Carregant...

Detall de notícia

  • Gonzalo Roca, fundador i cap de negoci i Jordi Ferré, fundador i soci. (Foto: Kamleon)
Per Eduard Piera, 30/04/2023 A LES 12:30

Jordi Ferré: 'Hi ha tendència a controlar-ho tot, però no la hidratació, que és bàsica'

Andorra la Vella.- Les Finals de la Copa del Món d'esquí alpí que va organitzar Grandvalira a Soldeu - El Tarter van ser un banc de proves. Entre el que es va testar en la cita andorrana hi havia els smart urinals, uns urinaris que, al moment, donaven una analítica d'hidratació. Parlem amb Jordi Ferré, un dels seus creadors, per copsar quina valoració en fan del pas per les pistes d'esquí.

Quina valoració fan de la prova pilot?
És molt positiva. Va ser el primer esdeveniment de primer nivell mundial que s’ha implementat aquesta tecnologia. L’adopció de l’esdeveniment va ser molt alta. Vam tenir gairebé 400 usos i de fet hi havia moments que hi havia cua, perquè volien fer servir el que era intel·ligent.

Exactament, que fa l'smart urinal?
Bàsicament, et fa una anàlisi en temps real del teu estat d’hidratació mitjançant l’orina.

Està pensat per esportistes d'alt nivell?
Això és per alt nivell i per tothom. Al final, el 65% del cos és aigua i hi ha una tendència a controlar-se tot, i una cosa tant rellevant com hidratat estic no hi ha manera de quantificar-ho objectivament.

Han parlat amb Grandvalira per instal·lar-ne de fixes?
És un tema que ara per ara estem negociant encara. Els hi va agradar molt el concepte. Els nostres urinaris els tenim instal·lats també en lloc a gran trànsit de persones, com per exemple l’estació de Sants de Barcelona. Al final dona una dada de com estan i puguin prendre bons hàbits d’hidratació.

Treballen en què pugui oferir altres analítiques?
Ara mateix, estem centrats en la hidratació i també treballem mòduls per a altres paràmetres. També temes de sostenibilitat, en quantitat d’orina, regular la descàrrega d’aigua i poder estalviar un 70% respecte els mètodes tradicionals. Després de la gestió de l’urinari; a llarg termini sí que volem implementar altres marcadors com el PH o la urea.

Podria fer anàlisis antidòping?
És un tema que ens ho han preguntat. Però nosaltres fem analítica en temps real, i per fer un control antidòping, la tecnologia és més elaborada i el resultat no és tan immediat. Per fer-ho in situ, no és viable.