Carregant...

Detall de notícia

  • L'entrenador del MoraBanc Andorra, Natxo Lezkano. (Foto: Dani Catalán )
Per Eduard Piera, 24/05/2023 A LES 22:38

Natxo Lezkano: 'En cap moment de la temporada vaig dubtar que seríem campions'

Andorra la Vella.- El MoraBanc Andorra va tancar, el passat divendres, el seu particular 'anyet a l'infern', tot parafrasejant la famosa campanya que va fer l'Atlético de Madrid, després del descens a principis dels 2000. Els tricolor, en només una temporada, i de la mà d'un gran coneixedor de la categoria com Natxo Lezkano han fet una temporada històrica per retornar a l'ACB una jornada abans que acabés la competició. El tècnic basc, un cop assolit el títol de campions de lliga, repassa com ha sigut el seu primer any al Principat.

Quina valoració fa de la temporada?
Molt bona a nivell tant de jocs com resultats. Hem sigut un dels millors equips de la història de la LEB. Hem aconseguit ser la millor defensa i millor atac. Hem estat molt bé a nivell de la resta d'estadístiques i ho hem fet d'una manera molt coral i ens fa estar molt orgullosos de la feina que hem fet.

Quan rep la trucada per fitxar, s'imaginava una temporada així?
Era l'objectiu. No imaginava ni tampoc havia pensat en números, però sí que teníem clar que veníem per guanyar la lliga. 

Quina influència va tenir vostè en la construcció de la plantilla?
Aquí el màxim responsable ha estat Francesc Solana. Entre els dos hem tingut molta comunicació per veure quins jugadors ens agradaven i quins no. No parlaria d'un percentatge; ell és l'arquitecte i entre els dos hem fet la feina de construir i definir qui vindria. Però no m'atribueixo cap mèrit.

Ha influït en aquests resultats tenir un rival com el Palència?
Segur que ens ha empès a no relaxar-nos en cap moment. Vam fer una plantilla mirant aquest aspecte, gent amb experiència, que ja haguessin guanyat però també amb ambició per no caure amb relaxació. Són jugadors que saben que si et relaxes perds contra qualsevol. Crec que hem respectat tots els rivals fos qui fos, Palència o el cuer. Aquesta és una de les raons d'aquests resultats. També tenir un equip trepitjar-nos els talons tota la temporada, no ens hem relaxat.

Va dubtar en algun moment que aconseguirien l'objectiu?
No, en cap moment vaig dubtar que seríem campions.

Com es va recompondre l'equip després de la Copa?
Teníem clar que la Copa era una competició a part, passés el que passés. Ho havíem parlat i teníem clar que no ens podia influir pel partit de Càceres i després contra Palència. El que passava allí es quedava allí, era un parèntesi. No la vam poder guanyar, però ens va servir per preparar el partit de tornada aquí i poder-lo guanyar.

Què és el que més li ha cridat l'atenció d'Andorra i del club?
L'estructura del club és molt bona, d'una categoria superior. M'ha cridat l'atenció la implicació de tot el món, tant dins del club, on m'he trobat un grup molt professional des del cos tècnic fins a les oficines, i després també en el país. Des dels patrocinadors com els aficionats o les institucions. Hi ha una identitat molt clara amb el club i hi ha una comunió molt gran amb l'equip a la pista i el que passava al voltant; tots érem un.

Com d'important ha estat tenir aquest equip que sempre diu que gaudia entrenant?
Quan fas l'equip, t'has de conèixer a tu mateix, saber com ets com a entrenador i com t'agrada treballar per no frustrar-te amb els jugadors. En aquest sentit, teníem molta informació dels jugadors que fitxàvem, que estaven molt compromesos, amb una gran mentalitat que els hi agrada treballar. Encertar aquí ho ha fet molt fàcil i el dia a dia ha sigut molt senzill. No he trobat equips tan fàcils d'entrenar en el dia a dia tant per ganes, per implicació com per talent. I això sens dubte que ha estat molt rellevant.

Hi ha algun jugador que l'hagi sorprès?
Sempre hi ha jugadors que et sorprenen pel seu creixement. Moltes vegades ve marcat per l'edat. És més difícil que un de més de 30 en pugui tenir tant com un de 22, i en aquest sentit el cas més cridaner és el de Felipe dos Anjos, però no és l'únic.

A banda, Felipe ha connectat motl amb l'afició.
Sí! Ell és una persona que té un do per a les relacions socials i tothom l'estima, tant aquí com a les pistes on ha jugat. Jo l'havia entrenat a Lugo i el coneixia bé i sabia que encaixaria perfectament. A més tenia clar que té recorregut i està en un moment de carrera i personal que sap escoltar i sap aplicar el que li ensenyes per posar-ho a la pista. Això ha fet que aquest creixement s'hagi notat de manera molt gran.

Anem al darrer partit. Van treure la piconadora des del salt inicial.
L'equip va sortir molt mentalitzat. Vam fer una bona setmana d'entrenaments i els jugadors es van aïllar del soroll exterior i els preparatius. Vam sortir amb la mateixa mentalitat de sempre i l'inici va ser molt bo; no vam perdre la concentració en cap moment. També el fet que es lesionés Rafa ens va fer estar encara més atents amb el que havíem de fer.

Vol continuar el curs vinent?
Sí, i tant. Estic molt a gust aquí, tant en el club com en el país; m'encanta el lloc, la gent i tothom m'ha tractat molt bé. Estic molt a gust.

Com encara el repte ACB?
Encara no hi estem pensant. Just acabem aquesta temporada.

I al construcció de la plantilla?
Això ho haureu de parlar amb Francesc Solana, que és qui ho gestiona.