Carregant...

Detall de notícia

  • Trastoy explica la seva expedició sota l'atenta mirada dels cònsols lauredians. (Foto: E. P.)
  • Domi Trastoy i Gonzalo Fernándes al comú de Sant Julià. (Foto: E. P.)
  • La conversa de Trastoy i Fernándes amb els dirigents lauredians. (Foto: E. P.)
  • Domi Trastoy i Gonzalo Fernándes, al centre, amb els dirigents lauredians. (Foto: E. P.)
Per Eduard Piera, 16/06/2023 A LES 13:41

'Hem tornat d'una peça'

Sant Julià de Lòria.- Domi Trastoy i Gonzalo Ferándes han tingut una rebuda institucional al comú de Sant Julià de Lòria, un cop recuperats de l'expedició que els va dur fins a les portes del cim del Kanchenjunga, un dels 8.000 més complicats del planeta. "Almenys hem tornat d'una peça" deia en Gonzalo mentre explicaven els diferents contratemps que es van trobar durant l'ascensió. Cal recordar que en la mateixa rotació que ells, un grup d'alpinistes que sí que va arriscar i atacar el cim dos cops van patir la pèrdua d'un dels integrants i importants congelacions la resta. "Les condicions climàtiques i de logística no van ser pas les millors" recorda Trastoy.

Durant el tram final de l'ascensió, Fernándes va patir uns problemes de salut que li van impedir acompanyar Trastoy en l'atac a cim. Durant la darrera fase, l'alpinista andorrà no va comptar amb sort. Una mala decisió logística de les persones que obrien traça, els va portar a un atzucac que els va obligar a tirar endarrere i no poder fer cim. "Ja és el segon cop que em passa una cosa similar; de totes les expedicions se n'aprèn, però crec que amb un gps hauríem pogut tornar amb la muntanya coronada". Aquesta era la primera expedició que compartien els dos alpinistes i que, a més a més, comptava amb el suport del comú lauredià.

A la setena planta de l'edifici administratiu, els cònsols Josep Majoral i Mireia Codina, així com la consellera d'Esports, Diana Sànchez, escoltaven amb atenció les històries relatades pels dos alpinistes, que si han deixat una cosa clara és que "tornarem". Trastoy ha apuntat "al setembre o a l'octubre penso que ja podrem anunciar què intentarem fer el 2024". Ambdós muntanyencs han coincidit a dir que, després de la primera expedició junts, "tenim ganes de continuar i la vinent la farem de manera conjunta". Sobre si tornaran a intentar el Kanchenjunga, tot i que no li han tancat la porta i han assegurat que els queda l'espineta i que en algun moment se la intentaran treure, Trastoy ha dit que "potser sorprenem i anirem un pas més enllà".