Carregant...

Detall de notícia

  • L'alpinista Gonzalo Fernández al camp base del Manaslu, al Nepal. (Foto: )
Per M. R., 16/03/2023 A LES 11:23

Ordino.- "Sempre es valora el fet de fer cim com l'èxit absolut d'una expedició" criticava el jove alpinista Gonzalo Fernández. De fet, serà ell mateix qui, aquest dijous a les 21 hores del vespre i en el marc del Cicle de cinema de muntanya i de viatges d'Ordino i la Massana, posarà en dubte aquesta afirmació a través de la projecció del seu documental 'Manaslu, luces y sombras en el corazón del Himalaya', una crítica a la societat on Fernández, després d'un intent fallit de coronar un vuitmil, convidarà el públic a reflexionar al voltant del concepte d'èxit i de satisfacció personal.

El documental, en aquest sentit, relata l'intent de Fernández i del seu equip de coronar el Manaslu (8.163), un repte que el grup es va proposar dur a terme el setembre de l'any passat sense la utilització d'oxigen ni l'ajuda de xerpes després d'haver aconseguit fer cim al Gasherbrum 2 (8.035), la tretzena muntanya més alta del món que es troba al Pakistan. Tot i això, els plans es van torçar i una meteorologia adversa, les massificacions i altres contratemps van impedir a Ellyse, Sara, Lluís, Víctor i a Fernández arribar al capdamunt. "Feia dies que nevava moltíssim, hi va haver una sèrie d'allaus que van provocar tres morts i diversos ferits. Nosaltres vam arribar als 7.300 metres i, una vegada allà, vam decidir fer mitja volta" relatava Fernández mentre recordava que "pràcticament no va fer cim cap dels companys perquè el risc de congelació era molt alt". Un atac al cim en solitari, finalment, va portar a Fernández al límit de les seves capacitats i a avortar, també, el pla de baixar la muntanya esquiant.

Ara, i després d'aquesta experiència, el jove alpinista té clar que vol transmetre un missatge a través d'aquesta peça audiovisual de producció pròpia. "La gent viu ofuscada amb la foto del cim, amb l'èxit. A vegades és més important tornar segur a casa" assegurava Fernández mentre admetia que, des d'un bon principi, creia que l'ascensió seria més assequible que la del Gasherbrum 2 al Pakistan. "Es considera un dels 8.000 menys tècnics, però mai saps què t'espera. Has de saber ser humil i adaptar-te a la muntanya" destacava Fernández.

L'experiència, però, no atura l'anhel de muntanya de Fernández qui, a vint dies vista, té previst tornar al massís de l'Himàlaia per a provar sort amb el Kangchenjunga (8.586), el tercer cim més alt del món. Un pic que es proposa atacar acompanyat de l'alpinista Domènec Trastoy.