• Sinan Bakis transforma el llançament de penal que ha suposat el 0-1. (Foto: FCA)
Per Eduard Piera, 28/11/2022 A LES 22:59

Bakis i Ratti situen l'FC Andorra en play off

Andorra la Vella.- Un gol de Sinan Bakis i quatre aturades de mèrit de Nico Ratti han situat l'FC Andorra en zona de play-off. Els d'Eder Sarabia han tingut més encert que futbol i el domini a les àrees per part d'aquests dos jugadors ha acabat sent determinant. Amb un millor gol average, els tricolor acaben la 17a jornada en zona d'eliminatòries per pujar a primera i a només 4 punts de l'ascens directe, després de sumar 12 dels últims 15 punts en joc.

Els de Sarabia han tingut la primera als 7 minuts de joc. Ratti ha capturat la centrada d'un córner i ha servit de pressa. Des del mig del camp, Christos ha arrencat fins la frontal de l'àrea, però no s'ha entès amb els seus companys i la pilota s'ha acabat perdent per la línia de fons després d'un rebot, acabant així en servei de cantonada, que ja no ha tingut conseqüències.

Els tricolor, avui amb aquest taronja vermellós, estaven millor que el seu rival. Valera ha trencat per l'esquerra en diagonal i ha encarat el central local Goldar no ha pogut amb la seva velocitat i l'ha agafat fins a fer-lo caure. Bakis ha celebrat la nominació a millor jugador del mes de novembre de la millor manera que ho sap fer, marcant gols. El davanter d'origen turc ha agafat la responsabilitat des dels 11 metres i ha xutat amb l'interior, a la dreta, mentre Fuzato es vencia a l'esquerra; 0-1.

Els locals han estat a punt d'empatar en la jugada següent. Valera ha tocat la pilota amb la mà a la frontal. El llançament de falta ha tocat a la barrera i ha acabat amb córner. En la jugada següent, Coke Andújar, des de dins de l'àrea petita, ha rematat fent botar la pilota davant de Ratti, però l'argentí, amb la punta dels dits, ha pogut desviar la pilota perquè tornés a anar a la cantonada. La jugada ha acabat sense conseqüències, però l'Ibiza ha demostrat que el gol no els havia apagat, ens al contrari. A la mitja hora de joc, Alti ha substituït Dani Morer.

El tram final de la primera part ha estat marcat per les constants interrupcions i entrades fortes per part dels locals. Així doncs, tant Mika Mármol com Diego Alende han patit sengles puntades que els han deixat a terra, amb necessitat d'assistència. Els tricolor han sabut capejar aquesta embranzida final dels de blau cel, i han aconseguit arribar al descans amb l'avantatge que els ha donat Bakis des dels 11 metres.

Després del pas pels vestidors, l'Andorra no ha sortit prou endollat. En aquest nou context, la figura de Nico Ratti s'ha fet gran. Dues intervencions en els minuts 53 i 54 han mantingut als tricolor dins el partit. Bons partits de Ratti, substituint amb moltes garanties el lesionat Raúl Lizoain. La rèplica andorrana no s'ha fet esperar i Bakis ha marcat un altre gol; el turco alemany, però estava lleugerament avançat i el gol ha quedat anul·lat per fora de joc. Poc joc al mig del camp i moltes accions a les àrees en aquest tram de partit; tot això combinat amb entrades dures, a destemps i moltes targetes grogues.

Per tal de canviar el rumb del matdx, l'entrenador interí de l'Ibiza, Carlos Sánchez, ha introduït tres canvis de cop, deixant endarrere la defensa de 5 i passant a un 4-3-3. Mentrestant, sobre la gespa, l'Andorra continuava agafat a Nico Ratti darrere i a les opcions que donava Bakis en atac. Probablement, el partit on els tricolor han tingut menys control, però on més contundència a les àrees han demostrat. Sarabia ha reaccionat i ha canviat els dos extrems. Jacobo ha entrat per Christos, en un canvi més natural, i Valera ha deixat el seu lloc a Rubén Bover, en un intent del tècnic basc d'agrupar un jugador més al mig del camp, situant a Hevel en la zona de fals extrem.

Dues expulsions
El partit ha tingut un altre gir de guió als 76 minuts de joc. Iván Morante, que només feia 10 minuts que estava sobre el terreny de joc, ha vist la targeta vermella directa per una trepitjada a l'alçada del taló d'Aquiles a la zona del mig del camp. El VAR ha avisat Fuentes Molina qui, després de revisar la jugada en el monitor a peu de camp, ha canviat la decisió inicial que havia pres de mostrar només groga i ha deixat l'Ibiza amb 10. Amb un home més sobre el camp, el futbol de toc i control dels tricolor ha tornat a aparèixer amb força, agrupats en poc més de mig camp fent córrer els locals darrere la pilota.

En aquest nou context, la primera gran ocasió visitant no ha trigat a arribar. Després d'una llarga possessió on gairebé tots els jugadors tricolor han tocat la pilota, Aguado ha filtrat una passada per Jacobo, que després de canviar-se la pilota d'esquerra a dreta, ha xutat amb força, obligant a lluir-se a Fuzato, qui en l'intent de blocar la pilota gairebé la serveix en safata a Bakis. Els seus defenses, però han estat ràpids per rebutjar-la lluny de l'àrea.

L'Ibiza s'ha estirat en el darrer tram de partit. Sánchez ha esgotat els canvis i els illencs han fet un pas endavant, més amb cor que no pas amb futbol i buscant penjar pilotes sobre l'àrea visitant. A cinc minuts pel final, Hector Hevel ha demanat el canvi per problemes musculars. Moment que Sarabia ha aprofitat per canviar el neerlandès i a Molina, per donar entrada a Vilanova, i reforçar el centre de la defensa, i a Moha. Amb els canvis, Alti ha acabat com a extrem dret i Vilanova s'ha ubicat de lateral.

Els locals s'han qeudat amb 9 quan restaven dos minuts per acabar el matx, quan una dura entrada de Pape Diop ha acabat amb una altra targeta vermella. Diop ha entrat per darrere a Jacobo, que arrencava un contracop i amb un peu l'ha escombrat i amb l'altre l'ha colpejat a l'alçada del genoll. A partir d'aquí el matx ha entrat en un cert frenetisme. Una falta lateral comesa per Bover ha acabat amb una centrada tancada que, de nou, Coke ha rematat i un Ratti molt ben col·locat ha atrapat. En la jugada posterior, Jacobo, ja a l'altra àrea, ha enviat la pilota a la creueta de Fuzato. El marcador ja no s'ha mogut i el solitari gol de Bakis ha valgut els tres punts.

FITXA TÈCNICA

SD Ibiza: Fuzato; Coke, Goldar, Juan (castel, 66'), Martín Pascual Ruiz (Morante, 66'); Appin (Pape Diop, 81'), Azeez (Bogusz, 66'), Javi Vázquez; Cristian Herrera (Darío, 81') i Arana.

FC Andorra: Ratti; Dani Morer (Alti, 34'), Alende, Mika Mármol, Martí Vilà; Aguado, Molina (Moha, 86'), Hector Hevel (Vilanova, 86'); Christos (Jacobo, 72'), Bakis i Germán Valera (Rubén Bover, 72').

Gol: 0-1 Bakis (p) (11').

Àrbitre: Andrés Fuentes Molina assistit per Iñaki Vicandi Garrido i Luis María Milla Alvéndiz. Ha amonestat a Morer, Molina, Appin, Juan, Hevel, Bover i Goldar. Ha expulsat a Iván Morante (76') i Pape Diop (88') amb vermella directa.

Palladium Can Misses. 1.730 espectadors.