de Montenegro. Però tinc moltes ganes de veure debutar l'Atlètic Escaldes després d'aquesta gran lliga que han completat. Tenen un rival complicat com és el Buducnost, que té més història. Però han de prendre's el partit per gaudir-lo; sense pressió. Perquè al final si no guanyen el torneig, cauran a la mateixa ronda de Conference" explicava Romero. El periodista afegeix que "en aquesta ronda sempre pots descobrir algun jugador interessant".

No obstant això, no tanca la porta a la sorpresa perquè "als montenegrins, que aquest any la seva federació ha caigut aquesta temporada a la ronda prèvia en lloc d'Estònia, segur que no els farà gents de gràcia i caldrà veure com ho afronten". "S'ha de donar molt de valor en estar en aquesta ronda" remarca Romero. Sobre qui es pot emportar la prèvia apunta que "l'equip que juga a casa, en aquest cas el representant islandès, el Breidablik, amb el seu públic, ho té tot de cara". A més a més, posa en relleu que, l'any vinent Islàndia supera Macedònia del Nord per tant, no disputaran la prèvia.

Les històries del futbol
"Hi ha històries molt boniques en aquestes rondes, com és el cas de la del Lincoln de Gibraltar, que va arribar a la fase de grup de la Conference League o la del Sheriff Tiraspol, que venint de la fase prèvia va arribar a guanyar al Bernabéu" ha apuntat Romero. Caldrà veure qui, enguany, serà la revelació en les competicions europees tot venint de la fase prèvia.

El futur
"El canvi de format de la Champions fa temps que es va anunciar, però no sabem que passarà amb els campions d'aquestes lligues. Són 52 equips fent eliminatòries europees i mereixen aquest respecte de com serà les classificatòries per l'any vinent per al nou format de la Champions League" diu el periodista.