Carregant...

Detall de notícia

  • Maltra, Cabanes, Clotet i Meca durant la roda de premsa celebrada avui. (Foto: E. P.)
  • Els diferents nedadors de la FAN, amb els directius i tècnics, el secretari d'estat, Justo Ruiz, i Josep Maria Cabanes. (Foto: E. P.)
  • Els diferents representants de la FAN en acabar la roda de premsa. (Foto: E. P.)
Per Eduard Piera, 20/12/2022 A LES 12:54

Els Jocs dels Petits Estats i els Mundials de Fukuoka, grans objectius de la FAN el 2023

Escaldes-Engordany.- La Federació Andorrana de Natació ha presentat, aquest matí, a la sala Manel Cerqueda d'Andbank, els objectius que es marca de cara a la temporada 2023. A escala esportiva, hi ha dues fites molt clares, tal com ha confirmat el director tècnic de la FAN, Alfonso Maltrana. Aquestes són els Jocs dels Petits Estats que es disputaran entre la darrera setmana de maig i la primera de juny a Malta, i els Mundials de Natació que seran a la ciutat japonesa de Fukuoka al llarg de la segona quinzena de juliol. "És evident que són les dues grans cites de l'any i volem fer un bon paper, especialment en els Jocs" ha dit Maltrana.

Pel que fa a la preparació d'aquestes dues cites, el director tècnic ha explicat que "estem treballant amb un grup d'uns 8 nedadors, on també hi ha algun junior, per als Jocs. És important que, sempre que tinguin el nivell, puguin venir per anar agafant experiència". No obstant això, "aquest grup, quan surtin les marques mínimes proposades pel Comitè Olímpic Internacional, ben segur que es veurà reduït". Malgrat confiar en els joves, Maltrana no ha dubtat en afirmar que "la nostra punta de llança en aquests campionats seran els nadadors sèniors que tots ja coneixeu". La situació pels Mundials, de la mateixa manera, vindrà marcada per les mínimes suggerides per Worlds Aquatics.

En els treballs amb la base, el director tècnic ha parlat de dues línies bàsiques: la col·laboració amb les escoles i amb els clubs de natació. En el primer cas, ha instat a què "tots els infants sàpiguen nedar bé" i per això prestaran tota l'ajuda que sigui necessària als centres educatius en els treballs realitzats per educació física. Per Maltrana "nedar bé és important, perquè ells després puguin gaudir de la natació sigui de manera lúdica o bé ja més competitiva". Quant als clubs, ha explicat que "treballarem per, en alevins, poder complementar els entrenaments especialment durant les setmanes de vacances escolars, un pla que també farem en infantils" tot i que ha ressenyat que, en el cas dels darrers es poden donar casos de fer tot l'entrenament sota supervisió de la FAN.


El cas Mejia
La irrupció amb força d'Alexandra Mejia en les darreres setmanes, amb diverses marques batudes als seus 16 anys, ha obert una porta, de bat a bat, a la natació de llarga distància. En aquest sentit, el president de la FAN, Joan Clotet, ha apuntat que "de cara a la temporada vinent, hem creat una partida pressupostària per a la natació en llarga distància i en aigües obertes". El president de la FAN ha explicat que ja s'han mantingut contactes amb la FINA per tal que puguin avaluar el potencial que té la jove nedadora andorrana i que, en conseqüència, pugui ser becada per la Federació Internacional.

En la mateixa línia Maltrana ha destacat el bon fer de Mejia, però ha recordat que "nedar en aigües obertes només es pot fer una època determinada, així que tota la resta de la feina es fa en piscina. Si arriben els resultats allí, i tant que és una bona opció fer el salt a aigües obertes". A més a més, nivell de fons, també ha assenyalat a Kevin Teixeira, també de 16 anys, com a futur nadador i ha indicat que "la temporada vinent seria un bon moment perquè el Kevin provés alguna prova de 1.500". 

Acords amb França i Portugal
En el vessant més institucional, Clotet ha assenyalat el 2023 com l'any en què s'han de signar sengles acords amb França i Portugal. Amb el veí del nord, la firma podria produir-se durant la tardor i serviria per encarar més competicions en territori francès i referma els llaços que ja hi ha entre ambdues federacions, especialment gràcies a les estades de les primeres espases gales al Pas de la Casa. L'acord amb Portugal es podria produir entre febrer i març i té una rellevància d'allò més important en l'àmbit internacional atès que el president de la federació lusa, Antonio José Silva, és també president de la LEN i vicepresident de la FINA. "Ja fa temps que fem intercanvis amb Portugal i aquest conveni, amb el pes que té el seu president, és molt rellevant en l'àmbit internacional per nosaltres" ha dit Clotet.

La formació ha estat un altre dels punts cabdals de l'exposició. El president de la FAN ha apostat pel 2023 per incrementar les diferents ofertes per a entrenadors en els graus existents i poder comptar amb tècnics del país. "És molt important que si hi ha persones al país que es vulguin formar, ho puguin fer i els donem aquesta oportunitat" ha dit. A més a més, ha explicat que la federació ha fet un esforç considerable contractant un assistent per Maltrana, Pablo Prieto, i una tècnica de natació artística, Andrea Rodríguez, que comparteix amb els dos clubs del país per continuar potenciant aquesta disciplina.

Precisament de l'artística n'ha parlat la responsable de la FAN, Natàlia Meca, que ha indicat que "el 2023 serà un any en què ens centrarem a aplicar tots els canvis normatius que ha fet la FINA i adaptar-nos-hi". Meca ha apuntat també que des de la federació es continuarà treballant tant per donar les millors condicions possibles als nedadors màsters, i que en el tercer trimestre del 2023 es començarà a incidir el waterpolo en els centres escolars.

Finalment, el sotsdirector de Banca País d'Andbank, Josep Maria Cabanes, ha celebrat la bona feina que des de la FAN s'està fent amb la base del país, i ha mostrat el ple suport de l'entitat amb la tasca feta per la directiva encapçalada per Clotet. Cabanes ha recordat el bon fer dels nedadors andorrans en el Mundial de Melbourne, on Tomàs Lomero va batre dues plusmarques nacionals, i desitjar èxits de cara a la temporada vinent. L'acte ha comptat amb la presència de diversos dels nedadors més joves de la federació i del secretari d'estat, Justo Ruiz.