Detall de notícia

• Maric lluita un rebot contra Sidibe. (Foto: Javi Enjuanes / Força Lleida)
Per Eduard Piera, 24/03/2023 A LES 23:19

Un primer quart nefast condemna el MoraBanc a Lleida

Andorra la Vella.- El MoraBanc Andorra s'ha deixat l'avantatge que va aconseguir la setmana passada avui al Barris Nord. Amb un arbitratge d'allò més parcial, plasmat en, a tall d'exemple, dues rigoroses faltes antiesportives en el darrer quart i sobretot un nefast primer parcial dels de Natxo Lezkano, que no han comparegut fins al minut 11 de joc, han sigut una llosa massa pesada. Malgrat la reacció de l'equip, especialment a partir del descans, no ha estat suficient (88-80). Sigui com sigui, tercera derrota del curs per als tricolor, després de les de Palència i Alacant de la primera volta. Ara, l'equip s'ha quedat sense coixí de seguretat, atès que el Palència no ha fallat contra el Cantàbria.

Els nervis han estat la nota predominant en els primers minuts i ambdós equips estaven molt desencertats des de més enllà dels 6,75. Fins als 2 minuts de joc, el debutant pels locals, Ángel López de la Torre. Pel MoraBanc, qui estava més endollat era Rafa Luz. Primer ha forçat una personal per anotar el primer punt dels tricolor, i després ha anotat un triple per situar el 5-4. El primer avantatge pels de Lezkano ha arribat als 7 de joc, quan Llovet ha anotat de dos (5-6). Urtasun, però ha replicat des dels 6,75 per tornar a donar avantatge als locals. El partit corria molt de pressa, més al ritme del Força Lleida.

Andic i Borg han entrat per intentar canviar la dinàmica del matx, de moment favorable als de casa. Lezkano estava força enfadat per l'arbitratge en aquests minuts inicials. Però els porpra estaven en ratxa, i el veterà Urtasun castigava des del triple. L'exterior ha donat un nou màxim avantatge als locals de sis punts (13-7). En aquesta ocasió Juan Rubio ha pogut replicar, també des de fora. Després d'una personal de Borg, el Força Lleida ha pres 8 punts d'avantatge (18-10), una renta que se n'ha anat fins als 10 punts. Els locals, molt més encertats en el tir no trobaven oposició en la defensa visitant. Els tricolor, sense idees en atac, tiraven d'individualisme i s'estavellaven una vegada i una altra contra la defensa local; mentre la diferència no parava de crèixer. Un triple de Lobo deixava la renda del Força Lleida en +15 (27-12). Amb aquesta diferència s'ha arribat al final del primer quart després d'un intercanvi de cistelles.

L'arrencada del segon quart no ha ofert una cara diferent per als de Lezkano. La manca d'encert dels tricolor era una constant, enfront un Lleida que havia anotat 29 punts en només 9 minuts. No obstant això, el MoraBanc, ara sí, tancava bé el rebot defensiu, aprofitant el bombardeig constant del Força Lleida des de 6,75. El primer punt els ha anotat Maric, anotant un tir lliure (29-15). González, però ha replicat per donar 16 punts d'avantatge i el marcador doblat. A la grada, era evident que ningú oblidava l'expulsió del seu tècnic, Gerard Encuentra, en el partit d'anada, i el Barris Nord era una autèntica olla de pressió. Mentrestant, els locals anaven eixamplant la renta a cop de triple (34-15). Sense encert fora, el MoraBanc ha començat a nodrir de pilotes dins a dos Anjos, que havia tornat a la pista en lloc de Maric. El brasiler ha respost amb quatre punts consecutius i intimidació en defensa.

Els darrers cinc minuts de la primera part han portat el primer triple de Dee i una pilota recuperada i una cistella de Luz (36-24). Semblava que, de mica en mica, els tricolor començaven a carburar. Nacho Llovet ha desaprofitat una acció molt clara i no ha desaprofitat el regala Juanín Marcos que ha clavat un nou triple. I a cada error en atac del MoraBanc arribava un nou triple local. De nou, el base argentí ha anotat des de 6,75 (42-26) per tornar a deixar el matx, al fil del descans, en 16 punts. Els locals han tornat a situar-se 20 per sobre, però amb un darrer triple d'Schreiner el marcador al descans ha estat de 47-30.

Una reacció insuficient
La segona part ha arrencat força diferent. En la primera acció, Juan Rubio ha anotat en una penetració, i després de demanar reiteradament la personal, li ha caigut una falta tècnica. Però aquest MoraBanc de després del descans semblava un altre, i un triple d'Andric ha situat la diferència en -13 (48-35). L'ala pivot mantenia l'equip en el partit a cop de triple, evitant que la reacció dels locals tornés a fer pujar les diferències. De nou, una bona assistència d'Andric ha deixat sol a Maric per anotar en la pintura; i una acció pràcticament calcada, i el quart punt consecutiu del pivot, han situat el partit per sota dels 10 punts (53-44).

Una bona acció de 2+1 de Johnny Dee ha elevat al 8-17 el parcial del quart i ha situat als tricolor a -8 (55-47). Maric, amb una nova acció dins la pintura ha anotat dos punts més i ha traslladat els nervis a la parròquia local. El MoraBanc ha crescut a partir de la defensa, tancant molt bé el rebot defensiu i poden fer el que sempre demana Lezkano, córrer. Un parcial de 5-0 dels locals ha situat el matx en (60-49). Al final, del quart, el Força Lleida ha salvat els mobles i ha mantingut els 12 punts de renda (65-53).

El MoraBanc necessitava una autèntica proesa en el darrer període per tal de poder treure quelcom positiu del Barris Nord i no perdre l'avantatge que té amb el Palencia. La connexió brasilera, mitjançant un alley oop, ha situat el partit en 10 punts (65-55). Però, a cada acció, els porpra responien amb un triple, en aquesta ocasió Brito. El cansament es començava a notar i el rebot ja no es tancava tan bé com en el quart anterior. Borg, fins aquest moment poc actiu, ha replicat amb un llançament des de 6,75 (68-58); restaven 7 minuts. Una cistella de Llovet ha tornat a trencar la psicològica barrera dels 10 punts. Els locals, però no permetien que la diferència baixés més i obligaven els tricolor a guanyar-se tots els punts des del tir lliure, sense massa encert tot cal dir-ho. A falta de dos minuts pel final, en el darrer intent de reacció del MoraBanc, Juanín Marcos ha truncat la reacció amb un nou triple (81-70).

Els tricolor però, es resistien a abaixar els braços i una acció de 2+1 de Dee, quan faltava un minut i mig, ha tornat a posar el matx en 8 punts (81-73). El mateix Dee, després que Lobo anotés dos tirs lliures, ha clavat un nou triple (83-76); els de Lezkano han fet una bona defensa i després d'un llançament fallit de fora, Maric ha fet un cop de dits per situar els seus a cinc punts a falta de 17 segons. Una personal sobre Jaume Lobo ha donat dos punts més als locals. En els darrers segons, l'arbitratge ha estat d'allò més estrany xiulant una sèrie de faltes antiesportives difícils d'explicar (88-80). Al final, la llosa del primer quart ha condemant el MoraBanc que ha perdut de 8 punts a una de les pistes més complicades de la categoria.