Carregant...

Detall de notícia

  • Les grades del Parc del Segre es van omplir en la passada edició de la Copa del Món. (Foto: Canoe la Seu)
Per Eduard Piera, 13/05/2023 A LES 12:17

2027, el nou any màgic del piragüisme

Andorra la Vella.- El 2027, la Seu d'Urgell es convertirà en una de les dues seus del Mundial de Piragüisme. Concretament, la capital alt urgellenca albergarà les proves de C1, K1 i Kayak Extrem, tant en categoria masculina com femenina. Precisament, en categoria femenina, és on Andorra té autèntiques possibilitats de poder guanyar medalla; en la passada Copa del Món, una piragüista andorrana, Mònica Dòria, va pujar al podi en caiac.

"Va ser una notícia que ens va posar a tots molt contents. Estàvem entre París i un altre lloc, i París és seu dels Jocs... i que vingués aquí va ser una supernotícia" deia Dòria que afegia que "tenir un campionat del món a casa, és el millor que pot demanar un esportista". La palista, a més a més, arribarà el 2027 en el que pugui ser el seu punt òptim i va comentar que "no és un any qualsevol, és un any preolímpic i en aquest mundial ens jugarem ser als Jocs, com va passar al 19". "Probablement, tindré un bagatge molt més gran del que tinc ara i ho farà tot encara més especial".

En el mateix sentit es va manifestar la palista Laura Pellicer. "Estàvem un grup important de piragüistes i quan van venir de la federació espanyola i ens van dir que la Seu havia guanyat, va ser una autèntica explosió d'alegria" recordava. Pel que fa a possibles resultats, la palista va comentar que "poder competir a casa, en el canal que més en coneixem, sempre és un plus i penso que podem jugar-hi molt bé". A més a més, va posar en valor que "tindré molta més experiència, perquè any rere any, podré anar creixent; també gràcies a les Copes del Món que hi ha cada any".

Per la seva part, la ministra de Cultura i Esports en funcions, en una de les seves darreres aparicions en el càrrec, Sílvia Riva, va destacar que "és una molt bona notícia i felicitem la Seu per aquesta bona candidatura i ha lluitat contra rivals importants" i que "segueix la mateixa línia esportiva a ser seu d'esdeveniment de primer nivell en una instal·lació olímpica que sempre acull proves". Riva va afirmar que, el fet de tenir uns Mundials al costat "només pot revertir en coses positives".

Finalment, i parlant de piragüisme, la titular d'Esports va comentar que "per a disciplines que no són majoritàries, proves com aquesta són rellevants per la seva visibilització" i es va mostrar optimista pel que fa als resultats "per què no una medalla? La Mònica ja ho ha fet com en la darrera Copa del Món, on va pujar al podi. Fer-ho en els Mundials és factible. I al final, és una data que sembla llunyana, però és un cicle olímpic més".


Alegria i projecció internacional
L'alcalde de la Seu d'Urgell, el republicà Xesco Viaplana, es va mostrar molt content de la designació i va afirmar que "va ser una explosió d'alegria. Érem conscients que era un repte molt difícil i el fet d'aconseguir-ho ens va fer molt contents. Sabem el que representa per Sort i per la Seu". Els de l'Alt Urgell es van imposar a París, ciutat olímpica l'any vinent, fet que va fer posar l'ai al cor a la candidatura. "Teníem davant una gran capital europea, amb instal·lacions noves... sabíem que era molt difícil, però ho hem obtingut".

Pel que fa al pla d'inversions, Viaplana ha relatat que "no el canviem, sinó que a través dels grans esdeveniments, com el Mundial, és com assolim inversions importants per a les instal·lacions". Entre algunes de les inversions que té la corporació local sobre la taula hi ha la instal·lació d'una central hidroelèctrica o una remodelació de l'edifici de serveis. L'alcalde ha acabat per dir que "el Parc del Segre és la nostra ensenya internacional; ens hem acostumat a fer grans competicions i durant aquests dies se'ns veu a tot el món. És una plataforma de difusió i és com som més coneguts i més ben valorats".