Sant Julià de Lòria.- El torneig TIM Andorra torna a celebrar-se aquest any entre els mesos d'abril i juliol i ho farà amb la participació de fins a 400 equips de diferents països, fet que representarà l'arribada d'uns 4.600 esportistes al Principat. Es tracta de l'esdeveniment d'esport base més important del país que ha aconseguit consolidar-se plenament després de la seva posada en marxa el 2008 i que només s'ha aturat a conseqüència de la pandèmia. Com en edicions anteriors, en aquesta ocasió se celebraran tres tornejos diferents, dos de bàsquet i un de vòlei, que es disputaran en unes vint-i-quatre pistes de catorze instal·lacions esportives diferents de tot Andorra.
Tal com ha explicat aquest dimecres el responsable de TIM Andorra, Manel Casas, entre el 29 d'abril i l'1 de maig tindrà lloc el TIM One Basket. Es tracta d'un torneig d'U10 a U14 en categoria masculina i femenina i en el qual hi haurà entre tres i quatre partits, depenent dels equips que finalment s'hagin inscrit. Els equips arribaran al país el dissabte 29 d'abril i els enfrontaments tindran lloc l'endemà en horari de matí i tarda.
En segon lloc, se celebrarà el TIM Two Basket, una cita que es desenvoluparà el cap de setmana del 26 al 28 de maig. En aquest cas, la competició és de categoria d'U14 a U16 i, a diferència del cas anterior, els partits es disputaran dissabte i diumenge, ja que divendres està prevista l'arribada dels esportistes. En ambdues competicions de bàsquet, l'objectiu de l'organització és potenciar les escoles i el bàsquet base, tant masculí com femení; afavorir la convivència entre nois i noies de diferents ciutats; millorar la formació dels participants, i fomentar el joc responsable.
A banda, del 30 de juny al 2 de juliol tindrà lloc el TIM Vòlei, amb categoria des d'U12 fins a Sènior. Com en els casos anteriors, els partits també es disputaran els dos dies del cap de setmana -dissabte i diumenge- tenint en compte que l'arribada dels participants es preveu pel divendres 30 de juny. Aquest torneig també buscarà potenciar les escoles base de vòlei; fomentar la convivència dels esportistes, i millorar la formació per a edicions futures gràcies al 'feedback' dels participants.
Durant la presentació de l'esdeveniment, Casas ha recordat que des de TIM Andorra també s'ha treballat molt al llarg d'aquests anys en el fet d'enllaçar l'esport amb el turisme. Per això es tenen acords amb nombrosos establiments hotelers per a l'acollida dels esportistes, així com dels familiars d'aquells que són menors d'edat. En aquest sentit, i davant la presència d'una gran quantitat de persones representants de les entitats col·laboradores, ha fet una crida per tal que responsables d'esports i turisme treballin de manera conjunta per impulsar esdeveniments esportius de manera més coordinada. "Normalment, la gent de turisme i la d'esports no acaben de posar-se d'acord. Seria convenient que ho poguessin fer perquè això multiplica", ha dit.
Lligat a aquest aspecte, i pel que fa al retorn econòmic que el TIM Andorra deixa al país, ha apuntat que en cada edició, i només comptant els esportistes, els establiments del Principat arriben a registrar fins a 400.000 euros de facturació. Tot plegat, ha afegit, representa un impacte directe de gairebé 1,4 milions d'euros.
Finalment, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ha aprofitat per recordar que una cita esportiva d'aquesta mena distribuïda en diferents caps de setmana ajuda a "dinamitzar la parròquia al voltant de l'esport" i, de fet, enguany coincideix plenament amb la certificació que ha rebut el poble lauredià com a Vila Europea de l'Esport 2023, un reconeixement que s'ha aconseguit gràcies a l'acollida d'aquesta mena d'esdeveniments esportius.