Dimarts 26 de novembre de 2024
|
12:51 H
El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, durant la presentació de la candidatura. (Foto: Comú de Sant Julià de Lòria)
La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, durant la presentació de la candidatura de Sant Julià de Lòria com a Vila Europea de l'Esport. (Foto: Comú de Sant Julià de Lòria)
Els cònsols de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral i Mireia Codina, i els representants d'ACES Europe. (Foto: Comú de Sant Julià de Lòria)

Sant Julià presenta candidatura per esdevenir Ciutat Europea de l'Esport

Sant Julià de Lòria.- El comitè avaluador de la Federació de Ciutats i Capitals Europees de l'Esport (ACES Europe) ha visitat aquest dissabte Sant Julià de Lòria per comprovar i analitzar la candidatura presentada pel comú per esdevenir Ciutat Europea de l'Esport dintre de la categoria de poblacions de menys de 25.000 habitants.

Malgrat que la parròquia s'enfronta a 45 viles més, el cònsol major, Josep Majoral, s'ha mostrat optimista i convençut que l'organisme valorarà molt positivament el programa lauredià, al·legant que el poble és una de les ciutats europees on se celebren més mundials esportius, com el campionat del món de Trial, que té més de 25 anys d'història, el Triatló, l'antic campionat del món de tir al plat i la competició en l'àmbit europeu de BTT. "Penso que per ser una població de 10.000 habitants, tenir tres campionats del món no està gens malament", ha indicat.

Com a novetat, el mandatari ha anunciat que LAUesport serà el primer centre esportiu del país en comptar amb un vestuari inclusiu, adaptat a les necessitats de les persones amb diversitat funcional, un fet que considera que des d'ACES Europe es valorarà "molt positivament". I ha apuntat que també s'ha signat un conveni amb l'equip de futbol Rangers en l'àmbit de la inclusió i ha recordat que la piscina també està adaptada. "És una llança que volem posar a favor del sí a la candidatura, que Sant Julià mereix aixecar la bandera perquè persegueix els valors que hi ha darrere l'esport", ha asseverat.

A més, ha posat en relleu que des del comú han fet, en la mesura del possible, un gran esforç per ampliar la diversitat d'esports disponibles a la parròquia amb incorporació del patinatge, l'hoquei, el pàdel i el bàsquet. D'aquesta manera, si finalment l'organització escull la vila laurediana, Majoral considera que aportarà una xarxa de contactes "important" per fer créixer la parròquia entorn del turisme esportiu i buscar projectes externs. Amb tot, espera poder desplaçar-se a Brussel·les "per aixecar la bandera andorrana i defensar Sant Julià allà on toqui posant-lo al mapa a escala europea".

Per la seva banda, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, qui també ha estat present a l'acte, ha assenyalat que des del Govern valoren molt positivament que les parròquies apostin per aquestes candidatures perquè reforcen el concepte de "l'esport com a sector d'interès nacional" i com a vector dels hàbits de vida saludable i de cohesió a través d'aquestes pràctiques. "Per un país compromès amb l'esport i tot el que comporta, ho celebrem i les encoratgem que continuïn treballant en aquesta línia", ha dit, afegint que per Andorra "és un orgull poder comptar, si prospera aquesta candidatura, amb dues parròquies amb el reconeixement de la Vila Europea de l'Esport".

Finalment, el president d'ACES Europe, Vincenzo Lupatelli, ha manifestat que Sant Julià és la darrera població que visiten, per la qual cosa i, tenint en compte que el dia 6 de desembre se celebrarà l'acte d'aixecament de la bandera, la corporació coneixerà el veredicte a principis de la setmana vinent.

400.000 metres cúbics més a l'abocador de la Rabassa

Qüestionat sobre la situació de l'abocador de la Rabassa, el cònsol lauredià ha anunciat que dimecres vinent, en junta de Govern, aprovaran una ampliació de fins a 400.000 metres cúbics a l'indret. Així doncs, l'augment de capacitat es posarà a exposició pública perquè "tothom" hi pugui fer les al·legacions pertinents i, en el cas que no n'hi hagi, l'increment s'aprovaria definitivament en una sessió de consell de comú.

En aquest sentit, ha assegurat que des de Sant Julià s'han aportat alternatives a la problemàtica sorgida arran del tancament del dipòsit de terres de Beixalís i l'aturada durant l'hivern del de Maià, i ha recordat que dimecres vinent finalitzarà el termini perquè les empreses interessades facin una sol·licitud de demanda de cubicatge a la corporació. Un concurs que fins avui dia només ha rebut tres propostes d'empreses, que en total volen 3.000 metres cúbics dels 40.000 que encara té disponibles la instal·lació, una situació per la qual el mandatari s'ha mostrat "sorprès".

D'altra banda, ha posat de manifest que, tot i l'augment de capacitat, des del comú es limitarà a 25 el nombre de camions que podran accedir diàriament i també restringiran l'horari d'accés per evitar situacions problemàtiques amb l'entrada i sortida dels infants als centres escolars i amb el desplaçament dels ciutadans al seu lloc de treball. "És la solució de país? No ho sé, però hem aportat una alternativa", ha afirmat.