Carregant...

Detall de notícia

  • El tècnic de l'FC Andorra, Eder Sarabia, abans de començar el partit contra l'Albacete. (Foto: FCA)
Per Eduard Piera, 28/01/2023 A LES 11:17

Té raó Eder Sarabia?

Andorra la Vella.- Dilluns, passades les 11 de la nit, Eder Sarabia, entrenador de l'FC Andorra, va explotar contra els arbitratges que porta rebent el seu equip al llarg de la temporada. La gota que va fer vessar el got va ser l'expulsió d'Àlex Pastor durant l'encontre que va enfrontar els tricolor contra l'Albacete. El fet de quedar-se amb un jugador menys, després de tenir el partit aturat cinc minuts, i que fos el VAR qui indiqués al col·legiat, Quintero González, que havia de revisar la jugada després que aquest hagués ensenyat només targeta groga, van acabar amb la paciència del tècnic.

En una roda de premsa on va fer un speach contra l'ús del VAR, que no contra la tecnologia, el preparador basc va demanar més respecte per al seu equip i també que predominés l'arbitratge i la interpretació sobre el camp, i no els frames aturats en un monitor. Anem a pams. En veure la jugada sencera, sense interrupcions, Pastor carrega contra el jugador de l'Albacete, que no té la pilota controlada i a qui el darrer control li va marxar llarg i anava a les mans de Marc Vidal; però no només això, sinó que en carrera, pràcticament a la mateixa alçada, arribava el migcampista Moha, amb el que es pot considerar que el central no era l'últim home. Precisament, aquesta va ser la mateixa interpretació que va fer l'àrbitre en directe.

Les declaracions fetes per Sarabia, a ningú se li escapa, que no responen, únicament, a l'arbitratge del passat dilluns, sinó que fan referència a una dinàmica que ha portat malestar en el si de l'entitat tricolor. L'entrenador va posar el focus en la quantitat d'expulsions que hi ha en la competició. Precisament, obrint l'objectiu sobre aquest prisma, les dades donen la raó al tècnic. Després de 25 jornades, l'FC Andorra ha rebut un total de 5 expulsions i només hi ha tres equips que n'han tingut més com són el Real Zaragoza (6), el Deportivo Alavés (7) i el Racing de Santander (9). Amb el mateix nombre que els tricolor hi ha l'Albacete, el Lugo, el Tenerife, el Mirandés o l'Ibiza. Tenint en compte l'estil de joc que ofereix l'equip del Principat, com a mínim és una dada que xoca. Però és que en el capítol de faltes comeses, els del Principat són el quart equip de la categoria que ha comès menys faltes, amb 290. Amb xifres inferiors només s'hi situen el Las Palmas (284), el Burgos (282) i l'Eibar (275).


El VAR i la rigorositat
Un altre dels fets que més ha lamentat el tècnic tricolor és la diferent vara de mesurar quan el videoarbitratge ha entrat en escena. En la darrera roda de premsa, Sarabia no va dubtar a afirmar que "ja m'agradaria que em tractessin com a l'Albacete" i va apuntar que l'eina era molt bona, però l'ús que se n'estava fent estava aconseguint l'efecte contrari del desitjat i que "els àrbitres no arbitren ni prenen decisions, s'esperen que els hi diguin des del VAR".

En gran part de les intervencions des de la sala VOR, l'Andorra hi ha sortit perjudicat. Les expulsions d'Àlex Pastor i de Martí Vilà, que a més va comportar un penal en contra, en són dos exemples, però no els únics. El partit contra el Racing de Santander, al Nacional, va ser especialment conflictiu atès que el VAR no va avisar l'àrbitre d'un possible penal a favor dels tricolor, ni tampoc d'unes mans prèvies al gol del Racing.

Avui, els tricolor visiten el camp del Granada on no podran comptar ni amb Sarabia ni tampoc amb Pastor. Caldrà veure si l'estirabot del tècnic, però, ha tingut algun tipus d'efecte en els arbitratges que rep el seu equip, o la línia continuarà sent la de les darreres jornades, incrementant l'enuig dels del Principat.