Dimarts 26 de novembre de 2024
|
15:42 H
Edurne Pasaban durant la conferència que ha impartit avui a Sant Julià de Lòria. (Foto: E. P.)
Pasaban conversa amb el secretari d'estat Justo Ruiz. (Foto: E. P.)
L'auditori Claror escoltant Edurne Pasaban. (Foto: E. P.)
L'inici de la conferència d'Edurne Pasaban. (Foto: E. P.)
Edurne Pasaban, aquesta tarda, a l'Auditori Claror. (Foto: E. P.)

Edurne Pasaban explica el seu 'projecte de vida' al cicle de conferències de Sant Julià de Lòria

Sant Julià de Lòria.- El cicle de Conferències de Tardor de Sant Julià de Lòria ha tingut avui una convidada de luxe, l'alpinista basca Edurne Pasaban, la primera dona que va completar l'ascens dels 14 cims de vuit mil metres que té el planeta que ha ofert la xerrada "Expedición al éxito". Pasaban, davant d'unes dues-centes persones que s'han donat cita a l'Auditori Claror del Centre de Congressos lauredià, ha explicat el que per ella va ser "el projecte de la meva vida" i ho ha relacionat amb els valors que després li han servit per afrontar el dia a dia, tant en el món de l'esport com més enllà.

L'alpinista ha iniciat parlant de la seva trajectòria esportiva, però ha deixat clar, des de bon començament, que "no només parlarem d'escalar muntanyes". No obstant això, ha apuntat una sèrie de valors com l'ambició, la resiliència, la capacitat de frustració, perquè com ella mateixa ha indicat "quan fèiem cim, tothom estava esperant-nos; però quan fèiem una expedició fallida, només hi havia la meva mare, amb un ram de flors, a la sortida de l'aeroport". Pasaban ha afegit que "és evident que no tothom es marca un repte com el que vaig fer jo, però tots tenim els nostres reptes de vida, i hem de saber com afrontar-los, amb passió i amb ganes d'aconseguir l'èxit".

En clau més personal, Pasaban ha deixat clar que "no canviaria res del que he viscut". Ha explicat que "malgrat tenir un passat complicat, no vull esborrar res del que he fet, viure el moment i trobar-me el millor possible perquè en el futur, les muntanyes continuaran estant allí" deixant clarament la porta oberta a tornar a fer alpinisme. Malgrat tot, ha dit que "ara tinc un nen de cinc anys i no és el moment d'agafar la motxilla i anar a l'Everest". Sobre la consecució dels reptes, ha manifestat que "quan el compleixes, et queda un gran buit i cal tornar a començar i trobar coses que t'omplin. Aquest punt, tornar a trobar la motivació, és molt important per a tirar endavant".

Amb Pasaban, s'ha donat el tret de sortida del cicle de Conferències de Tardor de Sant Julià de Lòria, que comptarà també l'esquiador de fons Irineu Esteve i la gimnasta Maria Gonzaléz seran els encarregats de presentar la ponència 'Convivència familiar amb l'esport d'elit' i la del televisiu Pedro Garcia Aguado, que tancarà les presentacions el 17 de novembre.

El moment de l'alpinisme
Ja fora de la conferència, l'alpinista ha parlat també del moment de la muntanya i ha reconegut que "això és cert, aquest món ha canviat moltíssim. I moltes vegades, quan parlem amb alpinistes que som de la mateixa època, recordem la sort que vam tenir de poder viure l'època, perquè ara hi ha molta massificació. Fa deu anys, això que passa ara era completament impensable".

Pasaban ha parlat també d'Stefi Troguet de la que ha dit que "ha de perseguir els seus somnis. Nosaltres vam ser pioneres en això, i és fantàstic veure que hi ha noies que segueixen el que nosaltres vam obrir. Aquesta passió per la muntanya! I m'encantaria tenir la seva edat i poder fer aquestes expedicions amb ella". Sobre el següent pas que hauria de fer l'encampadana, Pasaban ha dit que "això depèn molt de l'estratègia que segueix cadascú. I sobretot, amb qui fer les expedicions, perquè aquest fet són molt importants a l'hora de decidir una expedició. Però ja s'ha tret de davant muntanyes complicades com el K2".