Carregant...

Detall de notícia

  • El jugador del Gornal i campió de la Kings League, Cristian Ubón. (Foto: Gornal)
Per Eduard Piera, 28/04/2023 A LES 10:45

La Kings, la Queens i el futbol de proximitat

Andorra la Vella.- La gran final de la Kings League va ser sonada. I no només perquè més de 90.000 persones omplissin el Camp Nou, sinó per les repercussions que va tenir. D'ençà que va començar la primera temporada, o 'split' com en diuen ells, de la competició creada per Gerard Piqué, algunes veus del futbol modest, aquell que es juga al camp del poble o del barri, van dir amb més o menys contundència, que la Kings League impactava, directament, contra el seu model de futbol. Evidentment, la gran majoria de crítics van sortir de Catalunya, atès que, per una qüestió de pura proximitat, els jugadors amateurs que participen en la competició, fins aleshores, jugaven en barris, pobles i viles del Principat.

Aquest conflicte d'interessos es va anar capejant fins a la final. Allí, el davanter de la UE Sants, Cristian Ubón, va decidir no presentar-se en el matx dels blancs i verds per centrar-se en la final que havia de jugar a la tarda amb El Barrio. I hom pot pensar, qui no hauria fet el mateix? Qui rebutjaria jugar en un Camp Nou ple a vessar, amb moltíssima audiència a twitch per anar a un partit de tercera RFEF a Vilafranca on segurament hi hauria quatre gats a les grades? Probablement ningú. Però aquesta situació planteja una altra variable. Sense la temporada i els entrenaments amb el Sants, Ubón hauria passat el draft de la Kings? Doncs no ho sabem, però és més que evident que per ser competitiu cal competir.

La situació va acabar com el rosari de l'aurora, amb Ubón fora del Sants i fitxant per un equip de segona catalana com és el Gornal. Evidentment, amb l'única motivació d'estar en forma per afrontar el segon split de la Kings League. Aquest moviment trasllada més dubtes. Poden equips de categoria RFEF aguantar (i pagar) un jugador perquè després se'n vagi els diumenges a la Kings? Pot un jugador rendir amb el seu equip quan sap que l'endemà o el mateix dia per la tarda té un altre partit amb molt més ressò mediàtic? Són molts els interrogants que queden per afrontar tant els propers mesos, com de cara al curs vinent, on evidentment la competició de Piqué continuarà. Tot això ha passat en el futbol masculí, on els jugadors cobren. Bé, no sempre; no són pas desconeguts els casos dels equips que no acaben abonant als jugadors les quantitats pactades.

Però ara, no només s'obre un 'split' de futbol masculí, sinó que n'hi haurà també un de femení amb la Queens. El panorama és encara pitjor per als equips de poble i barri de noies, atès que en la majoria dels casos no es paga res a les futbolistes; quelcom que no passarà en la competició femenina dels 'streamers'. Pot passar que hi hagi una desbandada general de jugadores, fins i tot de Liga Iberdrola, cap a la Queens League i acabar amb l'actual ecosistema? És molt probable i no seria gens estrany. Hi haurà equips disposats a firmar jugadors i jugadores saben que en qualsevol moment poden marxar a la competició de Piqué? Doncs probablement sí, tot i que ben segur començaran a aparèixer clàusules anti Kings i Queens.

Aquesta situació és culpa de l'aposta de Gerard Piqué? Doncs si i no. Al final, quan surt el Sol, ho fa per tothom i Piqué tenia tot el dret d'intentar crear el seu propi negoci futbolístic. Però ningú pot ser tan ingenu de pensar que no sabia de l'afectació directa que tindria la seva aposta en els clubs dels barris de Barcelona i en els pobles de Catalunya, perquè, al cap i a la fi, els jugadors han de venir d'algun lloc. A més a més, és evident que el component mediàtic de la competició dels streamers fa que avui sigui molt més "sexy" jugar-hi que no pas anar a rascar-se els genolls al camp de l'Energia, al municipal de Vallvidrera o al de Sarrià de Ter.