Carregant...

Detall de notícia

  • Òscar Casal observa la pantalla amb els resultats obtinguts al llarg de la carrera. (Foto: E. P.)
  • Òscar Casal amb la seva família després de la roda de premsa. (Foto: E. P.)
  • Casal acompanyat pels representants de la FAM així com de la ministra en funcions Sílvia Riva i del secretari d'estat Justo Ruiz. (Foto: E. P.)
Per Eduard Piera, 22/03/2023 A LES 13:21

Òscar Casal es retira

Andorra la Vella.- Òscar Casal, un dels corredors de muntanya més importants de la història del país, ha anunciat avui la seva retirada. Acompanyat pel president de la Federació Andorrana de Muntanyisme, Patrick Frases, així com altres membres de l'ens federatiu, de la seva família, de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i del secretari d'estat, Justo Ruiz, Casal ha explicat que ho deixa "perquè el cap un dia et diu prou. I situacions que abans eren secundàries passen per davant de córrer. És en aquest moment que saps que és el moment de retirar-se". Ho ha fet en una roda de premsa celebrada, aquest matí, a la seu de MoraBanc. 

Visiblement emocionat, el fondista ha recordat el moment més emotiu de la seva carrera que és "la transalpina del 2015, que vaig guanyar juntament amb el meu germà. És una cursa que no oblidaré mai de la vida". Casal ha descartat qualsevol tipus de lesió en la seva retirada i ha agraït haver pogut tenir una carrera llarga, fins als 43 anys. "És cert que pot ser el fet de començar a córrer més tard, ha facilitat que pugui allargar-la". L'atleta ha tingut agraïments per tothom, però especialment "per la meva dona. Tinc dos fills, i sens dubte que ella ha fet un esforç extra en molts moments perquè jo pogués entrenar i competir".

D'altra banda, l'esportista també ha explicat que "quan ara fa un any, mon germà es va retirar, per primer cop vaig començar a donar-li voltes sobre quan seria el meu moment". A més a més, ha afegit que "puc dir que, aquesta última temporada, entrenant sol, se m'ha fet força més dura". Precisament, la duresa de l'esport i haver de fer-ho en solitud, són una de les causes que, segons Casal dificulten que hi hagi un gran nombre d'atletes en aquestes modalitats. "Jo he tingut la sort de poder entrenar sempre amb algú del meu nivell, i que a més a més, era el meu germà. Però sí, fer-ho sol, és molt dur perquè la muntanya no sempre és agraïda".

Finalment, i en referència sobre si continuaria vinculat d'alguna manera amb la Federació Andorrana de Muntanyisme, el recentment retirat fondista ha dit que "és quelcom que no m'he plantejat encara". No obstant això, ha apuntat que "tant el meu germà com jo, així com els germans Teixidó, som actius d'aquest esport. I si jo puc aportar la meva experiència i els meus valors als atletes més joves, doncs aquí em tindran".

Un corredor d'elit mundial
La fama i el rendiment de Casal ja fa molts anys que va traspassar les fronteres, sent un habitual entre el top 10 mundial de l'especialitat, on hi ha aconseguit acabar fins a quatre vegades. Entre els seus resultats, destaca la 7a posició general a les Sky World Series l'any 2012, així com la 9a posició general al Vertical Kilometer Series el mateix any així com la 6a posició assolida al Pikes Peak i la 5a plaça assolida a Lone Peak, ambdues als Estats Units. També destaca la medalla d'or en la Transalpine d'Àustria l'any 2015 de la mà del seu germà, la tercera posició molt lluitada a la Yading Sichuan a la Xina dins les Sky World Series l'any 2016 i la 5a i 4a places obtingudes en la mateixa cursa l'any 2017 i 2019 respectivament o la 4a posició a la Comapedrosa Andorra (21 kilòmetres) el mateix any. Igualment, s'ha imposat 5 vegades en la Copa d'Andorra on ha sumat un total de 26 triomfs parcials. Amb la seva retirada, es tanca el capítol de la nissaga Casal, després que fa un any pengés les sabatilles esportives el seu germà Marc.