Dimarts 26 de novembre de 2024
|
15:38 H
Roger Lliteras i la ministra Riva custodiant el premiat Albert Llimós. (Foto: E. P.)
Gabi Fernàndez i Ruth Gumbau conversant sobre periodisme durant la Gala. (Foto: E. P.)
Roger Lliteras adreçant unes paraules a l'auditori. (Foto: E. P.)
Els guanyadors de l'accèssit amb el secretari d'estat Justo Ruiz. (Foto: E. P.)
Xuriach i Beltran explicant el 'model Panenka'. (Foto: E. P.)
El conductor de la Gala, Gabi Fernàndez. (Foto: E. P.)

Albert Llimós i el Cas Benaiges guanyen la segona edició de l'Àlex Lliteras de Periodisme Esportiu

Andorra la Vella.- El periodista de l'ARA Catalunya, Albert Llimós, i el seu treball "20 anys d'abusos d'un exentrenador del Barça en una escola" on explica el cas d'Albert Benaiges, han estat guardonats amb la segona edició del Premi Àlex Lliteras de Periodisme Esportiu coorganitzat pel Govern, MoraBanc Andorra, el Diari d'Andorra i RTVA. El jurat ha destacat la gran feina d'investigació realitzada per Llimós, que en els darrers anys s'ha especialitzat en investigar casos d'abusos en diferents entorns de la societat catalana. L'entrega dels guardons s'ha realitzat aquesta vesprada al Centre de Congressos d'Andorra la Vella.

Durant l'acte d'entrega del premi, Ruiz ha destacat que "els valors de l'Àlex Lliteras, la seva tasca periodística i la seva bonhomia estan ben presents i continuen sent una llum per a tots nosaltres". Cal recordar que el periodista va traspassar ara fa dos anys i aquest premi, reconegut amb 4.000 euros per al guanyador i 1.000 per a l'accèssit són un petit homenatge a la seva figura. Abans de fer l'entrega del premi, Roger Lliteras, el fill d'Àlex Lliteras, ha adreçat unes paraules a l'auditori, tot recordant la carrera del seu pare i ha glossat "el bon periodisme" a l'hora que ha agraït a tots els qui han fet possible aquesta segona edició.

Així, l'accèssit ha estat pel documental audiovisual 'El cas CF REUS. Buscant culpable' elaborat per Andreu Rauet Munté, Víctor Gómez Piñol i Adrià Tella Pascual. En aquest cas el jurat en destaca la professionalització del projecte, malgrat que hagi estat elaborat per estudiants de periodisme. L'acte ha estat conduït per part del periodista, i un dels impulsors del premi, Gabriel Fernàndez.


El model Panenka
Durant la gala, hi ha hagut els testimonis de la periodista Ruth Gumbau, que ara forma part de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i que havia format part de Radio Televisió d'Andorra, i també de dos dels editors de la Revista Panenka. Gumbau ha recordat la seva arribada a Andorra, i com la va ajuda Àlex Lliteras, malgrat no compartir, en aquell moment, el mitjà. La periodista ha afegit que "la millor escola de periodisme és Andorra. Jo vaig aprendre més aquí en dos mesos que en quatre anys de carrera".

Després ha estat el torn dels editors de Panenka, Roger Xuriach i Marce Beltran. "No vivim, sobrevivim" ha estat la primera reflexió de Xuriach, que ha afegit que "per nosaltres era molt important no parlar de futbol, sinó de cultura futbolística. Amb l'excusa del futbol, nosaltres volem parlar de la vida, de la cultura, de la religió... nosaltres no volíem parlar de Barça i de Madrid. I a partir d'aquí vam crear una marca que ens diferencia de la resta". Preguntats sobre per què no fan clickbait, Beltran ha explicat que "nosaltres no competim contra els grans diaris. Ataquem una altra sensibilitat, interès... no tenim la necessitat d'utilitzar les armes que han de fer anar altres". Xuriach ha afegit que "els nostres continguts són honestos". Beltran ha completat afirmant que "quan el missatge és potent, arriba igual, no cal posar-hi tant brilli brilli per sobre".