• Jhonny Dee clava un triple a la cistella del Força Lleida. (Foto: BCA / Dani Catalán)
Per Eduard Piera, 25/11/2022 A LES 22:03

Cop d'autoritat del MoraBanc contra el Força Lleida

Andorra la Vella.- Victòria de prestigi del MoraBanc Andorra contra el Força Lleida (90-75) i venjança cobrada després de les dues derrotes en la Lliga Catalana. Els de casa han sortit a jugar amb l'uniforme completament lila, en un gest reivindicatiu per ser avui 25 de novembre, el dia internacional per l'erradicació de la violència en vers les dones. I els de Natxo Lezkano ja han ofert la primera sorpresa durant la roda d'escalfament, on al ja esperat retorn de Marian Maric, També s'hi ha sumat el del base brasiler Rafa Luz, qui en principi no havia d'estar disponible fins l'any vinent, però a qui s'ha vist força recuperat. Malgrat estar a la banqueta, cap dels dos jugadors no ha tingut ni un minut.

Els lila han format, inicialment amb Micah Speight al timó, acompanyat per fora per Jhonny Dee i Czerapowicz, mentre que el joc interior ha estat per Andric i Nacho Llovet. Malgrat que la primera possessió ha estat visitant, una bona defensa d'Andric sobre Carrera ha permès al MoraBanc recuperar la pilota. Speight ha obert el marcador, després que ambdós equips marressin sengles llançaments. Bona sortida dels locals que s'han situat 4-0 després d'una altra bona defensa sobre carrera. Dee ha situat el 7-0 després d'un triple quan només s'havien jugat 3 minuts; un nou triple d'Andric ha situat el 10-0, moment en què Gerard Encuentra ha hagut d'aturar el partit. Màxima efectivitat dels canoners locals i una gran defensa sobre Carrera i Marcos han permès aquest avantatge de sortida.

El temps mort no ha trencat el col·lapse visitant, que amb els seus millors jugadors tapats, la resta no trobaven el camí de la cistella. Czerapowicz ha situat el +13 amb un nou triple a 5:30 per cloure el primer quart. I Llovet, en mode MVP a les dues cistelles, guanyant al veneçolà cada acció. Precisament Carrera ha anotat la primera cistella visitant (15-2) però la rèplica ha estat letal i Dee, des de tres quarts de pista, ha clavat un triple per situar un nou màxim avantatge +16. Pérez, dos Anjos, Rubio i Schreiner han donat el relleu per no perdre ni un xic d'intensitat. Els problemes s'acumulaven per Encuentra, que amb Marcos i Carrera col·lapsats, Vucetic ha comès la segona falta personal. Però en aquest parcial el MoraBanc vivia immers en un festival de triples i Juan Rubio ha situat el 21-4. L'entrada de Bartolomé a un minut pel final, ha completat la rotació del cinc inicial en substituir Czerapowicz. El veterà Urtasun ha reduït diferències fins al 22-9 gràcies a un triple. Amb aquest +13 s'ha arribat al final del primer quart.

El segon parcial ha començat igual que el primer. Dues cistelles de dos Anjos i Dee i una bona defensa sobre carrera han situat el 26-9. El mateix ala pivot veneçolà ha anotat, però en l'atac posterior Santana ha rebut una falta tècnica per protestar. L'escorta nord-americà del MoraBanc ha aprofitat el tir lliure (27-11). Michael Carrera s'ha anat entonant i ha clavat un triple que ha suposat el seu setè punt. No obstant això, l'aler pivot ha rebut una tècnica en fer flopping en una penetració; en la mateixa jugada, Encuentra n'ha rebut una altra per protestar. Dee no ha fallat des de la línia de tirs lliures, per arribar als 11 punts. En la possessió posterior, Speight ha anotat per un màxim avantatge de +17. En la jugada posterior, una bona defensa de Bartolomé ha permès un nou atac del MoraBanc que ha acabat amb una brutal esmaixada de dos Anjos, corejat pel públic al crit de MVP, MVP, per situar el +19. Una penetració de Czerapowicz ha trencat la barrear dels 20 punts (35-14).

Un parcial de 0-4, de la mà d'Urtasun, ha permès una lleugera reacció del Força Lleida. Els locals han fallat tres atacs consecutius, fet que no han desaprofitat els lleidatans per retallar, de mica en mica, les diferències. Un nou triple del veterà aler ha situat un 0-7 per establir el 35-21. Lezkano ha aturat el partit per truncar, d'aquesta manera, la remuntada visitant. Dos taps, un de Llovet sobre Urtasun i un altre de dos Anjos sobre Carrera han trencat la bona dinàmica anotadora dels visitants. Dee, recollint un rebot després de dos triples fallats pels locals ha obert un intercanvi de cistelles, que Brito ha replicat amb un triple (37-24). Dos anjos tenia descentrat a Carrera, i després de guanyar-li una altra acció, la banqueta del Força Lleida ha rebut una altra falta tècnica. Gerard Encuentra ha estat expulsat per acumulació de tècniques quan encara restava tota la segona part i tres minuts del parcial present. I Czerapowicz ha castigat aquesta acció per situar el +18 un altre cop (42-24). Dos triples consecutius de Jhonny Dee han tornat a situar el +21 (48-27). El quart s'ha acabat amb una cistella de Carrera que ha replicat Schreiner per situar el màxim avantatge del partit amb un espectacular 51-29.

Una desconnexió perillosa

Després del pas pels vestidors, el partit ha arrencat amb un intercanvi de cistelles. No obstant això, el Lleida anotava de dos i el MoraBanc de la mà d'un estel·lar Jhonny Dee ho feia de tres. Un triple del nord-americà ha suposat el 57-33 i un avantatge de +24 per als locals. Com ja havia passat en molts moments de la primera part, Urtasun era l'únic argument ofensiu del Força Lleida, que continuava sense trobar les millors versions de Carrera i Marcos. Els locals s'han relaxat en defensa i només en 4 minuts de joc han comès cinc personals, fet que ha fet entrar en bonus als visitants.

Un triple d'Urtasun després de diversos tirs lliures ha fet baixar la diferència dels 20 punts, situant el 61-43. Lezkano ha aturat el matx atès que els seus jugadors no trobaven el camí a la cistella. Una desconnexió que l'equip ja ha tingut en altres partits, com va ser contra el San Pablo Burgos. Però malgrat el temps mort, el Força Lleida ha aconseguit anar reduint la diferència fins als setze punts (61-45). Cuéllar ha situat la renta en 13 punts després de transformar un triple (63-50) mentre el col·lapse continuava a l'atac local. Una nova errada ha estat penalitzada per Carrera per situar el 63-52. Lobo ha situat el 67-57; dos Anjos ha anotat, però en l'última possessió Santana ha clavat un altre triple per acabar el quart 69-60. Nefast tercer parcial del MoraBanc.

El partit tornava a començar amb només 10 minuts i una diferència per sota dels 10 punts. I no ha començat bé per als locals. Pérez ha fet una falta sobre Lobo, quan el lleidatà estava llençant un triple. No obstant això, només n'ha anotat un. Però en la possessió després, dos Anjos ha comès falta en atac. Lezkano no trobava solucions i els pivots locals ja no eren capassos de tancar la cistella com en la primera part. Peight ha trencat la mala dinàmica local anotant el 71-61. Gairebé dos minuts havia estat sense anotar el MoraBanc. Czerapowicz, en una ràpida contra, ha tornat a anotar i ha situat el +12, donant una mica d'aire als locals. Però, Urtasun, l'autèntic maldecap per a Lezkano, ha clavat un triple per situar el 73-64.

Carrera ha començat a veure cistella en aquest tram final. El veneçolà ha clavat un triple per situar la renta en 8 punts. Però un Llovet imperial ha anotat i, immediatament després ha capturat un rebot en la seva pintura que ha acabat amb un triple de Czerapowicz per fer pujar el 80-67. El suec, juntament amb el capità, han mantingut l'equip dret davant les escomeses lleidatanes. Els visitants, però els hi faltava un punt de precisió per optar a donar la volta al marcador i és que el fet que Juanín Marcos no estigués endollat els ha perjudicat molt. Precisament, l'enèsima pèrdua del base argentí ha acabat amb una cistella d'Speight per situar el 82-69 a falta de poc més de tres minuts pel final. Andric, en un moment clau, ha anotat el 85-70 clavant un triple que ha acabat d'ensorrar el Força Lleida. Carrera ha comès una falta en atac en la lluita per la posició, donant una possessió decisiva, però Andric l'ha perdut en una acció no forçada que dirienen tenis.

Els darrers dos minuts han estat d'allò més tensos. Primer amb una enganxada entre Carrera i Andric; i després pel despertar de Marcos, que ha anotat un triple situant la diferència en 10 punts (85-75); restaven 47 segons. Carrera ha intentat una penetració, però s'ha endut una boina per part de Czerapowicz. Urtasun ha comès una falta antiesportiva per evitar el contracop i el veneçolà ha rebut una tècnica per les protestes, enterrant qualsevol opció de remuntada per part dels lleidatans. Andric ha anotat dos dels tres tirs lliures, però el MoraBanc tenia possessió amb +12 al marcador (87-75) i 33 segons de joc. Dee, MVP del partit, ho ha aprofitat per rematar els visitants amb un triple per situar el 90-75 amb el que ha acabat el partit i el seu 26è punt. Victòria de prestigi, tot i que curta, per un MoraBanc que continua fent camí i es manté al capdamunt de la classificació de la LEB Or. Següent aturada a Madrid, al Ramiro de Maeztu de l'Estudiantes.

Parcials: 22-9, 29-20, 18-31, 21-15.