Ordino.- Hi ha poques persones en el món de la natació amb la capacitat d'influència d'António José Silva. El dirigent portuguès, actualment ostenta la vicepresidència de World Aquatics, nova nomenclatura de la Federació Internacional de Natació, la presidència de la LEN, el màxim organisme europeu, així com la de la Federació Portuguesa. El passat 18 de febrer, Silva es va desplaçar al Principat per signar un acord de col·laboració entre l'ens federatiu lusità i la FAN. Durant la seva estada al país, va atendre ANA Esports on va repassar el moment actual de la natació.
Com es va fraguar aquest conveni?
Va ser fruit de la relació personal que tenim amb el Joan (Clotet) després de coincidir en moltes convencions tant de la LEN com de World Aquatics. Tenim interessos en comú, com és el que la natació esdevingui troncal en matèria educativa, perquè pensem que més enllà de la vessant esportiva, és una competència de vida. A partir d'aquí, els directors tècnics es van posar a treballar en la redacció.
Aposten per una natació dins el sistema educatiu.
Exacte. La natació és una competència de vida. Com més persones puguin aprendre a nedar, millor. Primer hem de garantir que les persones tinguin aquesta competència de vida i implementar-la en el sistema educatiu. És el primer àmbit del protocol: cooperar en fer de la natació una capacitat bàsica. I després ja ve la competència esportiva: a nivell de preparació d'àrbitres, entrenadors i esportistes així com la seva internacionalització.
Què en pensa de les condicions que té Andorra per a l'alt rendiment?
Són molt bones! Hi ha determinats moments que s'ha d'entrenar enalçada, i això aquí hi és. Tant en piscina curta com és el Pas de la Casa, com amb la de 50 metres que es farà a Ordino o, una mica més a baix, la dels Serradells. I tot dins un entorn urbà, que no passa en gaires centres d'entrenament d'alçada. Andorra té totes les condicions per ser un punt de referència en l'àmbit internacional per a les diferents seleccions del món.
Han anunciat ja un workshop en natació artística. Què és exactament?
Consisteix a unir els països de més nivell amb els que en tenen menys. L'artística està començant i s'ha d'incrementar el nivell dels de baix perquè siguin més forts i augmentar el de les competicions. I per això portarem els experts de la natació artística aquí, i intentarem que en tres o quatre dies donin els fonaments del desenvolupament de la disciplina a nivell internacional als entrenadors i nedadors d'Andorra. Vindran tècnics d'Ucraïna, Àustria i d'altres països.
En el camp de l'artística, ajuda tenir Catalunya a prop?
Clar! Per això aquests protocols i convenis, amb Catalunya i Espanya, ara amb Portugal, i després amb França, ajudaran que es desenvolupi la natació. Andorra té molt bona base.
Com s'han rebut tots els canvis de normativa de la natació artística?
L'acceptació és bona perquè s'ha treballat molt en la comissió tècnica, que és qui va elevar la proposta al bureau de FINA. És un nou reglament en base a les noves competicions i a Fukuoka ja s'aplicarà. Tornarà l'artística més atractiva.
Suposen una petita revolució.
El gran canvi de l'artística ha estat la inclusió dels homes en la modalitat. El del nom ha estat per donar-li més atractiu comercial, tot i que per mi seria millor Artística Sincronitzada. Però la introducció del sol masculí, el duet mixt i la participació dels homes en equips, és un pas important en la inclusió esportiva. A París 2024, ja s'aplicaran tots.
Què espera assolir en el seu mandat?
El meu repte és canviar la fase de la percepció de l'activitat aquàtica i que la natació esdevingui una competència bàsica. Hem de pensar que l'alt rendiment només és el 5% del total. Cal consciència social en la competència aquàtica per una qüestió de vida, tant educativa, de supervivència i de consciència social. Hem d'incloure la competència aquàtica en l'educació. Aconseguir això seria tancar el cercle i el que més il·lusió em faria.