Encamp.- L'OTSO Travessa d'Encamp, que enguany arribarà a la quarantena edició té una important novetat. Als cinc recorreguts que ja presentava el 2022, enguany s'hi ha sumat una ultra trail, o cosa que és el mateix, una travessa de 126 quilòmetres. Precisament d'això ha parlat la cònsol major de la parròquia, Laura Mas, que ha destacat que "enguany incloem una ultra trail de 126 quilòmetres. Des del comú estem molt contents perquè hem fet créixer la travessa fins a arribar a la 40a edició tot acompanyat de més participació i qualitat". Cal recordar que, en aquest 2023, Grandvalira s'ha sumat als patrocinadors de la competició.
Més concret ha estat Xavier Fernàndez, conseller d'Esport, que ha afegit que "estem molt contents a nivell de parròquia perquè ens agrada dir que la Travessa d'Encamp és la més antiga d'Andorra i dels Pirineus". "Serà un cap de setmana ple d'esport i muntanya, que és el nostre fort, perquè això és Encamp". Fernàndez ha recordat que en "en els darrers anys s'ha anat afegint distàncies fins arribar a la ultra trail". En aquest sentit, la cursa de 126 quilòmetres arrencarà el divendres a la nit. Finalment, el conseller ha explicat que "tenim rècord d'inscrits, perquè enguany ja superem els 1.200". "Tothom qui ve repeteix i el boca-orella ens porta nous corredors. I això com a comú és el que volem, portar gent d'arreu a casa nostra" ha dit Fernàndez.
Quant al calendari, divendres s'obrirà el village i a la nit es donarà la sortida de l'ultra trail. Dissabte, des del punt de les 6 del matí es realitzaran les diferents sortides de les travesses més llargues. Les tres més curtes, de 7, 12 i 21 quilòmetres tindran el seu lloc el diumenge, que serà el dia més familiar. A nivell d'inscrits, ja hi ha confirmada la participació dels cèlebres Pau Capell i Clàudia Tremps i s'està treballant perquè torni a arribar a Encamp l'equip OTSO de Kènia. El tancament de les inscripcions es produirà el 30 d'abril.
Per la seva part, el director general d'Andorra Turisme, Enric Torres, ha comentat que "és la segona edició que donem patrocini a la prova perquè ens encaixa en aquesta estratègia de desestacionalització. S'escau en un moment del calendari que és interessant per tots i curses que apleguen un volum important de corredors són prou interessants pel país". Torres ha destacat la xifra de participants, que ha augmentat, i ha dit que "això és un reflex que la prova està plenament consolidada". A nivell de dades, ha comentat que "el 72% era públic forà i el 90% van pernoctar al país. La mitjana d'edat era de 40 anys i el grup de viatge era de 3,2 persones. De tots aquests, el 80% van mencionar la voluntat de repetir. La qual cosa dona peu a entendre tot el bé que s'està fent per convertir-la en tot un referent". Finalment, ha posat en valor el fet que "aportar novetats cada any fa que la cursa tingui més reconeixement i en aquest cas, l'arribada de corredors professionals atraurà altres mirades i premsa especialitzada".
Al seu torn, el director d'OTSO, Jordi Solé, ha parlat del vessant més tècnic de la cursa. No obstant això, ha començat per recordar que "l'any passat vam tancar les inscripcions el mateix cap de setmana de la cursa. Si enguany ho haguéssim fet pot ser hauríem arribat als 1.400; però per nosaltres era més important donar un bon servei, per això hem tancat les inscripcions un mes abans de la cursa". "Nosaltres som de les poques curses que estan superant les xifres dels anys anteriors" ha destacat i ha posat en valor que "tindrem una cinquantena de francesos, quan l'any passat en teníem 4. És un mercat que hem treballat i que continuarem fent-ho en les pròximes edicions perquè pensem que hi ha molt marge de creixement".
Una cursa sostenible
"Cada cursa es marcarà amb un color diferent; i no seran de plàstic sinó que seran de teixits de polièster i a més a més són reciclades i reciclables" ha posat en relleu i ha afegit que "això és rellevant no només pel corredor sinó també per la natura. I a l'acabar, farem un marcatge perquè no quedi cap deixalla". Cal recordar que la Travessa d'Encamp s'emmarca en les competicions de la Copa d'Andorra que organitza la Federació Andorrana de Muntanyisme. Però no només això, sinó que enguany també es forma part de l'ITRA, que permet sumar punts a nivell internacional i dona un reconeixement encara més gran a la Travessa d'Encamp. Si finalment es confirma la presència dels atletes kenians, tres nois i tres noies, faran la de 12, 21 i 42 quilòmetres.
Quant als premis econòmics, aquests seran 500, 400, 300 euros per a l'ultra trail, i baixen de 100 en 100 per a les altres dues distàncies llargues. Pel que fa als traçats, la de 7 i la de 12 quilòmetres seran les mateixes, mentre que la de 21 recupera el traçat de fa dos anys; la de 42 i 84 són molt similars a les del 2022 mentre que la de 126 sigui completament nova. En aquest sentit, l'ultra trail transcorrerà pràcticament sencera per Encamp, tot i que farà alguna petita incursió a la parròquia de Canillo. "L'entrada de Grandvalira ens va molt bé, especialment perquè els refugis estan en territori que ells gestionen i això ens dona molta seguretat en cas que hi hagi pluja" ha explicat.